Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boras i dalje rektor

Boras pobijedio i najavio da će tražiti 1,4% BDP-a za znanost

Izbor rektora Sveučilišta u Zagrebu
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/7
23.02.2018.
u 20:18

Svih 70 članova Senata pristupilo je tajnom glasovanju, a Boras je u prvom krugu dobio 54 glasa ili natpolovičnu većinu.

Članovi Senata – premoćno – njih 54, od ukupno 70, na izbornoj  su sjednici odlučili – Damir Boras najveće hrvatsko sveučilište vodit će i u novom mandatnom razdoblju.

Novi-stari rektor svoju jučerašnju izbornu pobjedu formalno će “proslaviti” od 1. listopada kada mu počinje teći novi mandat koji će obnašati do rujna 2022. godine. Tako će Zagrebačko sveučilište na svome čelu imati rektora koji će u zadnjoj godini mandata navršiti 71 godinu.

I dok je prije četiri godine svoju pobjedu izborio u drugom krugu, među ostalim, natječući se i s aktualnom ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak, sada mu je više od 80 posto naklonjenih senatora, već u prvom krugu, osiguralo samouvjerenost, dovoljnu da poruči svima: “Moj tim radi dobar i transparentan posao, željan da tako nastavi i dalje!”

Neće biti inauguracije

Baš zato Damir Boras zbog ove pobjede nije morao plakati, kao što je plakao prije četiri godine, a kao što je najavio, zbog ove pobjede neće imati ni na inauguraciju kao u prethodnom mandatu jer Sveučilištu nije nepoznat.
No, još nije odlučio koliko će novca potrošiti na “promociju” umjesto inauguracije.

– Sljedeća inauguracija koštat će nula kuna. Napravit ćemo svečanu promociju, to nije tako veliki iznos – kazao je novi-stari rektor Boras.

U novi mandat Boras kreće s jednim od, kako je prezentirao, noviteta svog programa – brigom za kadrove, poručujući kako je najvažnija zadaća rektora i Rektorskog zbora utjecati na politička tijela kako bi se izmijenio trend niskog ulaganja u znanost – s dosadašnjih 0,7 posto na 1,4 posto BDP-a.
Rektor Boras zadržat će trenutačnu garnituru prorektora, njih sedam, a u tim će dodati i nove članove. Kaže, ekipa se mora proširiti.

– Ova je ekipa dobra, ali ćemo je proširiti jer sport i tehnička područja, kao i odnos s medijima, nisu pokriveni – kazao je Boras.
Boras u svom novom mandatu uživa podršku Učiteljskog, Grafičkog, Ekonomskog, Stomatološkog, Prehrambenog fakulteta, Muzičke akademije i Fakulteta filozofije i religijskih znanosti – oni su mu dali podršku prilikom kandidature, pa je njima posebno zahvalio.

– Zastupao sam i zastupat ću stav da Sveučilište u Zagrebu treba zastupati odgovornost dekana, jer samo tako ćemo imati snažno sveučilište – kazao je Damir Boras, istaknuvši i da oprašta svima onima koji su bili protiv njega, i do njegova izbora provodili negativnu kampanju.

– I oni koji danas nisu glasovali za mene imali su koristi od ove uprave – samouvjereno je poručio Boras tvrdeći da se uvijek zalagao za pomoć studentima kao i za njihovu dobrobit, a da je onih koji su dan uoči njegova izbora prosvjedovali ionako bilo malo. Da je riječ o studentima koji čak ni svoje govore nisu pravilno pročitali. U programu koji Boras nije javno prezentirao, jer je odlučio da će ta sjednica ostati zatvorena za javnost, poručio je da u novom mandatu treba ulagati u poboljšanje studentskog standarda iako je svjestan da je upravo on odlučio, primjerice, ukinuti novčane nagrade za studente koji dobivaju Rektorove nagrade.

Uložit će u Kampus Borongaj

– Mi smo javno Sveučilište koje plaćaju porezni obveznici i moramo osigurati da mladi prate trendove tehnološkog razvoja – ustvrdio je Boras poručujući da se istovremeno ne mogu ignorirati i neke druge sastavnice Sveučilišta. Kaže, sve su jednake, no na pitanje što će onda, ako su sve sastavnice jednake, biti s Hrvatskim studijima, nije precizirao, već samo poručio da će se problem riješiti. Kako – ostalo je neodgovoreno.

– Hrvatski studiji ne mogu biti kopija Filozofskog fakulteta, nego kulturološki studiji. Dobili smo vruć krumpir koji ćemo riješiti – kazao je. Ništa precizniji nije bio ni u vezi s Kampusom Borongaj.

– Uložili smo u kampus i planiramo i dalje, ali za to je kriva politička situacija – kazao je rektor Boras.
Jedini Borasov protukandidat bio je Damir Bakić, koji je dobio 15 glasova podrške, dok je jedan listić ostao nevažeći. Bakića su u kandidaturi podržavali s Prirodoslovno-matematički, Fakultet organizacije i informatike i Fakultet dramskih umjetnosti.

– Senat je izabrao boljeg kandidata, birali su kandidata po svojoj mjeri – poručio je nakon izbora Damir Bakić. 

Ukinuo je novčani dio Rektorove nagrade.

Dodjeljujući potpore za istraživanja koja se financiraju iz programskih ugovora, svom je timu na čijem je čelu dodijelio najveći iznos – čak 65 tisuća kuna.

Hrvatske studije iz sveučilišnog centra pretvorio je u odjel, sada djeluju nelegalno, a on poručuje da će problem riješiti. No do sada nije napravio ništa.

Prozivali su ga da je i na Hrvatskim studijima našao posao za svoje ljude. Spočitavaju mu da je zaposlio oko 35 ljudi.

Omogućio je određenim profesorima da nastave raditi i nakon navršene 65. godine života

Na studentske prosvjede slao je policiju – i to na Filozofski
fakultet i na Hrvatske studije.

Podigao je tužbu protiv studenata – tražio je 20 tisuća kuna od studenta koji je rekao da postoji mogućnost da se iza provale u prostorije studentskih udruga krije pritisak uprave studija na studentske udruge.

Tužio je i novinare – Sveučilište je u izbornom procesu posve zatvorio, ne dozvoljavajući novinarima prisustvo na sjednicama i uvid u transparentnost Sveučilišta.

Sjedio je u povjerenstvu koje je krojilo izmjene i dopune Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju na način koji bi 65-godišnjacima olakšao da ne moraju u mirovinu i da lakše dobivaju čelne funkcije na Sveučilištu.

Izbor rektora Sveučilišta u Zagrebu
1/12

 

Komentara 91

JA
Jania
10:41 23.02.2018.

Bakić? Je li to onaj koji preko brata gura nabavu računala za sve škole bez postupka javne nabave? Informatičar pod srpom i čekićem.

AR
Artukovic
11:41 23.02.2018.

Samo Boras.....cim nije dobar RF,B.A.B.E.,Centru za mirovne misije i GONG-u.....sigurno je dobar za lijepu nasu.

OX
oxymoron
13:08 23.02.2018.

Hahaha sad ce orjune, antife i babe na ulicu da kmece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije