Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'snaga' slovenije

U Ljubljani četiri kante, ali je cijena ista kao u Zagrebu

Slovenija
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
08.11.2014.
u 10:30

Vodeći su glavni grad u EU po odvajanju otpada, recikliraju 65%, a do 2020. cilj je 75%. Spalionica im, kažu, nikad nije bila plan

Za razliku od Zagreba, koji je u gospodarenja otpadom još na samom početku, u stotinjak kilometara udaljenoj Ljubljani u samo nekoliko godina uspjeli su nadmašiti brojne europske gradove pa su po odvojenog prikupljanju vodeći glavni grad u Europskoj uniji.

Problem su počeli rješavati 2003. kada su građanima ponudili prve zelene otoke za reciklažu, a danas za cijenu od osam eura po kućanstvu, koliko u prosjeku plaćaju i zagrebačka, građani pred ulaznim vratima imaju kante za papir, staklo, plastiku i metal, biootpad te ostali otpad.

Bilo je otpora građana

– Počeli smo sa zelenim otocima i došli do 45 posto reciklaže, no shvatili smo da više od toga nećemo moći postići na taj način pa smo odlučili svakom kućanstvu ponuditi sve kante – započeo je priču Janko Kramžar, direktor Ljubljanske komunalne tvrtke Snaga.

Kante su građanima podijelili 2012. i do danas su došli na 65 posto reciklaže.

– U početku je bio kaos. Građani su negodovali, no srećom imali smo odlučne političare koji nisu populistički popuštali jer smo znali da radimo pravu stvar. To su prijelomni trenuci i u tome treba ustrajati – savjetuje Kramžar koji Ljubljansku tvrtku vodi već 11 godina.

Da je pritisak bio golem, najbolje svjedoče podaci da je broj poziva, mailova i dolazaka u centar za korisnike narastao s tri na 13 tisuća.

– Proširili smo call centar na 90 osoba i građanima odmah omogućili sve informacije te im tumačili da stari model koji je bio jeftiniji danas više nije moguć – istaknuo je Kramžar.

Obavijest SMS-om

Troškove prikupljanja četiriju vrsta otpada tvrtka je dijelom pokrila racionalizacijom dotad svakodnevnih odvoza. Sada se sve kante prazne jednom tjedno ili svakog trećeg tjedna ovisno o veličini zgrade, dok jedino po biootpad dolaze svakog tjedna. Svi koji žele mogu zatražiti i besplatnu uslugu kojom im Snaga šalje SMS kada dolaze po otpad.

Ljubljana se odlučila za model Zero Waste (cilj 0 posto otpada) pa spalionica nije nikada bila u planu. Umjesto nje, gradi se mehaničko-biološki centar u kojem će se gospodariti otpadom od 700.000 stanovnika šire regije i u kojem se pročišćuju i otpadne vode. Vrijednost je 155 milijuna eura, a većina novca je iz fondova EU.

Komentara 17

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
14:30 08.11.2014.

Hm, je. Ali oni nemaju Bandića, Zmajlovića, Sandru Tucak Dobrić, Aleksandru Anić Vučinić, Andreju Pavlović, Branimira Vlaha, Sanju Kalamburu,Marasa, Fundurulju, Vanju Oštrić i ostale, da ne umrem od nabrajanja, koji vode križarske ratove svih protiv sviju, a u svom osobnom interesu ne vide interes zajednice. Na 13 Simpoziju o gospodarenju otpadom u prošla dva dana, ovaj čovjek i nekoliko njih iz Europe su druga dimenzija svemira za naše najpametnije "smetlištarce" koji misle da su centar svemira, a samo su crna rupa iz koje nema povratka. I zato je Hrvatska na dnu, ne samo ekonomski, nego i smetlištarski.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
14:42 08.11.2014.

Ferdeljija ponovo u priču, jer on zna, ali ga je Bandić 22.10.2013. giljotinirao u Skupštini, jer je ovaj imao ideju koja je normalna, ali se nije svidjela interesnim lobijima. Dakle, mala energana na Jakuševcu i rješavanje brda smeća polaganim "grebanjem" , paljenjem i korištenjem energije u TE TO, koja je spojena na gradski toplovod, a ne Potemkinova sela i megalomanija na račun poreznih i prireznih obveznika Zagreba na lokaciji u Resniku, od 3 milijarde i 200 milijuna kuna, koje grad nema.

VR
vrt
19:09 08.11.2014.

NE SPALIONOCI! Ljudi odvajaju otpad i da imaju bolje mogučnosti (više kanti) još bi više odvajali! Ne damo MILIJARDE za privatne, spalioničke biznise!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije