Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Sveučilišne tvrtke imaju obrazovni i gospodarski potencijal

Iskorak Sveučilišta prema akademskom poduzetništvu smjer je koji treba pohvaliti
18. travnja 2016. u 17:00 1 komentara 430 prikaza
fakultet tvrtka
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ako se neiskorišteni kapital naziva i mrtvim kapitalom, onda se Sveučilište u Zagrebu sve donedavno moglo nazivati stručnjakom za njegovo sahranjivanje.

Milijuni i milijuni u znanju, opremi i potencijalu koristili su se isključivo u akademske svrhe, odnosno za stvaranje novog znanja i potencijala. I to je bez rasprave upravo ono najvrednije što čovjek može dobiti.

No, postoji onaj “ali”. Jer znanje je moć, ali samo ako ga se koristi – za osobni napredak, ali i razvoj društva. Kada znanje postane samo sebi svrha, gubi moć. Jednako kao što je od kapitala koji se ne koristi jednaka dobit kao od onoga koji i ne postoji. Stoga je iskorak Sveučilišta prema akademskom poduzetništvu smjer koji treba pohvaliti. Radi se, naime, o osnivanju tvrtki u vlasništvu Sveučilišta i fakulteta, s čime se krenulo prije malo više od godinu dana kada je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije otvorena tvrtka za obradu voda. Isto planiraju još najmanje dva fakulteta – pokrenuti posao, konkurirati na tržištu i zarađivati. Moglo bi se na prvu reći da se radi o nelojalnoj konkurenciji, ali pravila su jasna. Pa tako tvrtka fakultetu plaća najam i za prostor i za korištenje opreme.

U tvrtki ne rade zaposlenici fakulteta, nego ona zapošljava nove ljude, i to znanstvene novake bez posla. Dobit se ne izvlači iz tvrtke nego se reinvestira u poslovanje i otvaranje radnih mjesta. Ipak se radi o tvrtkama kojima su osnivači javne ustanove i zato trebaju djelovati u javnom interesu. I stoga ne samo da Sveučilište i fakulteti smiju osnivati tvrtke, nego imaju tu obvezu. 
Oni osim svoje primarne svrhe da obrazuju, imaju i ogroman gospodarski potencijal koji su dužni iskoristiti za razvoj društva.

Sigurna sredstva iz državnog proračuna djelovala su na Sveučilište kao uspavanka, no vrijeme je da se ono probudi i shvati kolika mu je uloga u gospodarskom oporavku. I zato treba i dalje poticati tendenciju Sveučilišta da od ustanove koja sahranjuje kapital, postane ustanova iz koje se on stvara.

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • finalfrontier:

    Poštovana gospođo. Molim Vas informacije o tome kad su bili natječaji za najam prostora i opreme sveučilišta i pod kojim uvjetima? Ukoliko nisu bili ovdje se ipak radi o nelojalnoj konkurenciji.