Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE BOLJE UVJETE

Prekinut je štrajk: Radnici Čistoće vraćaju se na posao, nastavak pregovora u petak

Zagreb zatrpan smećem zbog štrajka radnika Čistoće
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/19
25.01.2023.
u 17:04

Štrajk je počeo u ponedjeljak nakon što je najavljeno da će trojica radnika dobiti otkaz.

Nakon višesatnih pregovora s upravom Zagrebačkog Holdinga prekinut je trodnevni štrajk radnika Čistoće. O tome su javnost oko 17 sati obavijestili predsjednik uprave Holdinga Ivan Novaković i Mladen Novosel, predsjednik  Saveza samostalnih sindikata Hrvatske koji je s petoricom radnika pregovarao s Upravom.

Kako doznajemo, uprava nije pristala na svih 11 zahtjeva radnika, već je zajednički prihvaćeno njih pet od kojih se niti jedan ne odnosi na povećanje materijalnih prihoda. Dogovor o povećanju plaća i koeficijenata na 1,8 za radnike i 2,4 za vozače dogovarat će sindikati u postupku mirenja u petak.

- Uvjeti nisu prihvaćeni. Još uvijek je neizvjesno, ide se u smjeru smirivanja strasti, da se završi postupak mirenja, odnosno pregovori prepuste sindikatima - kazao je Zdravko Stoilković, sindikalni povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske.

VIDEO:

 

Vijest o prekidu štrajka radnici su dočekali sa šokom, nevjericom i razočarenjem, a bilo je i suza.

- Radnici nisu zadovoljni onim što im je prezentirano, očekivali su veće koeficijente, no uprava to i dalje odbija. Ne znam što će biti - rekao je Nenad Molc, iz sindikata Čistoće.,

Ovakav ishod je pozitivna stvar, smatra pak Sindikalist Darko Kleinberger.

– Sada nikoga ne mogu teretiti za nelegalni štrajk, a tjedan dana, koliko još traje mirenje, proći će brzo. Nova runda je u petak u 10 sati i ondje ćemo vidjeti gdje smo i što smo. U svakom slučaju, stvari ne stoje dobro, a Novaković i Tomašević svojim izjavama samo dodaju benzin na vatru. Sumnjam da ćemo mirenjem išta postići pa mi se čini da je generalni štrajk sve realnija opcija – kaže Kleinberger

U ovim trenucima, vozila Čistoće još uvijek nisu izašla iz baze, no očekuje se izlazak trećže smjene koja starta oko 21. 30.

VIDEO: Centar Zagreba pun smeća

Komentara 19

ŠA
Šaraf
17:31 25.01.2023.

Kad bi tako i rat u Ukrajini završio

BE
Berri
17:51 25.01.2023.

Senf će pasti na ekologiji.

DU
Deleted user
17:15 25.01.2023.

Guzi vlast sve nas u Hrvatskoj a kamoli neće radnike Čistoće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije