Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽAN I OKRUGLI STOL

Služba za mentalno zdravlje 'Jučer, danas sutra' proslavila 20. rođendan: 'Ovo što vi radite je nevjerojatno'

Foto: Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
1/4
25.05.2024.
u 16:30

U raspravi na prigodnom okruglom govorilo se o uspješnosti i dostupnosti škola nepušenja te važnosti odluke o prestanku konzumacije duhanskih proizvoda za pojedinca i zajednicu

Ovog petka je u Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ svečano obilježena 20. godišnjica djelovanja Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u sklopu Zavoda pod nazivom Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti „Jučer, danas, sutra“.

„Mentalno zdravlje zajednice je jedan od prioriteta, a ovo što vi radite je nevjerojatno. Sjajno da netko s ulice može doći do tima za mentalno zdravlje bez uputnice i dobiti stručnu pomoć. Mreža se s osam širi na 11 timova, a dobili smo i mogućnost ugovaranja četiri mobilna tima za mentalno zdravlje. Služba je nakon 20 godina pokazala rezultate i čestitam vam na tome“, kazao je  prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Zavoda.

„Izuzetno je važna potpora te multisektorska suradnja. Mentalno zdravlje je usko povezano i s promicanjem zdravlja, prevencijom bolesti i svim sektorima Zavoda. Grad Zagreb je potpomogao niz projekata i aktivnosti, ne samo financijski već i u odabiru projekata, sudjelovanju i kreiranju važnih aktivnosti, a vjerujem da će ta potpora biti bolja, veća i snažnija jer vaša je Služba izuzetno korisna i potrebna“, kazala je Jasna Tucak, izaslanica gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, prevenciju i rano otkrivanje bolesti Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada.

VEZANI ČLANCI:

Stručni dio događanja bio je Okrugli stol organiziran ususret Svjetskom danu nepušenja 31.05.2024. Pušenje sa svojim širokim spektrom posljedica predstavlja globalni javnozdravstveni i gospodarski problem. Danas svjedočimo velikom broju mladih ovisnih o duhanu, a također je u porastu i uporaba neduhanskih proizvoda u mlađoj populaciji. Pušenje se najčešće isprobava u ranim adolescentnim godinama, kad je pritisak vršnjaka velik i kada smo osjetljivi na odobravanja, želimo izgledati starije, zrelije i poželjnije.

Važno je i ono što mladi doživljavaju kod kuće. Stoga su učenje po modelu od roditelja, laka dostupnost duhanskih proizvoda, kao i neprovođenje zakonskih odredbi o zabrani pušenja na javnim mjestima te prikriveni marketing, ali i određene crte ličnosti najčešći rizični čimbenici za početak pušenja. Rani početak pušenja rizik je nastanka teške ovisnosti sa svim posljedicama po tjelesno i mentalno zdravlje. Prestanak pušenja najbolja je odluka koju osoba može donijeti za dobrobit vlastitog zdravlja i okoline.

FOTO: Prvi dan jubilarne proslave 10 godina 'Pogledaj srcem'! Radost, ljubav, molitva i slavljenje u Areni

1/28

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije