Naslovnica Zagreb ZG Život

Samoborci autobus čekaju pod LED rasvjetom, a Zagrepčani ispod neba

U županiji uvode pametna stajališta, mnoga zagrebačka nemaju ni nadstrešnicu
20. ožujka 2017. u 10:32 13 komentara 1584 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Ima nekoliko dobrih i funkcionalnih, ne može se poreći. Većinom su u centru grada i na njima se još može vidjeti i uredno izvješen vozni red, a dok se čeka, može se i odmoriti na klupi. Međutim, onda ide cijeli niz autobusnih stajališta koji daju sasvim drugačiju sliku. Potrgane sjedalice, krov koji prokišnjava, razbijeni panoi na kojima bi trebali biti oglasi... Tako izgleda većina njih, a to je još i dobro, jer postoje još mnoga mjesta gdje adekvatno uređenog stajališta uopće nema. Tek ZET-ova ploča i šljunak.

U metropoli skeptični

Situacija s autobusnim stajalištima u metropoli, složit će se građani, daleko je od idealne. No, ne treba otići daleko da bi ona postala takva. Dovoljno je odvesti se 20-ak kilometara zapadnije.

Dok čekaju autobus, Samoborci, naime, odnedavno mogu puniti svoj mobitel ili tablet te se spojiti na Wi-Fi mrežu i surfati. I sve to pod LED rasvjetom. Na dvije najfrekventnije lokacije, u centru grada te u Južnom naselju, tzv. Betonki, postavljene su moderne solarne autobusne stanice, koje su Samoborci veoma brzo od milja prozvali “svemirskima”.

– Mobitel mi je uvijek prazan tako da je ovo super. Već sam dva puta namjerno propustio autobus zbog stanice – kroz smijeh napominje Samoborac Igor te objašnjava da mu se nije žurilo, a trebalo mu je još malo “struje“. Ideja je među građanima toliko dobro prihvaćena da iz Grada najavljuju postavljanje još stanica, no tek treba odlučiti gdje, sukladno interesu građana.

– Cijena s montažom jedne autobusne stanice iznosi 29.900 kuna, a potpuno se financiraju iz našeg proračuna – kažu iz Grada Samobora te napominje kako postoji i trošak interneta od 250 kuna po stanici. Na montažu i dostavu vrlo se kratko čeka, tek 15-ak dana. Međutim, Zagrepčani smatraju da će oni na napredne stanice čekati ipak malo dulje.

– Znate kak’ se kaže, ne treba spremati ražanj dok je zec još u šumi – skeptično su nam prokomentirali građani aludirajući na činjenicu da puno nadstrešnica još nedostaje, a kako onda očekivati da budu pametne. Da se ipak može pokazali su Samoborci, ali ni oni nisu prvi u županiji koji su se odlučili na ovu investiciju. U Velikoj Gorici su, naime, postavljene prije nekoliko mjeseci.

Zainteresirani i u Dubaiju

– Proizvodimo i pametne klupe i solarna stabla, ali autobusna stanica trenutačno je hit i najviše se traži – kaže Marija Mrvelj, direktorica Energomobila, velikogoričke tvrtke koja proizvodi pametne stanice. Postavit će ih i u Pokupskom te Kravarskom pokraj Zagreba, a u pregovorima su i s Kanadom te Dubaijem.

– I Nijemci su se toliko oduševili našim autobusnim stanicama da su nas pozvali na svoj Intersolar sajam u Münchenu – kaže Marija Mrvelj te se nada da će se njihove autobusne stanice uskoro početi postavljati i u Zagrebu. Jedna se pametna klupa već može naći u Retkovcu.•

Elipso

  • Trnjanec:

    Podsjetimo se... Večernji List, 5. listopada 2014: "Diljem grada ZET-ovi tramvaji i autobusi zaustavljaju se na oko četiri tisuće stajališta, od kojih najveći dio još nema uređenu nadstrešnicu pa putnici vozila čekaju na vjetru, kiši... Njihova gradnja ide sporo najviše ... prikaži još!iše zbog visoke cijene, jer jedna nadstrešnica košta od 70 do 100 tisuća kuna, a do početka zime Grad ih planira postaviti na 31 stajalištu i za to platiti 2,3 milijuna kuna."

  • Fisherman:

    Ma daj....Samoborci imaju 4 stajalista,a Zagrepcani 40 tisuca.....bas je to za usporedbu.

  • rpzagreb:

    Ma koga briga..... kad imamo hrpu fontana, ceste koje vode u šipražje i najskuplje zahode na svijetu.