Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U 2019. već 20 naleta na pješake, četiri poginula

Avenija Dubrovnik najproblematičnija je prometna točka u gradu.
17. siječnja 2019. u 12:43 2 komentara 339 prikaza
Prometna nesreća
Foto: Ivan Buvinić/Pixsell

Pješaci, a pogotovo djeca i starije osobe, najranjiviji su sudionici u prometu, a kako bi se spriječile nesreće u kojima stradavaju, trebali bi postati vidljiviji, ali i poštovati prometne propise. Sukus je to poruke koju je jučer uputila zagrebačka policija, i to nakon što su prezentirani porazni podaci za prvih 15 dana ove godine.

prometna bjelovar Nesreća u Bjelovaru Djevojčicu i dječaka na putu u školu udario automobil

Preventivne akcije

Kako je kazao Tihomir Svatoš, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zagrebačke, od početka godine u glavnome je gradu Hrvatske zabilježeno 20 naleta na pješake.

– U tim su nesrećama četiri osobe poginule, a 14 ih je bilo ozlijeđeno. Pritom su četiri osobe zadobile teže ozljede. Ilustracije radi, u istome razdoblju lani poginuo je jedan pješak. Od četiri ovogodišnje nesreće s poginulim pješacima, u dva navrata do pogibije je došlo nakon što su teretna vozila išla unatrag, a stradale su osobe imale oko 80 godina. Druge dvije nesreće s poginulim osobama dogodile su se na pješačkim prijelazima – rekao je Svatoš.

Konferencija o nesrećama u kojima su poginuli pješaci

Prometna nesreća
1 / 6
Marija Goatti i Tihomir Svatoš

S obzirom na taj negativni trend, zagrebačka policija odlučila je apelirati na sve sudionike u prometu da se odgovornije ponašaju te je istovremeno pokrenula preventivne akcije. Jedna od njih bio je nadzor pješaka koji se provodio prošlog vikenda, a sljedeća policijska akcija tog tipa planirana je krajem mjeseca.

– U tom nadzoru evidentirali smo 135 prekršaja, od čega su 60 počinili vozači, a ostalo pješaci. Podsjećam da se pješaci koji ne poštuju prometne propise mogu novčano kazniti s 300 kuna, dok se prekršajne kazne za vozače kreću u rasponu od 500 do 2000 kuna – kazao je Svatoš.

požar auta OČEVID U TIJEKU U Zagrebu rano jutros opet gorio automobil

Smanjiti rizike

Kao najproblematičniju gradsku prometnu točku za pješake Svatoš je istaknuo Aveniju Dubrovnik te je objasnio zbog čega.

– Riječ je o cesti s tri traka, a višetračne prometnice su uglavnom one na kojima pješaci stradavaju. U svim ovogodišnjim nesrećama s poginulim osobama bila je riječ o starijim ljudima koji u pravilu ne koriste pothodnike, što bitno utječe na njihovu sigurnost u prometu – naveo je Svatoš.

Osumnjičenik za kazneno djelo "oštećenje tuđe stvari" OBJAVILI FOTOGRAFIJE Policija traži ovog muškarca zbog srpa i čekića na spomeniku Franje Tuđmana

Marija Goatti, voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU zagrebačke, istaknula je da prometna kultura svih sudionika u prometu smanjuje rizike koji dovode do nesreća te je navela da bi pješaci trebali biti vidljiviji što se, među ostalim, postiže i odijevanjem odjeće jarkih boja, dok bi vozači trebali biti oprezniji, posebice u blizini škola i vrtića.

Prošle su se godine na području PU zagrebačke dogodile 7833 nesreće u kojima je poginulo 55 osoba. Nesreća je bilo manje, no poginulih više no 2017.

Video - Zašto gore automobili u Zagrebu

Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • zip123:

    Kazne odredjivati po imovinskom statusu a ponavljanje kaznjavati teskim radom pa ti mileni daj gas ako ti se isplati.

  • sapleti:

    Vratite na semafore treptajuće zeleno svjetlo. Na semafore u blizini škola ugraditi tajmere.