Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaboravljeni trg

Sramota je da Trg Republike Hrvatske ovako izgleda

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/5
23.03.2018.
u 13:23

Svi se pitaju kako Bandić, koji ima oko sokolovo i za rupe na periferiji, nije primijetio da se građani na najljepšem trgu spotiču na nogostupu

Mjeseci su potrošeni na rasprave bi li se trebao zvati Trg maršala Tita ili Trg Republike Hrvatske, a sada Zagrepčani ironično zaključuju da bi voljeli kada bi političari barem desetinu energije koju su potrošili za besmislena prepucavanja, iskoristili za uređenje tog fatalnog trga, kako god se on zvao.

“Izgledao bi onda kao avion”, s podsmijehom kažu prolaznici, a ovako je samo ruglo i sramota grada. Nogostup je, naime, tik uz Hrvatsko narodno kazalište razrovan do zemlje. Točnije bi bilo reći da ga na nekoliko najkritičnijih mjesta više uopće i nema, a prolaznici se spotiču o ostatke asfalta. Veliki komadi razbacani su uokolo, a još su opasnije rupe među rubnicima. Gotovo nema dijela gdje pločnik nije barem popucao i samo je pitanje vremena kada će cijeli biti potpuno uništen, a u jako je lošem stanju i cijeli plato oko kazališta.

Loše prostorno uređenje

– Eto, sad sam prolazila i zamalo sam iščašila nogu. Sramota je vidjeti takvo što u samom centru Zagreba, na jednom od naših najljepših trgova – kaže Zagrepčanka Katica Jagić te dodaje kako bi voljela da svi političari koji su se posljednjih mjeseci tamo naslikavali sada dođu i nešto naprave.

– Rekli su da bi nam trebalo biti neugodno pred turistima zato što imamo Trg maršala Tita. E, pa sada imamo Trg Republike Hrvatske i može nas biti još više sram što je u takvom stanju. Idući put kada Milan Bandić i Zlatko Hasanbegović te ostala ekipa dođu ovdje mudrovati, neka donesu lopate da zatrpaju rupe – ističe Jagić, a s njom se slaže i umirovljenik Ivo Begić koji zaključuje da mu je puno ružnije vidjeti ovakvo stanje od kada trg nosi ime po Republici Hrvatskoj. Kada se još zvao po maršalu Titu, bilo mu je i pomalo drago vidjeti da se u njega ne ulaže.

1/20

– Šalu na stranu, srce me boli kad vidim da se grad ne održava, bez obzira na to kako se ulice ili trgovi zvali – kaže Begić kojem posebno smetaju grafiti kojima su išarani nogostupi uz HNK. Istu su sudbinu doživjeli i stupovi javne rasvjete i klupe. Čak su i koševi za smeće uništeni, travnjak je pak izgažen, a većinom služi za obavljanje nužde pasa u šetnji za kojima vlasnici uglavnom ne čiste. Samo okrenu glavu i nastave šetati te tako zabiju posljednji čavao u lijes ovog oronula trga. Loše je stanje primijetila i platforma 1postozagrad koja je na društvenim mrežama podigla prašinu upozoravajući na taj problem.

– Odlučili smo pokrenuti inicijativu jer smo vidjeli da nitko ništa ne čini – objašnjava Saša Šimpraga iz platforme, koja osim na problem zapuštenosti upozorava i na loše prostorno uređenje trga. Smatraju da je potrebna nova regulacija prometa s njegove zapadne strane gdje se trenutačno nalazi “parkirališna ulica“, a koja je, prema njihovu mišljenju, na toj lokaciji potpuno nepotrebna.

Već mjesecima propada

Na pitanje može li se uskoro doista očekivati uređenje Trga Republike Hrvatske, predsjednik vijeća Gradske četvrti Donji grad Petar Paradžik rekao je da ni Mjesni odbor Mimara, pod koji trg spada, ni građani još nisu dali zahtjev za uređenje.

– Što prije obići ću trg kako bih utvrdio u kakvom je stanju – kaže Paradžik, no još se ne zna koliki bi bili troškovi obnove te bi li ih snosila četvrt ili Grad. Zagrepčani se pritom pitaju kako je gradonačelniku Bandiću, koji se voli pohvaliti “okom sokolovim” za sve rupe u centru, ali i na periferiji, promaklo takvo stanje.

– Već su trebali reagirati, pa nije to problem od jučer. Svaki dan ovdje šećem sa psićem i dobro znam da ovaj nogostup već mjesecima propada. Sad kad su niske temperature i led dodatno uništili asfalt stanje je katastrofalno, ali nije ni prije bilo bajno. Pa ne treba se valjda sve srušiti da bi netko reagirao – kaže umirovljenica Sofija Kanjir te dodaje kako je jedina promjena posljednjih mjeseci na trgu nova ploča s nazivom. Očito da građani i političari imaju različite prioritete.

Pogledajte i u kakvom je stanju Most slobode:

1/11

Komentara 27

DO
dopizdilomi
16:06 23.03.2018.

Struka i transparentnost prije svega a poslije peterostruko skuplji aneksi za popravke. Gledam danas ispred poglavarstva na parkingu niklo dosta strujnih "točionica" za automobile na struju. Grdonačelniče tko plaća njihovo tankanje, da nisu možda opet porezni obveznici grada koji ne mogu na takve automobile ni pomisliti zbog pristupačne cijene i državnog poticaja.

PR
prajdali100
13:45 23.03.2018.

Ovo je stvarno sramota.Inače u Zagrebu uopće nema velikih infrastrukturnih zahvata.Ništa.Sve se nešto planira, usaglašava, mudruje....jedno veliko NIŠTA.

DU
Deleted user
22:50 23.03.2018.

izgleda jako Rrvatski ( a štoo...jebo te...aaaaaa) , i upravo onako kako izgleda nedođija Rrvatska, pa kako izgleda cijeli Zagreb????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije