Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rimac svoj centar želi graditi u Samoboru

16.02.2016., Samobor- Kreso Beljak, gradonacelnik Samobora i kandidat za novog predsjednika HSS-a. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
04.03.2016.
u 09:30

Nemaju prireza. Odrekli su se komunalnog doprinosa za sve proizvodne djelatnosti. Njihovi poticaji samoborskim poduzetnicima planu čim raspišu natječaj. Rezultiralo je to, kažu u Gradu Samoboru, iznimnim rezultatima kojima su se morali pohvaliti. Tako su 2015. godinu završili s 24 posto većim prihodom.

Znaju izvući iz Europe

Proračun im se napunio s 40 milijuna kuna više u odnosu na godinu prije. Pa su ukupni prihodi Samobora u 2015. iznosili više od 210 milijuna kuna.

– I prvi pokazatelji za 2016. godinu iznimno su pozitivni pa su u siječnju i veljači prihodi porasli za 15 milijuna kuna, odnosno 61 posto u odnosu na prošlu godinu. Stanje na računu Grada Samobora 1. ožujka iznosi 11,631.476 kuna – rekao je gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, dodajući da su za to zaslužni samoborski poduzetnici jer su najznačajniji prihodi oni od poreza na dohodak. Mogao bi uskoro porez Samoboru plaćati i Mate Rimac, koji traži lokaciju za gradnju razvojno-istraživačkog industrijskog centra, a interesirao se i za zemljište u samoborskoj poslovnoj zoni.

– Mate Rimac je moj bivši učenik. Prije nego što sam postao gradonačelnik, naime, predavao sam u Srednjoj strukovnoj školi Samobor. No, zemljište na kojem bi Rimac mogao graditi u vlasništvu je države, a Državni ured za upravljanje državnom imovinom prilično je inertan, potrebno ga je malo pogurati – kaže Beljak, dodajući kako će sve učiniti da Rimac dođe u Samobor.

Dobrim rezultatima pridonijelo je i korištenje novca iz europskih fondova. Samo Grad Samobor iskoristio je lani 11 milijuna kuna iz tih fondova, kaže Beljak, no tu su i udruge, kao i obrtnici koji su samoinicijativno izradili projekte i dobili novac od EU.

– Sanacija odlagališta otpada Trebež, obnova rudnika Svete Barbare, sve su to projekti realizirani europskim novcem – kaže Beljak. Ove će godine tako gotovo 50 milijuna kuna uložiti u gradnju i održavanje komunalne infrastrukture, gotovo 5 milijuna kuna planirano je za uređenje Centra za mlade, a 3 milijuna kuna za uređenje objekta za potrebe Javne vatrogasne postrojbe u bivšoj vojarni Taborec. I u 2016. godini planirano je 5 milijuna kuna za gradnju dvorane kod OŠ Samobor, koja će ove godine biti dovršena a spremna za korištenje iduće školske godine.

Zašto dižete kredit?

– Zašto onda dižete kredit od 25 milijuna kuna na deset godina ako su rezultati tako dobri? – pita gradska oporba, dodajući da bi se taj kredit prvenstveno koristio za gradnju komunalne infrastrukture i uređenje prometnica na prostoru bivše Gmajne prema Maloj Rakovici. Kredit još nije dobiven, odgovara Beljak, a o njemu razmišljamo upravo zbog kompliciranih zakona, koji nas ograničavaju jer novac koji se koristi mora biti iz točno određenih izvora, odnosno namjenski.

– Vidjet ćemo hoćemo li uopće ići u realizaciju – dodaje Beljak.

Komentara 3

D1
d12345
21:01 04.03.2016.

Krešo Beljak (HSS).....da je napravio neku malverzaciju sa zemljištem ovi nazovi-novinari bi se derali na sav glas iz koje je stranke

WU
wuggibiba
21:07 05.03.2016.

Neka gradi u Livnu.

YO
yohana
21:52 04.03.2016.

Gospodine Kreso,moram biti nepristojna,ali toliko LAZI je napisano u ovom clanku.Gradani Samobora su ocajni ,pa i vi sami ste svjesni da nista nije tako kako ste se pohvalili.Bit cu pristojna i nije lijepo da javno pisem o svim vasim propustima,da nevelim o vasoj nesposobnosti da budete gradonacelnik naseg Samobora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije