Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.11.2017. u 09:22

Sve je više onih koji se bune pa prosvjednici smišljaju novi način kako privući pažnju

Ironičan početak adventa. Tako bi se, otprilike, moglo opisati okupljanje koje stanovnici Sigeta organiziraju ne bi li upozorili na neslaganje s izgradnjom velikoga poslovno-trgovačkog centra u tom kvartu. Mora se priznati, u svojoj buni sve su inventivniji. Za razliku od stanovnika Savice, koji su već postali simbol za otpor gradnje i crkve i parka u svojem naselju, Sigećani su odlučili iskoristiti prigodu i isplanirali Sigetski advent. No stanovnici su riječi “advent” dali malo drukčije značenje od onog kako ga shvaća većina.

Okupljanje, simbolički, planiraju za 2. prosinca, na dan početka velike manifestacije Adventa u Zagrebu, koji je posljednje dvije godine odnio titulu najljepše i najraskošnije božićne destinacije. No ovaj advent u Sigetu neće biti toliko raskošan koliko ovaj s druge strane Save. Sasvim suprotno. Kako bi upozorili na betonizaciju naselja, okupit će se na livadi na kojoj bi trebao niknuti šoping-centar te od ostataka nedavno posječenih borova, jelki, oraha i voćaka u Froudeovoj ulici, sami izraditi veliki adventski vijenac. Ukrasit će ga četirima velikim kartonskim svijećama, na kojima će biti upisana svaka zelena površina koja se planira betonizirati. Pozvali su i predstavnike iz svih kvartova s istim problemima da im se pridruže i ponesu sa sobom papirnate ukrase s nazivom uzurpirane površine. Specifično ukrašenim vijencem poslat će zajedničku poruku Gradu Zagrebu.

Tu instituciju, naime, okrivljuju za pogodovanje bivšem predsjedniku Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, čija je tvrtka investitor dotičnog centra. Zbog toga su podnijeli prijave USKOK-u i DORH-u. Ovakav vid borbe baca sasvim drukčiju sliku na obilježavanje došašća. Zbog toga su podijelili Zagrepčane. Neki ih podržavaju, dok ih drugi osuđuju zbog načina na koji “prostituiraju” značenje adventa. No jedno im se mora priznati, zasigurno su potaknuli reakcije građana i dignuli buru. Pitanje je hoće li takav vid prosvjeda utjecati na ishod borbe.

Komentara 5

VI
vibrator
18:08 02.12.2017.

4. "Zbog toga su podnijeli prijave USKOK-u i DORH-u." Tko je podnio prijavu?? Građani Sigeta, njih cca 15.000?? 5."Ovakav vid borbe baca sasvim drukčiju sliku na obilježavanje došašća." pa vidi pod 1 u prijašnjem postu. 6. "Zbog toga su podijelili Zagrepčane. Neki ih podržavaju, dok ih drugi osuđuju zbog načina na koji “prostituiraju” značenje adventa." tko su to neki?? pa opet vidi pod t.1 u prijašnjem postu. 7. "Pitanje je hoće li takav vid prosvjeda utjecati na ishod borbe. " Neće, ni ovakav vid prosvjeda, niti bilo koji drugi, promijeniti ishod Sigeta, Središće ili Sopota. Ali pokazuje nešto drugo. 8. Fotogalerija je doista tendenciozno postavljena.

VI
vibrator
17:57 02.12.2017.

Idem malo analizirati kolumnu novinarke. 1. "No stanovnici su riječi “advent” dali malo drukčije značenje od onog kako ga shvaća većina." Pa kako "advent" shvaća većina, ovako: http://www.rastimougospodinu.com/index.php/vijesti-i-najave/317-doee-advent-kuca-na-vrata.html ili ovako: Večeras krećemo u 40 dana uživanja Gdje se jedu najboljee fritule i kobasice, kamo se ide na klizanje, na kojim su lokacijama zakazani plesnjaci i koncerti... donosimo u vodiču za Advent - VL ??? 2. Možda ovako:" Adventa u Zagrebu, koji je posljednje dvije godine odnio titulu najljepše i najraskošnije božićne destinacije" ili ovako:" Počelo glasovanje za najbolju adventsku destinaciju u Europi Glasovanje traje do 11. prosinca, a svoj glas možete dati i vi na stranicama organizacije European Best Destinations" -VL ?? 3. "Specifično ukrašenim vijencem poslat će zajedničku poruku Gradu Zagrebu." Ne, poslati će poruku Gradonačelniku i gradskoj upravi. Poslati će poruku koje je višeznačajna, ne prihvaćaju uništavanje zelene površine, ne prihvaćaju zaobilaženje Mjesnog odbora Siget, Vijeća gradske četvrti N.Zgb-zapad i stanovnika Sigeta koje nitko ništa ne pita. Šalju i poruku istima da ponovo u Novom Zagrebu nema "adventa" kao u centru grada, poruku da 250.000 sugrađana, ako želi doživjeti "advent" mora se uputiti u centar grada, jer se nije znalo/htjelo/željelo dio "adventa" preseliti na desnu obalu Save.

AP
ante_pustinjak
14:05 25.11.2017.

koji veličanstveni par - crvena rada i mali matula! drugarica i drug za sve i svašta! posebice za lajanje na mjesec i borbu protiv vjetrenjača!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije