Naslovnica Zagreb ZG Život

Stranci nas moraju podsjećati da živimo u prekrasnom gradu

Uz lijepe krajolike, ključ svega su ljudi, zbog kojih se turisti najčešće vraćaju u Zagreb
09. lipnja 2017. u 11:59 9 komentara 4256 prikaza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Neiskvarena. Riječ je to kojom američka blogerica, novinarka i producentica Ashley Colburn voli opisivati Hrvatsku, kojoj se od 2009. godine vraća svako malo.

24.05.2016., Zagreb - Studentice novinarstva americkog sveucilista Georgia i njihovi profesori Alex Crevar i Leara D. Rhodes u setnji zagrebackim ulicama. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL amerikanke u zagrebu Evo što američke studentice misle o Zagrebu i Zagrepčanima

Proputovala je pedesetak zemalja svijeta, ali ni jedna je nije toliko fascinirala kao naša. Nedavno je posjetila i Zagrebačku županiju, a oduševila se našom Velikom Goricom i njezinom okolicom te selom Sveta Jana pored Jastrebarskog, posebice starim mlinom i djedicom koji melje brašno. Nekoliko je puta posjetila i Zagreb, a za dokumentarni film o Hrvatskoj “Wow!Croatia” dobila je i prestižnu američku nagradu Emmy. Nije ona jedina novinarka koja putem medijskih kanala radi izvrsnu promociju Zagreba i okolice. Nedavno je glavni grad posjetila ekipa britanskog “The Guardiana”, a odabrala je i najboljih deset mjesta u koja se obvezno mora otići na obrok. Mjesta koja se ne smiju zaobići preporučio je i New York Times, a nedavno je najpoznatiji svjetski vodič Lonely Planet hrvatsku metropolu proglasio odredištem broj jedan za posjet u 2017. godini. S obzirom na to da vodič ima više od deset milijuna online pratitelja i više od sto milijuna izdanja godišnje, ne treba posebno naglašavati koliko je ova preporuka bitna. No zašto su nam potrebni stranci da nam ukažu da živimo u prekrasnom gradu? Zbog čega se sami ne sjetimo otići na izlet u Turopolje, u posjet starorimskom gradu Andautoniji? Ili pješice odlučimo popeti se na Sljeme?

U brzini života često se ne stignemo okrenuti oko sebe i pogledati što to oduševljava one koji su ovdje tek u prolazu. Takvi tekstovi fino nas podsjete da ipak ponekad dignemo glavu od svakodnevice i sami postanemo turisti u vlastitom gradu. Jer stvarno imamo što pokazati, a i vidjeti uvijek nešto novo. Neki kutak grada ili županije koji dosad nismo imali prilike obići. No unatoč lijepom krajoliku, ključ svega su – ljudi. I to je ono što strance vraća natrag. Toplina ljudi, dobrodošlica koju priredimo svakome strancu razlog je zašto se osjećaju posebno u baš svakome mjestu koje posjete.

Zagreb novi uspjeh Lonely Planet kaže da je Zagreb TOP destinacija 2017., a evo i zašto grga bakšić Dobar glas... Klub gastronomada 'zarobio' stranice The New York Timesa Svjetski mediji lajkaju Baš se fino jede i pije u Zagrebu, kaže The Guardian, a evo i gdje
Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
  • dopizdilomi:

    Prekrasno, na samo 300-tinjak metara od najljepših fontana na svijetu postoje ruševine opasne za život i kuće koje nemaju vodu. Neopisivo, transparentno i vjerodostojno.

  • Fr@njo:

    isuse moj dragi ..koja blesava samohvala..Zagreb nije 300metara oko trga bana jelacica, zagreb je i ono iza..posaran, oronul, opca opasnost od odrona balkna i fasada, posaran grafitima, pun parkirnanih automobila na nogodtupu..arhitektura koju je donio drug tito iz SSSR ne ... prikaži još!e odaje samo jad i bijedu , vec i zlocin prema zivotnom prostoru..Brijeg sveopce kulture toga grada u Jakusevcu je nesto sto se malo tko moze pohvaliti i u Burkini Faso..

  • Deleted user:

    Patetična populističko medijska reklama Bandića. Stranci dođu na dan dva, posjete par restorana i ne idu dalje od 300 metara od Trga i Zrinjevca. Fasade u centru izgledaju kao da je jučar rat završio, škole još uvijek imaju azbestne krovove, ... prikaži još!e, dječja bolnica u Klaićevoj je u kolapsu a mentalni sljepci i dalje vide samo utrku na Sljemenu, uređeni Kozari bok i fontane. Nema što, pravi kriteriji urbanog i civilizarnog načina života u gradu.