Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Primirje Skupštine

Tihi sporazum – prolazi novi model naplate vrtića?

'07.04.2011., Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic  prosetao je s djecom iz djecjeg vrtica Suncana po Bundeku te im organizirao hot dog i sokove za rucak.PRI KORISTENJU FOTOGRAFIJE ZASTITITI IDENTITET
Foto: 'Jurica Galoic/PIXSELL'
1/3
23.11.2012.
u 18:00

Visina plaće biti će kriterij pri plaćanju vrtića, a olakšice roditeljima donosi kredit za prvu nekretninu

Novi model plaćanja vrtića koji se i ovoga puta zasniva na dohodovnom cenzusu, kako se čini, neće rušiti proračun za 2013. godinu i izazvati novi rat između gradonačelnika Milana Bandića i Gradske skupštine. Naime, prije dvije godine zastupnici su gradonačelnikov prijedlog plaćanja vrtića jednoglasno odbili.

Kompromis u 2012.

Podsjetimo, u pomoć su 2011. godine zastupnici pozvali i ministarstva koja su im potvrdila valjanost njihove odluke – da se vrtići plaćaju 200, odnosno 400 kuna kako je to bilo “oduvijek” – no na kraju sage koja je uznemirila roditelje, ravnatelje, ali i same političare pronađen je kompromis, pa je cijena vrtića trenutačno 300 kuna.

S najnovijim predloženim modelom, koji bi trebao zaživjeti u 2013. godini i čije su cijene uvrštene u prijedlog proračuna za iduću godinu, vrtić bi bio od 150 do 600, umjesto od nula do 2000 kuna, kako je bilo prije. A za sada nema nikakve reakcije Skupštine koja je prije dvije godine prijetila novim izborima za gradonačelnika i rušenjem proračuna. Ipak, slučajno ili ne novi model donosi i nove beneficije, a primijenit će se, ako se izglasa, prije lokalnih izbora. – Grad za vrtiće iz proračuna izdvaja jednako već tri godine. Mi smo htjeli uvesti samo pravedniji model plaćanja, a to je da oni koji imaju više, plate više, te suprotno. Također, novi, dorađeni model donosi olakšice za roditelje podstanare, te za one koji imaju kredite za prvu nekretninu – objasnio je pročelnik Ureda za školstvo Ivica Lovrić.

Uz to što su uvedene dvije povlastice, roditelji će za vrtiće u 2013. izdvojiti 19 milijuna kuna manje nego prethodnih godina. HDZ-ova zastupnica Danira Bilić i dalje smatra da je novi model nedorečen te da bi trebalo prvo razriješiti stare probleme koji su nastali zbog zbrke naplate.

“Prostor za manipulaciju”

– Sada su cijene nešto niže, pa su većini očito prihvatljivije, no i dalje ostaje niz problema. Problem je i to što je za novi model kriterij koji nije ni dohodovni ni prihodovni cenzus, nego nešto između – objasnila je Bilić. Udruge Vrtić za sve i Rode i dalje smatraju kako je riječ o politici, te da takav model nije dobar. – Opet je ostavljen prostor za manipulacije, jer nema jasnih mehanizama kontrole imovinskog stanja – kazala je Marija Šinković Dečić iz udruge Vrtić za sve.

Komentara 2

Avatar M O L O T O V
M O L O T O V
07:48 25.11.2012.

Ako smo mi socijalno osjetljiva država onda ne da treba nego mora postojati razlika u plaćanju vrtića ! Dakle onaj koji nema velike prihode ili je podstanar itd. mora plaćati manje ili čak i ništa.

AM
amato
11:26 26.11.2012.

Ništa nije besplatno. Ako netko ima malu plaću ne znači da ima male prihode u kuću. Može bit da je poduzetnik i isplaćuje si minimalac, a troškove života mu plaća tvrtka iz troškova i uz odbitak pretporeza. Drugo, može bitii da je rentijer, iznajmljuje stanove i ima minimalac. Dohodovni cenzus je bio dobar nekada, ali sada, u kapitalizmu nije. Nadalje, onaj tko doista ima veću plaću, plaća i veći porez na dohodak i veći prirez i zar već time on nije podnio veći teret javnih usluga, zar već time nije zadovoljena potreba države za socijalnom pravdom. Ako ćemo tako onda bi za ljude koji imaju veći dohodak mogli uvesti i veće cijene u dućanima ili veći PDV. Pomirenje je došlo iz čiste računice SDP da im se sada ovo bolje isplati. Jer to biračima dobro zvuči

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije