Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odjurila dalje

Zagrepčanka izlazila s posla pa je šokirao potez biciklistice! 'Rebra mi je polomila'

Sve više građana koriste bicikle kao prijevozno sredstvo
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/8
24.06.2019.
u 17:45

Imate li sličnih iskustava javite nam se na mail javi@vecernji.net.

Pet sati na hitnoj, napuknuto rebro, modrice od glave do pete i bolovanje od minimalno dva tjedna. Dijana Matić još se oporavlja od bliskog susreta s biciklisticom koja ju je pokosila dok je s kolegicama s posla izlazila iz zgrade na Gornjem gradu. Biciklistica je s mjesta nesreće – odjurila.

Digao ruku i pobjegao

– Pitala sam je zašto se tako ne vozi na Jarunu, a ne po centru grada, a njezin je odgovor bio “Bog s vama”. Potom je odjurila – prisjeća se tog popodneva prije tjedan dana Dijana Matić, koja je trenutačno vezana za krevet jer joj je doktor naredio strogo mirovanje. Počiniteljicu, kaže, nikad nije uspjela pronaći.

– Takvih je slučajeva puno. Oni jednostavno pobjegnu. Tko će zaštiti pješake, vozače automobila, od takvih nesavjesnih biciklista? – pita se ova unesrećena pješakinja.

A da su prometne nezgode između pješaka i biciklista sve češće, pokazuju i podaci zagrebačke policije. U cijeloj su prošloj godini, naime, evidentirali 15 takvih sudara, no samo u prvoj polovici ove godine bilo ih je devet. A ozljede nisu bezazlene, pa je prošle godine njih pet završilo s teškim ozljedama, a isti je broj bio i ove godine. Riječ je o slomljenim rukama, ozljedama glave, iščašenjima zglobova...

– Ja sam završila mjesec dana u gipsu jer me je biciklist udario dok sam izlazila iz trgovine – prisjeća se Marija Fistrić svog iskustva s obijesnim vozačem koji je, kaže, samo digao ruku u znak isprike i napustio mjesto nesreće.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Razlog takvim nesrećama, objašnjava sudski vještak za promet Goran Husinec, jurcanje je biciklista po ravnim dionicama pločnika a da ne paze nailazi li tko iz bočnog smjera.

Postoje i “crne točke”, poput Novog Zagreba, gdje je takvih ravnih poteza mnogo, ili Gornjeg grada, gdje se vožnjom po nizbrdicama mogu razviti velike brzine. Zato su pedalisti, ističe, uvijek odgovorni ako nalete na pješaka.

– Nalaze se na pješačkom nogostupu, gdje inače ne bi smjeli biti i samim time krše prometne propise ako se ne radi o obilježenoj stazi. Moraju biti izuzetno pažljivi dok se voze, a ne juriti kao da se nalaze na Zelenom valu – objašnjava Husinec. Postavljanje registracija na bicikle, dodaje, u nekim je zemljama uspješno rješenje, ali kod nas, nažalost, takvo što ne bi zaživjelo.

– Za naše građane to bi značio samo još jedan udar na njihov džep. Uostalom, malo bi tko nekoliko sekundi nakon što ih udari biciklist išao čitati tu malu registracijsku oznaku – ističe Husinec.

Ako pješaka “potrefi” pedalist, a pritom bude ozlijeđen, objašnjavaju iz zagrebačke policije, treba pozvati policija, koja po službenoj dužnosti obavlja očevid, a sudionici nesreće moraju razmijeniti osobne podatke. Sve zatim ide na sud. Ako se policija ne pozove, a nastala je materijalna šteta, stvar se rješava privatnom tužbom. A pobjegne li vozač s mjesta nesreće, obavlja se očevid, uzima se opis, pa čak i tragovi DNK. Ako postoje kamere, snimke se koriste kao dokazni materijal kojim će se pokušati pronaći prijestupnika.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Teško naplatiti štetu

No, ostane li drski vozač i dalje nepoznat, kažu nam stručnjaci za osiguranja, na novčanu odštetu žrtva može zaboraviti. Građanima je, naime, dostupan garancijski fond Hrvatskog ureda za osiguranje koji pokriva naknadu štete u slučaju prometnih nesreća s nepoznatim ili osiguranim vozilima. No, Ured se u svom radu oslanja na Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, a taj zakon bicikl ne smatra vozilom, pa se žrtva nesreće iz tog fonda ne može naplatiti.

– Drugim riječima, ako ih netko na biciklu pokupi i pobjegne, nemaju načina da naknade eventualnu štetu – potvrđuje nam to jedan od stručnjaka Kruno Slonjšek.

1. ako ste ozlijeđeni, zovite policiju

U slučaju ozljede djelatnici policije po službenoj dužnosti rade očevid i pritom uzimaju dokazni materijal

2. Razmijenite podatke s biciklistom

U posljednje se vrijeme biciklistima nude police osiguranja upravo za slučaj prometnih nesreća, pa se možete naplatiti iz njihovih fondova

3. Zapamtite: biciklist je uvijek odgovoran

Ako se nesreća dogodila izvan obilježene biciklističke staze, vozač je uvijek odgovoran za nesreću, kaže prometni stručnjak Goran Husinec

4. Očevid se može učiniti i naknadno

U slučaju da su liječnik ili bolnički djelatnici prijavili ozljedu policiji, oni mogu naknadno izaći na teren i obaviti očevid

5. Policija izjave i dokaze šalje na sud

Nakon što prikupe sve dokazne materijale, izjave sudionika nesreće i eventualnih svjedoka, spisi se šalju Državnom odvjetništvu i nadležnom sudu koji zatim rješava predmet.

6. Privatna tužba bez policijskog uviđaja

Ako nema ozljede, a policija nije pozvana, stvar se može riješiti privatnom tužbom, odnosno nagodbom izvan suda

7. kamere otkrivaju bicikliste bjegunce

Ako vozač pobjegne, policija će se oslanjati na vaš opis da bi ga mogla pronaći. Postoje li kamere, i snimke s njih uzet će se kao dokazni materijal.

8. biciklist nepoznat – nema naplate štete

Bicikl se ne smatra vozilom u smislu Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, pa žrtva ne može dobiti odštetu iz jamstvenog fonda Hrvatskog ureda za osiguranje. Taj fond isplaćuje žrtve nepoznatih počinitelja, no samo u slučaju sudara s motornim vozilom.

Komentara 43

MO
modovisisajteMaraschino
19:11 24.06.2019.

zato ja kad izlazim na ulicu prvo provirim glavom lijevo-desno da ne bi koji biciklist vozio ko lud...

Avatar maxist
maxist
18:04 24.06.2019.

godinama sam vozio u klubu ,ali ovo danas kako se "biciklisti" ponašaju = teror ! Za volanom uvijek kriv vozač, a kao pješak se uvijek strada a oni zbrišu.....Biciklist mi je na moru napravio štetu na autu i normalno pobjegao,, .....kad sam došao mogao sam samo konstatirati kolika je šteta a stranci su na mote objasnili da je opalio u punoj brzini u retrovizor i kut šajbe guvernalom + hauba i vrata..........Ceh cca 20000-procjena u servisu a u konačnici sa zamjenskim dijelovima (šajba,retrovizor itd ) i radom 9000......i nikom ništa !! Policiji-smiješno !! .....

TH
than
18:19 24.06.2019.

Nema se tu što komentirati. Jesam biciklist, ali se i bojim biciklista. Nisu mi samo jednom izletili na semaforu/križanju. Bio ja pješak ili vozač, uvijek neki misle da su brži. Još kada nabiju slušalice dok voze veselju nema kraja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije