Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

S liste Švaljek bježe Bandiću

Vijećnik četvrti Podsused-Vrapče Ivan Vukoja priklonio se HDZ-u te Stranci rada i solidarnosti, a svoj je potez opravdao time da je išao za onima s boljim programom
15. lipnja 2017. u 16:35 17 komentara 2055 prikaza
koalicija
Foto: Jurica Galoić/ PIXSELL

Odlučno “ne” rekla je Sandra Švaljek Milanu Bandiću i HDZ-u. S njima koalicije nema ni pod koju cijenu. Odrješita je bila odmah nakon prvog kruga izbora, ali čini se da je ozbiljno nisu shvatili baš svi s njezine liste. Jezičac na vagi većine u Gradskoj četvrti Podsused – Vrapče odlučio je biti baš kandidat s njezine liste, koji će se u svom djelovanju pridružiti bandićevcima i HDZ-u.

skupstina budući skupštinari Draže nam je rušiti Bandića nego prihvatiti njegovu fotelju u Skupštini

Imamo dogovor

Razlog za to vrlo je jednostavan – Ivan Vukoja zaključio je da “ide s onima koji će bolje raditi”.

– Na jednoj strani bili su SDP-ovci, Most, Živi zid, a na drugoj Stranka rada i solidarnosti te HDZ. Razgovarao sam i s jednima i s drugima i zaključio da se mogu priključiti onima za koje mislim da su ponudili bolji program – rekao je Ivan Vukoja, koji se u svojoj četvrti priključio “vladajućima”. Mjesto predsjednika Podsuseda – Vrapče od SDP-ova Dubravka Peroša preuzeo je ove godine bandićevac Dejan Kljajić, a on, kako kaže Vukoja, “jednostavno ima bolje projekte”.

Nije gradska četvrt visoka politika da bi se posebno moralo kalkulirati s kim ćete dizati ruke u Vijeću – objasnio je Ivan Vukoja, inače član Hrvatske konzervativne stranke (HKS), s kojom su stranka Sandre Švaljek i HSLS išli na lokalne izbore. Upravo članstvo u HKS-u Vukoji je, kako je rekao, omogućilo da ide s bandićevcima i HDZ-om. Jer on, objasnio je, nikad nije rekao da to neće napraviti. I možda on nije, ali njegova stranka svakako jest, istaknula je Sandra Švaljek.

Odgovara neodređeno

– S vodstvom HKS-a, kao i s drugim partnerima imamo dogovor da s listom Milana Bandića nećemo koalirati – rekla je Švaljek, koja se prelasku zastupnika sa svoje liste, blago rečeno, začudila. Nije to, međutim, još uvijek gotovo, dodala je, jer vijeća četvrti još uvijek nisu konstituirana. Na pitanje misli li da će se Vukoja do tada predomisliti, samo je kratko rekla – “da”. Na čijoj će strani završiti Vukoja, tako ostaje vidjeti, a za svoju su se skupštinsku ulogu sad pomalo zabrinuli svi koji od Bandića očekuju određene ponude ne bi li stali na njegovu stranu. Desnicu brine da Švaljek ipak ne ode s gradonačelnikom jer u tom slučaju dio njih Bandiću bit će nepotreban, dok ljevica, izgubi li ruke s liste bivše dogradonačelnice, u Skupštini neće imati šanse zaustaviti nijednu gradsku odluku. I dok je već poprilično jasno da će u gradskom parlamentu Milan Bandić na svojoj strani imati HDZ i zastupnike s liste Brune Esih, na upite o koalicijama još uvijek odgovara neodređeno.

Ljubav je uvijek obostrana jer za dogovor treba najmanje dvoje, a u ovoj situaciji troje – rekao je upitan o tome hoće li ići sa Sandrom Švaljek ili Brunom Esih.

tito ujedinio ih maršal tito Ni lijevi ni desni neće referendum sdp JEDNOGLASNA ODLUKA Zagrebački SDP poslao jasnu poruku: 'Koalicija sa svima osim s Bandićem i HDZ-om' Milan Bandić MARINKO JURASIĆ Bandića sad čeka težak zadatak - pridobivanje većine u skupštini
RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

 • herojulice:

  A vlasta je bogata i vlasta te časti pa kako nečeš kod Vlaste.

 • extrapreosvesteni:

  Ljudi su kvarljiva, neki i lako kupljiva roba, a ako su u startu go.na, onda još brže počinju zaudarat na najgore. Ali treba im zapamtit imena i prezimena, jer povijest se piše svaki dan, a u isto govno ne treba stat dvaput

 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  kud ce suza neg na oko.kud ce uhljebi vec na gradske,zupanijske ili drzavne jasle.