Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U strogom centru

Marićev prolaz: Vrvio je životom, a danas je prepun smeća i grafita

18.02.2015., Zagreb - Maricev prolaz koji spaja Prasku i Gajevu ulicu u jako je losem stanju. Zaposlenice jedinih lokala koji rade. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/4
20.02.2015.
u 11:45

Propadanje zbog nesređenih imovinskih odnosa i nezaključavanja

Nekad je vrvio obrtnicima, prolaznicima... životom.

U njemu su se Zagrepčani zadržavali i odlazili uraru, zlataru, starom brici... Gospođe su provodile vrijeme u jednom od frizeraja, a ako su željele kupiti šešir najnovijeg dizajna, bio je ondje i šeširnica, razni butici...

Ovakve slike Marićeva prolaza, koji spaja Prašku i Gajevu, sjećaju se još samo rijetki koji su tamo ostali raditi, no i mnogi stari Zagrepčani koji se, nakon izvjesne odsutnosti ponovno vrate u glavni grad.

Povrat imovine

– Šokiraju se kada uđu u prolaz. Kažu da je neprepoznatljiv. Sve je vrvjelo životom i to ne tako davno, prije tridesetak godina – kaže Marija Radić, koja zajedno s kćeri Ivanom radi u knjigovežnici Grafikon. Odmah pokraj zapušten je prostor nekadašnje prodavaonice karata ZET-a. Otkad njega nema, ljudi prolaze, ali rijetko se tko zaustavi. A sve je krenulo nizbrdo otkako je počela kriza, no znatno se pogoršalo kada je prije dvije godine došlo do povrata imovine.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

– Obrtnici nisu imali dovoljno novca da plate koliko je vlasnica tražila, pa su otišli – kazala je Ivana Radić. Zgrada tvrtke Shell sagrađena 1931. najraniji je primjer uredske zgrade, a kad je otvorena, do nje je vodio crveni tepih i lakej koji je gospodi u rukavicama otvarao vrata. Tog se sjećaju tek rijetki starosjedioci.

Nesređeni odnosi

Problem je i što se prolaz ne zaključava redovito, pa zaposlenici prije posla nalete na beskućnike, narkomane, one koji su tamo zaspali nakon burne noći. Pa prvi sat njihova radnog vremena svako malo provedu čisteći ispred lokala.

– Dobili smo od Čistoće sredstva za čišćenje, da barem na to ne trošimo – kažu radnici. U prodavaonici donjeg rublja na sredini prolaza za svake kiše se, pak, suočavaju s poplavama.

– Strop kroz koji prokišnjava voda jednog će dana nekome pasti na glavu! – upozoravaju zaposlenice Kristina Valjak i Romana Kuljiš. Rezultat je to nesređenih odnosa u prolazu, kažu upućeni, jer se ne zna ni tko je zadužen za zaključavanje prolaza.

– Uveden je režim zaključavanja po noći te je od korisnika prostora (stanara i djelatnika Čistoće) zatraženo da se toga pridržavaju. U sklopu redovitog održavanja Zagrebački holding čisti zidove od grafita, popravlja opločenja, a lani su popravljena i ulazna vrata te su zamijenjena oštećena stakla – rekao je pročelnik Ureda za izgradnju Dinko Bilić.

Komentara 8

MB
Marlon Brando
14:01 20.02.2015.

A kaj drugo bi bilo za očekivati.Samo nadobudni i naivni misle da ovi kaj upravljaju gradom misle na građane,obrtnike,te kak da bude bolje.Oni si sam razmišljaju kak da što više iskoriste to svoje preplaćeno radno mesto.Boli njih đon za ikaj drugoga osim navažanja sebe i svoje familije u službenim autima,besplatnih ručkića,mita za poslove i sl.To kaj bi Zagreb zgledal ko Beč ili Pešta da se u o njemu neko brine,to takve niti malo ni briga !!!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
17:48 20.02.2015.

Slika i prilika bandopolisa. Očekivali Las Vegas, a dobili Detroit!

DU
Deleted user
17:41 20.02.2015.

Dok su poslovni prostoru bili gradski, bili su u povoljnom najmu i u prolazu je bio red i uredno se zaključavao. Isto je bilo sa stanovima koje je grad također iznajmljivao. Sad kad je imovina vraćena, prolaz izgleda kao svinjacc i nitko ne želi plaćati skup najam za lokale. Pa kad je to tako sve privatno, ne znam zašto se prolaz uređuje i čisti na teret građana Zagreba? Neka se za isto pobrinu vlasnici kojima lokali i stanovi pripadaju. Kao u svim ostalim zgradama u gradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije