Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Sveučilište mora bolje!'

'Ne želimo da Sveučilištem još četiri godine vlada korupcija i klijentelizam'

Sveučilišna platforma organizirala prosvjed pod geslom "Sveučilište mora bolje"
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
22.02.2018.
u 20:06

U središtu Zagreba, na prostoru između zgrade Sveučilišta i HNK-a, prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo "Sveučilište u Zagrebu – rektor u Petrinji", "K plus sveučilište"...

Ne žele Sveučilište kojim vlada klijentelizam i korupcija, ono na kojem se kupuje diploma,a studenti tuže zbog izgovorene riječi, kao ni Sveučilište kojem su za studente i profesore zatvorena vrata - poruka je to koju su jučer na održanom prosvjedu "Sveučilište može bolje" odaslali studenti, profesori, akademici i roditelji, a sve uoči današnjeg izbora novog rektora najvećeg hrvatskog Sveučilišta. 

Organizatori prosvjeda Sveučilišna platforma jasni su - njihovu podršku trenutni rektor Damir Boras koji se bori za još jedan mandat, nema, i to ne samo zbog brojnih afera koje se pripisuju njegovom radu, nego i činjenice da je rektor Boras, u svom dosadašnjem radu, ukinuo nagrade za najbolje studente koji dobivaju Rektorovu nagradu i Sveučilište potpuno zatvorio i onima kojima ono pripada - studentima. 

- Ukinuo je novčane nagrade za najbolje studente, a istovremeno je povećao bonuse za članove uprave. Zamjeramo mu i pad kvalitete Sveučilišta, zanemarivanje studenata i profesora kao i netransparentan rad - kazao je tako Karlo Držaić, iz Sveučilišne platforme. Upozorili su studenti prosvjedujući - unatoč autonomiji sveučilišta, sva ih se zbivanja itekako tiču, jer sveučilište postoji i pripada upravo njima.

Sveučilišna platforma organizirala prosvjed pod geslom "Sveučilište mora bolje"
1/12

- Svako Sveučilište treba biti utočište i mjerilo akademske etike u gradu i državi u kojoj egzistira, a Zagrebačko sveučilište utočište je oprečnih vrijednosti. Sveučilište se financira javnim novcima i zato nećemo dopustiti da rektor i trenutna uprava ne rade u korist studenata - poručila je tako studentica dramskih umjetnosti Dorotea Šušak. Da Sveučilište u mandatu rektora Damira Borasa nije napredovalo, već nazadovalo, mišljenje je akademika Vlatka Silobrčića

- Nema niti jedne relevantne svjetske rang liste koja na svojoj listi ima Zagrebačko sveučilište. U svijetu ne stojimo dobro, a u mandatu rektora Damira Borasa nismo napredovali već nazadovali - poručio je Silobrčić. Poručuju prosvjednici, danas će 70 senatora birati smjer kojim će Zagrebačko sveučilište napredovati ili nazadovati sljedeće četiri godine. I to među dvojicom kandidata - Damira Borasa i Damira Bakića. Baš te, samo dvije kandidature, kaže tako Karlo Držaić, odraz su situacije na sveučilištu. 

- Dvoje kandidata malo je i to također puno govori o trenutnoj situaciji, ranijih godina bilo je znatno više kandidata za rektora. No ono što možemo sigurno potvrditi - Boras našu podršku više nema - kazao je. Odluka o novom ili potvrdi starog rektora u novom mandatu bit će poznata tijekom današnjeg dana. Podsjetimo, rektor se bira tajnim glasovanjem 70 članova Senata, a za njegovo imenovanje potrebna je natpolovična većina. Svoju će dužnost preuzeti s prvim danom listopada. 

- Ne želimo da Sveučilištem koje mi financiramo još četiri godine vlada korupcija i klijentelizam, Sveučilište ne pripada šačici moćnika koji ga koriste za svoje privatne interese, ono pripada svima nama. Sveučilište mora bolje! - zaključili su prosvjednici.

Nećemo Sveučilište koje osim akademske etike i časti propagira plagiranje pa čak i formalno osnovane tvrtke koje djeluju u korist plagiranja seminarskih i diplomskih radova, pa čak i doktorskih radnji, kazala je Šušak i dodala: "Nećemo Sveučilište čija uprava ne mari za socijalni status i izrabljivanje studenata, raspodjele stipendija i za domski smještaj koji se danas preprodaje".

Profesor s Hrvatskih studija Tomislav Janović odbacio je tvrdnje izrečene u javnosti da je večerašnji prosvjed ideološki. Ovo nije ideološki prosvjed jer kršenja zakona i statuta, klijentelizam i korupcija, upotreba dvostrukih mjerila, nemaju ideologije, kazao je.

Prozvao je članove Senata da sveučilište na kojem postoje kolege koji su isključeni iz procesa donošenja odluka nije dobro sveučilište. Nezadovoljstvo stanjem na Sveučilištu nije nastalo jučer i neće završiti sutra. Ono nije samo izraz aktualnih frustracija već i odraz brige za javno dobro kvalitetom usluga koju plaćaju porezni obveznici, a ta briga nema rok trajanja, kazao je.

Roditelji i studenti, ovo je vaša Sveučilište i vama ne bi trebalo biti svejedno tko i kako njime upravlja, čak i ako ste već kupili karte za Njemačku, zaključio je Janović.  

Komentara 32

KR
krezubikrkan
20:28 22.02.2018.

uvijek ista ekipa...za pedere,za abortus,protiv ljudskih normi, za azilante, za severinu i ulicu, za komunizam ....dajte više pa kako vas nije sram objavljivati da se skupilo tih 50-60 profesionalnih klošara koji moraju opravdati novac iz soroševih zaklada. ...odvratno

Avatar PrskatorVlado
PrskatorVlado
20:26 22.02.2018.

Ovaj fašističko-protuprirodnaški gnom Ivić je jedan od metastaziranih karcinoma koji parazitiraju na našem obrazovanju, i što ih prije odstranimo krenut ćemo prije naprijed

DU
Deleted user
20:36 22.02.2018.

Prosvjed su predvodili već dobro poznati lijevi bunđije i revolucionari Neša Ivić i Vlatko Silobrčić.Što više reći o tom prosvjedu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije