Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kako bi bilo da se preskoči dio u kojem je grad šokiran što su gužve kad se zatvori rotor

Kad je problem već i samo rješavanje problema, prevencija je znanstvena fantastika
23. ožujka 2018. u 11:22 5 komentara 1922 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nešto se potrga pa se onda ide popravljati. Negdje se stvaraju gužve pa se pokušavaju smanjiti.

Petra Balija Za loš posao nisu krivci izvođači, nego investitori koji plaćaju takve poslove

Nekad nešto ne funkcionira pa se za to traži rješenje... I to je sve još dobar scenarij jer nekad ni ne dođe do ovog dijela s rješavanjem problema tako da građani onda moraju živjeti s njim ili se unedogled natezati s gradskim vlastima.

A evo sad jedna “luda” ideja. Kako bi bilo da se, umjesto čekanja da nešto pođe po krivu, problemi pokušaju predvidjeti i prevenirati. Naravno, to nije uvijek moguće jer postoji cijeli niz izvanrednih situacija koje se mogu dogoditi. No isto se tako nemoguće oteti dojmu da bi se mnoštvo problema u Zagrebu moglo unaprijed spriječiti kad nadležni ne bi samo gledali u neki potencijali problem i čekali. Čini se kao da sjede i promatraju kako problem puca po šavovima ne čineći ništa, a onda kada se katastrofa dogodi, pokušavaju spasiti što se spasiti da. Izigravanje spasitelja i superheroja koji rješava bezizlazne situacije omiljena je tehnika gradonačelnika Milana Bandića, a često djeluje tako da građani uistinu zaborave da se sve moglo riješiti puno bezbolnije (i jeftinije) samo da se mislilo na vrijeme.

Priliku da pokažu da mogu biti bolje od kampanjskog hvatanja za slamku u zadnji tren, gradske službe imaju na primjeru remetinečkog rotora. U svibnju bi, naime, trebali početi radovi na najvećem kružnom toku u Zagrebu i možda bi bilo dobro da se ovog puta preskoči onaj dio u kojem će svi u Gradu biti šokirani što se stvaraju gužve kad se desetke tisuća automobila preusmjeri u već natrpane novozagrebačke kvartove. Pogodite što? – Bit će gužve, i to katastrofalne!

Toga su svjesni i građani pa već sada pozivaju Grad da reagira. Tako stanovnici Kajzerice traže dva nova rotora prije sanacije remetinečkog kako bi se na vrijeme povećala prohodnost u njihovu kvartu. No u gradu u kojem je problem već i samo rješavanje problema njihova prevencija očito je znanstvena fantastika. 

Pogledajte novi rotor u Zagrebu:

Bandić s čelnicima kvartova Raspored za odvojeni otpad Zagreb: Održana 10. sjednica Gradske skupštine Milan Bandić: 'Raskidamo ugovor s HNS-om vezano za Svetice, definira se novi projekt' Skupštinski aktualac Tomaševića zaštitari izbacili iz Skupštine jer je pitao namješta li se natječaj za kante
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
 • Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
  ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs:

  Ukines socijalnu pomoc , ukines status majke oca odgajatelja podjelis otkaze u zagrebu svim rodjacima koji nisu prije 20g znali na karti naci zagreb , zaposlis zagrebcane iselis sto se uselilo i crkava od nerada ili uziva u kriminalu dobijes ... prikaži još! 600 000 postenih zaposlenih ljudi koji rade i zive a tu brojku promitnice mogu izdrzat ... Preventive radi razvit ostale gradove u rh gospodarstvo drzavu pokrenut i rijesen problem ...

 • 2Xgeneral:

  ovakvo nešto može napraviti samo izuzetno glup lik. poznajući naš mentaln isklop pola matrijala će biti pokradeno i uz lošu izvedbu stalno će biti pod vodom ( i puno vode jer odvodni kanali nigdje u gradu ne funkcioniraju ). duplo ... prikaži još! jeftinije, praktičnije i lakše za održavanje je sve dići na željezne stupove sistem lega - samo se dopelja na gradilište s sklopi. no to je samo za pametne i poštene gdje nema krađa i pogodovanja. tu varijantu zagovaraju i stručnjaci.

 • Igi125:

  Mislim da ce veci šok biti ako se doista krene sa radovima na rotoru od samih gužvi koje ce nastajati oko njega. A što se tice alternativnih pravaca oni bi se trebali pravodobno urediti kako bi gužve zbog radova na ... prikaži još! rotoru bile što bezbolnije.