Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

S timerima i kamerama na semaforima bilo bi triput manje nesreća

Gdje je to moguće, semafore bi trebalo zamijeniti kružnim tokovima koji su sigurniji, ali i štede energiju te su jeftiniji za održavanje
26. srpnja 2017. u 10:00 17 komentara 2476 prikaza
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Nakon stravične nesreće na raskrižju Klaićeve i Kačićeve ulice u kojoj je poginuo devetogodišnji dječak, ponovno se rasplamsalo pitanje o crnim prometnim točkama u gradu i nužnom pronalasku rješenja za “ukleta” križanja.

Marin Dokoza Mapom protiv gužvi Vozite se Zagrebom? Ova karta će vam biti jako korisna

Nema prometne kulture

– Nepregledno raskrižje poput onog u Kačićevoj ne može se popraviti, ali broj nesreća na tom mjestu triput bi se smanjio samo da se postave paneli koji odbrojavaju koliko je vozačima vremena ostalo za prolazak na zeleno svijetlo, odnosno za koliko će se sekundi upaliti crveno – ističe prometni stručnjak i sudski vještak za promet Goran Husinec. Problem je, ističe, u činjenici da se mnogi vozači na tom i sličnim raskrižjima u centru grada “zalete” i s 80 kilometara na sat kako bi “uhvatili” zeleno svijetlo na semaforu. Kada bi postojao “timer”, ljudi bi, smatraju vještak, mogli bolje procijeniti hoće li ubrzati ili kočiti. Nakon višegodišnjeg upozoravanja gradskog zastupnika HNS-a Tomislava Stojaka na kobno raskrižje Klaićeve i Kačićeve, prošli su tjedan na teren izašle i gradske službe. Najavili su da će s policijom razmotriti moguća rješenja za to križanje i poduzeti tehničke zahvate. Sudski vještak Husinec predlaže i da se na raskrižjima postave vidljivije i veće kamere koje bilježe prekoračenje brzine i prelazak na crveno.

– Neizostavna je i prometna kultura koja bi se trebala razvijati od malih nogu – ističe vještak.

Kružni tok umjesto semafora

Gdje je to moguće, semafore bi trebalo zamijeniti kružnim tokovima koji su sigurniji, ali i štede energiju te su jeftiniji za održavanje. Pritom treba voditi računa da je riječ o jednostavnim, a ne velikim i kompliciranim rotorima poput onog u Remetincu, koji je već godinama mjesto s najviše nesreća u gradu.

– Rotor je krivo konstruiran i prekopiran od njemačkog u kojem se vozne trake spuštaju, dok se u našem dižu, zbog čega je smanjena preglednost. Trebalo bi ga srušiti i napraviti tunel koji bi vodio od autoceste do Novog Zagreba, a iznad sagraditi novi, sigurniji rotor – savjetuje Husinec. Po broju nesreća od 2014. do 2016., nakon rotora, slijede križanja Hrvatske bratske zajednice s Ulicom grada Vukovara te Slavonskom avenijom, kao i Selske i Horvaćanske te Branimirove i Osječke ulice.

Zagreb: Sudar dva automobila na križanju Klaićeve i Kačićeve POGINULO DIJETE Policija otkrila tko je krivac za stravičnu prometnu nesreću u Klaićevoj Nesreća TRAGEDIJA Stravična nesreća: Stup je gotovo prepolovio automobil Tri osobe poginule u prometnoj nesreći dva motocikla i kamiona Promet zatvoren Crni niz na hrvatskim cestama: U prometnim nesrećama poginule četiri osobe
Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
 • kruti189:

  drugarici novinarki bi trebalo upaliti crveno SVJETLO u redakciji zbog osnovne nepismenosti!!!

 • liliZG:

  zašto su ukinuli trepčuće zeleno svijetlo, ... nekada davno bilo je trepčuće zeleno svijetlo koje je upozoravalo da će se upaliti žuto pa crveno i to ti je bio znak da usporiš, .. a ovako zeleno, najednom žuto i crveno ... prikaži još! , sve u trenutku i još ako se slučajno žuta svijetla poklapaju na jednom i dr semaforu, eto nesreće...

 • Avatar Tomo Tom
  Tomo Tom:

  Bolje uskladiti rad semafora u citavom Zagrebu, staviti panele sa odbrojavanjem vremena do promjene svjetla. To bi trebala biti tehnicka rjesenja koja bi znantno poboljsala promet u ZG. Prvenstveno bolja sinkronizacija semafora.