Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA 'OŽIVI ME'

Svakog sata u Hrvatskoj od srčanog udara umre jedna osoba, zato je edukacija oživljavanja bitna

Zageb: U sklopu akcije "Oživi me" održane edukacije o prvoj pomoći
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
25.06.2022.
u 17:00

Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja

Nakon dvije godine stanke uzrokovane pandemijom korona virusa Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradom Zagrebom u sklopu akcije Oživi me prvi puta je održala edukaciju o kardipulmonalnom oživljavanju, edukaciju o postupku prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat) i edukaciju prve pomoći kod utapanja.

Također, svoj rad predstavilo je i Savjetovalište za prehranu Doma zdravlja Zagreb Istok koje je građanima omogućilo savjete nutricionista i izračun indeksa tjelesne mase. Besplatna edukacija za građane održala se od 10.00 do 13.00 sati na Cvjetnom trgu.

25.06.2022., Zagreb - U sklopu akcije "Ozivi me", prvi put za gradjane odrzava se edukacija o kardipulmonalnom ozivljavanju, edukacija o postupku prve pomoci kod opstrukcije disnog puta (Heimlichov hvat) i edukacija prve pomoci kod utapanja. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, organizatori su pripremili za građane edukaciju u sklopu koje će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupka oživljavanja.  

Čak 80 % iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre.

25.06.2022., Zagreb - U sklopu akcije "Ozivi me", prvi put za gradjane odrzava se edukacija o kardipulmonalnom ozivljavanju, edukacija o postupku prve pomoci kod opstrukcije disnog puta (Heimlichov hvat) i edukacija prve pomoci kod utapanja. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije