Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Stanari Ljubljanice: "Uredite nam novi trg kod okretišta"

Nakon što uzmu u obzir sve sugestije, arhitekti će odabrati 17 lokacija diljem grada koje će se urediti u naredne dvije godine
18. srpnja 2015. u 08:45 6 komentara 2875 prikaza
25.10.2013., Zagreb - Tresnjevacki plac, pogled iz Ozaljske ulice. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Stanovnici Ljubljanice mogli bi kroz dvije godine dobiti sasvim novi trg na okretištu tramvaja i šetnicu uz potok Črnomerec.

A pješački bi se mogla povezati Medvednica i Črnomerec s Jarunom i Savom, uz uređenje javnih pješačkih površina oko Fallerova šetališta... Ova lokacija tek je jedna od njih ukupno 33 koje su odabrane kao gradski potencijali za obnovu, temeljem ispitivanja javnog mnijenja i izrade studije pri Katedri za urbanizam Arhitektonskog fakulteta. U sklopu projekta "Zagreb za mene", koji provodi Društvo arhitekata Zagreba, Grad Zagreb i Arhitektonski fakultet, trebalo bi se obnoviti 17 gradskih lokacija, a izbor će suziti nakon javnih raprava te uzimanja u obzir sugestija koje su građani dali na stranici http://zagrebzamene.d-a-z.hr. Tamo će, ukoliko glasaju za sjevernu zonu grada, imati još šest opcija.

Mogu tako birati i žele li uređenje javnih gradskih površina u unutrašnjosti blokova Donjega grada koji okružuju Britanski trg, kao i bolje povezivanje javnih površina s Ilicom, Britanskim trgom i šumskim područjem sjeverno od Ilice. Predloženo je i uređenje površina duž Maksimirske ceste od Kvaternikovog trga do parka Maksimir uz poboljšanje njihovog povezivanja s okolnim gradskim blokovima i ulicama.

–Građani su ukazali na loše uređenje Maksimirske ceste za kvalitetno odvijanje pješačko biciklističkog prometa. Uputili su i na mogućnosti boljeg uređenja parkovnih proširenja ulice i oblikovanje reprezentativnog prostora cjelokupne Maksimirske ceste – opisuju arhitekti. Može se glasati i za poboljšanje pješačkog povezivanja parka stara Trešnjevka, tržnice Trešnjevka i Gagarinova puta te bolje uređenje Trešnjevačkog trga, adekvatniji izgled područja oko Zapadnog kolodvora ili za povezivanje trgova Gornjega grada uličnim šetalištima koja stvaraju mrežu oko trgova.

VIP izdvaja za Vas

 • Trnjanec:

  Zašto onda uz ovakav naslov nije fotka Remize, nego placa?

 • Avatar Ironman0105
  Ironman0105:

  pisete o Ljubljanici, a na fotki je Tresnjevacki plac...Ima li uopce jos Zagrepcana u Vecernjaku?

 • Deleted user:

  Srećom da je već netko predložio okretište na Savi, jer to je najveće ruglo u gradu. Samo su dvije tramvajske linije, ali tu polazi/dolazi 16 autobusnih linija za zapadni dio grada, okreću su autobusi za Arenu centar i Ikeu, taksiji, ... prikaži još!i, dostavna voyila i švercaju se osobna voyila. sve na neki 500 kvadrat. I još iya toga savski most sav u rupama. Ni jedno gradsko okretiš te nije tako ružno kao Savski terminal. Plan za njegovu rekonstrukciju vidjela sam prije 6 godina. Pa ništa. Tako da umirem od smijeha da će se odjednom u praznoj gradskoj blagajni naći novac za sva ta preuređenja!