Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Modernizacija pošte

U novoj sortirnici HP-a za sat obrade 45 tisuća pisama

Novi sortirni centar Hrvatske pošte u Velikoj Gorici
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/21
20.09.2019.
u 06:45

Strojevi prepoznaju adrese i sami razvrstavaju pošiljke.

Zasad još samo za Donalda Ducka i Lukea Skywalkera, a od ponedjeljka diljem Hrvatske. “Letjeli” su jučer paketi još uvijek samo testno adresirani po novom sortirnom centru Hrvatske pošte (HP), i to brzinom od 15 tisuća kutija na sat te pod budnim okom stručnjaka iz američke firme koja je proizvela strojeve kako bi svi bili sigurni da prvi radni dan sortirnica vrijedna 50 milijuna eura nipošto neće zakazati.

Otvara se u ponedjeljak

A ionako za to nema šanse, govori nam voditelj Odjela za odnose s javnošću HP-a Krešimir Domjančić, dok nas vodi kroz kantinu, urede, svlačionice, utovarne centre... kompleksom od 32 tisuće četvornih metara koji se, prigodno, nalazi u Poštanskoj ulici u Velikoj Gorici. Sama sortirnica na 11 tisuća kvadrata već je smještena ondje, dok se od ponedjeljka u šesti najveći grad u Hrvatskoj seli i prijevoz iz zagrebačke Harambašićeve i IT iz Horvatove, a stigli su već pogoni iz Jankomira te Branimirove.

– Ukupno će ovdje biti oko 1400 ljudi – kaže Krešimir Domjančić pa odmah ističe prednost nove lokacije, zbog koje će se izbjeći dolazak baš svakog pisma u centar grada, odnosno u Branimirovu. Ta lokacija bila je sasvim logična kad se sve prevozilo željeznicom, ali sada, govori, vrijeme je za modernizaciju.

Novi sortirni centar Hrvatske pošte u Velikoj Gorici
1/20

– Sortiranje je u Branimirovoj bilo na prvom katu. To znači da je svaka pošiljka morala doći u prizemlje pa se dizati liftovima koji su se često kvarili, ondje se sortirati, a onda opet spuštati i otpremati – objašnjava Domjančić, koji nam je najjednostavnije obrazložio i što točno podrazumijeva sam pojam sortirnice. Točnije, nove sortirnice. Pri dolasku pošte, kazuje voditelj odnosa s javnošću HP-a, paketi se iskrcavaju na pokretnu traku na kojoj se i skeniraju. “Pametni” strojevi paket “snime” s pet strana i pošalju na “tobogan” na koji treba ići. U praksi to znači da se svaki od “tobogana” programira za određeno područje i na njega stiže samo pošta koja mu je namijenjena.

– Na primjer, dođu paketi za Splitsko-dalmatinsku županiju, oni se svi skeniraju i svaki zatim odlazi na dio predviđen za određeni grad. Jednim “toboganom” spuštaju se pošiljke za, recimo, Split, drugim za Omiš, trećim za Trogir i tako dalje – pojašnjava Krešimir Domjančić kod velike “mašine” zadužene za razvrstavanje paketa. Slična je situacija i kod pisama, samo što ona “lete” još brže, odnosno stroj ih razvrstava po područjima za dostavu brzinom od 45 tisuća koverti na sat.

Prilikom našeg jučerašnjeg posjeta pogonu u Gorici, na redu su bile Varaždinska i Međimurska županija pa se jasno moglo vidjeti kako se uglavnom mjesečni računi građana sami svrstavaju po gradovima i odlaze, nakon skeniranja, u područja određena za, primjerice, Lepoglavu, Ivanec ili pak Čakovec. O tome koliko su strojevi pametni, govori i činjenica da prepoznaju različite rukopise adresa na pismima, kao i varijacije lokacija na koje su poslani.

– Primjerice, može pismo ići na Trg bana Jelačića ili na Jelačićev trg ili pak na Trg b. Jelačića, kako god je adresirano, stroj će to prepoznati i točno odrediti kamo treba ići – govore nam u sortirnom centru u kojem, unatoč inteligenciji, strojevi ipak ne mogu zamijeniti čovjeka. Djelatnici HP-a i dalje su ti koji pakete šalju na traku, pisma ubacuju u stroj za razvrstavanje, a u krajnjem slučaju, i nose ih do kuća i stanova u koje moraju doći.

 

Na terenu 2500 poštara

– Svaki dan na terenu je 2500 poštara, koji uruče milijun i pol pošiljki. Ono što je u stalnom porastu jest dostava paketa, svake godine ih je 20-30 posto više – govore nam u Poštanskoj u Velikoj Gorici, odmah pored velikih kolica u kojima je smješteno brdo malih paketa, uglavnom pristiglih iz Kine. Dječji šešir, maska za mobitel, punjač, sat samo su neki od predmeta skrivenih u paketićima s Wisha ili AliExpressa, saznajemo s natpisa na njima, a već sutra krenut će na svoje krajnje destinacije, u Travno, Čučerje ili pak u centar grada. Nisu tu samo sitnice, ima i zimskih guma za automobile, perilica za rublje, mikrovalnih pećnica, gotovo svega što se može pronaći i u prosječnom domaćinstvu. Jedan dio pogona u Gorici upravo iz tog razloga zauzima i visokoregalno skladište kapaciteta 3200 tona.

– Osim pošiljki, čuvamo ovdje i svoje kutije te stvari za vlastitu upotrebu, sve je stiglo iz Bjelovara, gdje se skladištilo dosad – govore nam u skladištu u kojem je, baš kao i u čitavoj sortirnici, vrlo živo. Vesele se djelatnici Pošte modernijim uvjetima za rad, odnosno, preciznije, činjenici da je nakon dvije godine gradnje centra konačno došao dan njegova otvorenja. Što se tiče prostora u Branimirovoj, poslovnica pošte će ostati, a ostatak će se dati u najam. 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Jopa
Jopa
07:58 20.09.2019.

Lako za sortirnicu, što je s poštarima kojima stalno raste obujam posla a nadređeni nisu u stanju reorganirizati posao tako da veliki dio njih rade 8 a ne 10 sati, i to najčešće bez pauze.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
10:37 20.09.2019.

Neka uprava HP-a odgovori koliko poštara im je dalo otkaz jer ne žele raditi na tako dislociranoj lokaciji? Koliko vozača vam je dalo otkaz jer ne žele voziti za kikiriki?

Avatar Tetec Cinober
Tetec Cinober
20:16 07.10.2019.

Pisama ili računa i ovrha?? Sumnjam da se tolko pisama piše u današnje vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije