Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ujedinio ih maršal tito

Ni lijevi ni desni neće referendum

tito
Foto: Robert Anić/PIXSELL
14.06.2017.
u 16:22

Bandić želi da o preimenovanju trga odluče Zagrepčani, što smeta desnici jer im je uvjet za suradnju u Skupštini novo ime, a ljevica promjenu jednostavno ne želi

Raspisuje referendum? Pa zar nije već Bruni Esih u zamjenu za potporu u Skupštini obećao preimenovanje?, čudili su se jučer gradski HDZ-ovci potezu Milana Bandića, kao da ih i same s Trgom maršala Tita već jednom nije “prevario”.

“Neozbiljno” odlučivanje

U studenom prošle godine “nagodili” su se HDZ-ovci s gradonačelnikom da će prihvatiti rebalans proračuna postane li Titov trg Kazališnim, a gotovo godinu dana nakon i oni će, s ostalim Zagrepčanima, o promjeni imena odlučivati na referendumu.

– Ako mora biti tako, neka i bude. Mi smo već inicirali promjenu imena, tako da je vrlo jasno na koji način želimo da referendum završi – rekli su HDZ-ovci, koji bi u novom sazivu Skupštine trebali tvoriti koaliciju s Bandićevom strankom, ali i s onom Brune Esih, s čije liste sad kažu da za referendum uopće nisu, jer “ime trgu nije dano referendumom pa mu se njime ni ne bi trebalo oduzeti”. Da je takav način odlučivanja “neozbiljan”, smatraju pak u inicijativi “Krug za trg”, koja se barem jednom godišnje na Trgu maršala Tita okupi ne bi li prosvjedovala protiv njegova imena.

– Ne možemo vjerovati da gradonačelnik ozbiljno misli kad spominje referendum i smatramo da samo traži zgodan način za opravdanje pred lijevim biračima – objasnila je potpredsjednica “Kruga za trg” Maja Runje te dodala kako je riječ o, prije svega, moralnom pitanju o kojem se nikako ne bi trebalo raspravljati na referendumu. Oni kao inicijativa čak će propustiti, rekla je, mobilizirati ljude da na referendum izađu i na njemu zažele promjenu imena trga.

Prosvjed 22. lipnja

– Besmisleno je uopće biti na strani koja zagovara da bilo što u gradu nosi ime zločinca – rekla je Maja Runje pa objasnila da i budući skupštinski zastupnici s liste Milana Bandića također pristupaju inicijativi te ih je otprilike polovica za to da se ime trga promijeni. To bandićevci nisu željeli potvrditi, a ni demantirati, iako sam gradonačelnik nikad svoj stav o Trgu maršala Tita nije otkrio. Otkrili su ga zato SDP-ovci, koji kažu da ni za kakve promjene nisu.

– Nismo sigurni da se treba trošiti novac za takve stvari, a i od samog smo početka bili za to da se trg zove baš kako se i zove – rekao je v. d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Saša Molan koji se, iako su na sasvim suprotnoj strani, u jednom slaže s članovima inicijative “Krug za trg”. I on, kao i Maja Runje, smatra da je referendum jedan od sredstava kojim se Bandić “želi svima umiliti”. Na kraju te bi “sve” mogao i posvaditi jer ni oni koji su za ostanak imena nisu za održavanje referenduma.

Pokazat će to već 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe, “Trg je naš”, inicijativa koja okuplja udruge ljevice, a koja će prosvjedom pokraj HNK nastojati pokazati kako je Trg maršala Tita “jedan od posljednjih simbola pobjede nad nacizmom i ustaštvom u Drugom svjetskom ratu”. Jedan od organizatora prosvjeda jest i platforma Zagreb je naš, čiji su zastupnici također u novom sazivu Skupštine. 

Komentara 35

Avatar liquidsky
liquidsky
19:35 14.06.2017.

Bit stvari nije Tito. Srž problema čini Bandićevo očajničko pokušavanje da iz ovoga istovremeno iziđe ideološki čist (kao dokazani poklonik J.B.Tita) i da svojom uobičajenom manipulacijom održi kakvu-takvu većinu u gradskoj skupštini. Sudeći po Hasanbegovićevoj izjavi, ovaj (ujedno i posljednji) Bandićev mandat bit će vrlo krhak. Bandić polako ali sigurno politički umire, došla su nova vremena, novi ljudi.

DU
Deleted user
04:40 16.06.2017.

Protiv Tita su u prvom redu dražini sljedmbecini, naši susjedi, koji se prave da su i dlaku i ćud promijenili. Od nas Hrvata samo neznatni dio ima nešto protiv Tita. Tko su onda ovi koji vrište, lažu i stvaraju tu veoma lažnu sliku da su Hrvati protiv Tita i partizana!? Agenti neprijateljski hrvatskome narodu ...

DU
Deleted user
04:43 16.06.2017.

ako se Tita proglasi zločincem, onda je logično da su četnici bili ,,prvi gerilci,, u EU, a Hrvate će time još više uvaliti uvaliti u ustaštvo i kvislinizam - a time nas drže u zrendi još od 45.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije