Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakovi reporteri u rudniku Svete Barbare u Rudama

S kacigom na glavi i lampom u potragu za "bergmanima"

20.02.2015.,  Samobor, Rude - Rudnik Svete Barbare. Luka Mrvos,  clan Kuda Ostrc Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
22.03.2015.
u 12:00

"Bergmani" su bili nižeg rasta, odjeveni u zeleno i s dugim bradama, a u rudniku su se kao najniži među zaposlenicima zavlačili ne bi li pronašli zlato.

Nižeg rasta, odjeveni u zeleno, sa žutim dugim bradama. Tek rijetki, dovoljno uporni i s dobrim okom, možda ih uoče. "Bergmani" se, kažu stanovnici Ruda, još uvijek skrivaju u najužim hodnicima i oknima rudnika Sveta Barbara, jednog od rijetkih na našem području. Nekada su se, kao najniži među zaposlenicima, zavlačili ne bi li pronašli zlato. A danas njihovo ime nosi sekcija entuzijasta unutar KUD-a Oštrc, koji su prije više od deset godina pokrenuli obnovu rudnika. Projekt su prijavili i od Europske unije dobili 200.000 eura, a po dobivanju novca, obnovu preuzima Grad Samobor, a upravljanje Samoborski muzej.

Nova uređenja

– Obnovljeno je 350 metara rovova, ispred rudnika postavljena je info kućica i sagrađena krušna peć. Uređena je i rudarsko-botanička poučna staza dugačka 1500 metara. U Osnovnoj školi Rude uređena je vitrina sa zbirkom od 120 različitih uzoraka minerala, stijena i fosila, koja se stalno nadopunjuje novim uzorcima – objašnjava Luka Mrvoš, član KUD-a Oštrc, zadužen za održavanje rudnika otvorenog 2012. Posjetitelji tako imaju priliku staviti se u ulogu rudara, koji su u Rudama počeli kopati krajem 15. stoljeća, staviti kacigu na glavu, odjenuti zelene kute i s lampama krenuti u potragu za "bergmanima". Vidjet će i na koji su način rudari gradili potpornje da se stijene ne sruše, ali i suhozide koje su slagali te od vodiča slušati o povijesti rudarstva. Neuređeni dijelovi rudnika još uvijek su zatvoreni za javnost, no i to bi se trebalo uskoro promijeniti. Naime, iz KUD-a Oštrc već imaju nove projekte uređenja dodatnih 500 metara.

– Postavili bi i lutke rudara, vagone, povezali dva okna toboganom. Tako bi se posjetitelji mogli spuštati s gornjeg, Kokela, gdje završava tura, do donjeg, Svetog Trojstva, gdje tura počinje. Treći rov – Vlašić – još nećemo uređivati. Još smišljamo strategiju kako nabaviti novac – kaže Mrvoš. Uredili bi tako i ugostiteljski objekt ispred ulaza u rudnik. No prvo će ove godine od Samoborskog muzeja preuzeti upravljanje.

Obnova starog mlina

Trebalo bi to biti službeno od svibnja.

– Angažirat ćemo se više u oglašavanju rudnika i zvati škole, putem agencija dovoditi turiste, umirovljenike... Ove godine bili smo i dio Adventa u Zagrebu, autobusima su iz glavnog grada dolazili u Rude, nadamo se da će se to i nastaviti – opisuje planove Luka Mrvoš. Uvest će i nove sadržaje na tradicionalne dane Rudarske greblice u srpnju, a do sljedeće manifestacije osposobit će i stari mlin uz cestu.

Komentara 4

DU
Deleted user
13:20 22.03.2015.

Super... a nakon svega na gemišt i rudarsku greblicu... mljac..

ZZ
zzz
20:51 22.03.2015.

zanimljivo za posjetiti, nadomak zagrebu. preporučam i grgosovu špilju.

LA
Lavica7
21:48 22.03.2015.

Kad se nase ruke sloze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije