Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKI HSU

U Zagrebu se javila inicijativa za pokretanje umirovljeničkog restorana. Doznali smo detalje

Predsjednik Gradske organizacije HSU-a grada Zagreba Domagoj Siviri?
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
08.11.2023.
u 07:30

Projekt bi se, poručuje Domagoj Sivirić mogao financirati novcem Europske unije, a iz metropole širiti i na ostatak zemlje

Krpati kraj s krajem i svakog mjeseca rastezati kućni budžet postala je realnost velikog dijela Zagrepčana, ali u borbi protiv inflacije i rasta cijena jedna od najpogođenijih skupina zasigurno su umirovljenici. Nakon plaćenih računa, onima s najnižim primanjima jedva da i ostane nešto novca kojim bi si mogli osigurati normalnu i uravnoteženu prehranu a da kupnjom namirnica ne bi bili osuđeni na rub siromaštva.

Zbog toga se u zagrebačkom odboru Hrvatske stranke umirovljenika pojavila ideja o pokretanju umirovljeničkog restorana u metropoli. Predsjednik odbora Domagoj Sivirić otkriva nam da se ideja rodila početkom listopada, kada su na Međunarodni dan starijih osoba na Bundeku umirovljenicima podijelili više od tisuću obroka.

Sljedeći korak kartica za popuste

– Tada smo vidjeli kolika je zapravo potreba za pokretanjem projekta koji bi ponudio dugoročnu opciju, prvotno za Zagrepčane, a onda bi se priča mogla širiti i na druge gradove u Hrvatskoj. Metropola se logično nametnula kao polazišna točka, s obzirom na to da je ovdje najviše domova za starije, kao i jaka studentska infrastruktura, s kojima bi se moglo povezati osnivanje restorana – objašnjava Sivirić pa dodaje kako bi se upravo u sklopu domskih umirovljeničkih ili studentskih kuhinja mogli pripremati obroci za starije Zagrepčane koji žive samostalno. A dijelili bi se, dodaje, u nekom od praznih gradskih prostora za koje se uskoro očekuje i raspisivanje natječaja.

>>VEZANI ČLANCI: 

– Mjesto podjele obroka ne bi funkcioniralo kao pučka kuhinja. Oni, dakle, nisu besplatni, već bi sve bilo prema principu subvencija, kao u studentskim menzama. Radili smo preliminarne izračune i iznos bi bio između dva i tri eura za dnevni jelovnik prilagođen starijim osobama. Subvencija bi ovisila o mjesečnim primanjima korisnika, dakle, najveći popust imali bi oni najugroženiji – objašnjava Sivirić.

Za početak bi se, domeće, pripremalo do 300 obroka dnevno na jednoj lokaciji, a kasnije bi se ta kvota mogla i povećati. S obzirom na to da se u menzi zagrebačkog Studentskog centra dnevno spremi i po 20 tisuća obroka, smatra da im koja stotina više ne bi puno značila, a time bi se, kaže, i uštedjelo jer ne bi bilo potrebno uspostaviti zasebnu kuhinju za ovaj projekt.

Da bi cijela priča profunkcionirala, napominje, treba dogovoriti suradnju s Gradom, kako bi osigurao adekvatan prostor za podjelu, preferabilno u prizemlju kako bi mogao biti prilagođen i slabije pokretnima, te s resornim Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje bi omogućilo subvenciju obroka. A to su, uz SC, adrese na koje će u sljedećih nekoliko mjeseci dostavljati prijedloge te, nada se Sivirić, uspostaviti suradnju.

14.05.2021., Zagreb - Nova studentska menza u sklopu kampusa Agronomskog i sumarskog fakulteta. "nPhoto: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

– Zaista mislim da to nijednog dionika u priči ne bi puno koštalo, a umirovljeničkoj bi populaciji donijelo ogromne benefite. Na razini Europske unije, koja je itekako prepoznala utjecaj inflacije na najstarije građane, izdvajaju se velika sredstva upravo za njih pa mislim da bi se subvencija mogla ostvariti i nekim od europskih projekata – sugerira Sivirić.

Paralelno se razvija i Mudris klub

Pritom bi se, napominje, otvorio prostor i za pokretanje nekog oblika umirovljeničke kartice, kojom bi mogli jednostavnije ostvarivati popuste ne samo za restorane nego i za prijevoz, ponude u šoping-centrima ili pri kupnji ulaznica za kazalište, koncerte i sl. A ne treba zaboraviti, ističe, ni na element socijalizacije koji bi u umirovljeničkom restoranu bio itekako naglašen.

30.10.2023., Zagreb - HSU. Predsjednik Gradske organizacije HSU-a grada Zagreba Domagoj Sivric. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

– Od korone se među starijom populacijom bilježi znatan porast depresije jer su se ljudi navikli zabijati u svoje kuće i tako gube doticaj sa svakodnevicom. U prostoru za podjelu hrane mogli bismo organizirati i kutak za druženje u kojem bi se korisnici upoznavali sa svojim vršnjacima, razmjenjivali kontakte i tako postati vidljivi – poručuje Sivirić pa domeće kako paralelno razvijaju projekt Mudris kluba te će od Grada tražiti i suradnju na inicijativi organiziranja dnevnih boravaka za umirovljenike.

Kontaktirali smo i Grad, SC i resorno ministarstvo kako bismo ispitali mogućnosti ustupanja prostora za podjelu hrane, pripremanja obroka i subvencija. Odgovor je do zaključenja teksta stigao samo iz SC-a, u kojemu kažu kako zasad nemaju dovoljno informacija o inicijativi. 

>>VIDEO: U slučaju trovanja sokom uključen i Državni inspektorat. Oglasila se i riječka policija

Komentara 2

DU
Deleted user
17:09 15.11.2023.

Treba doći umirovljenik iz Dubrave,Sloboštine,Markuševca,Kustodije,Rudess do Restorana.Ali dobro je od nečega krenuti pa u hodu poboljšavati.Možda bi to sve trebalo organizirati preko mjesnih odbora.Puno je to pitanja.Da li dijeliti kartice ili bonove,da li polaganje u gotovini.Kakav izbor jela i cijena.Da li samo kuhana gotova jela ili i jela po narudžbi.Npr. jela sa roštilja ,pizze izd.U svakom slučaju glasam za.Dobra ideja.Još samo fali akcija.Ideja bez akcije je ništa.

MA
malaliba
10:17 08.11.2023.

Ja kao umirovljenik mislim da je to neizvedivo, jer bi takav restoran trebao biti lako pristupačan u svakom kvartu, a ne samo u pojedinim djelovima grada, znači treba ih puno, sa 4, 5 restorana nije riješen problem jer ostaje puno zakinutih kojima je predaleko, ili pre komplicirano za doći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije