Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI O KONSTRUKCIJI

Radi se potresni rizik metropole: Krenulo e-upisivanje zgrada i kuća u bazu podataka o građevinama

Zagreb: Zgrade oštećene u potresu
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
27.09.2021.
u 14:48

Provodi se u dvije faze.

Elektronički upis zgrada i obiteljskih kuća u bazu podataka o građevinama u metropoli kreće danas u Zagrebu. Upis se, podsjetimo, radi u sklopu projekta Europske unije koji se naziva "Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa - Potresni rizik Grada Zagreba".  

Cilj ovog projekta je znanstveno utvrditi rizik od potresa u Zagrebu za zgrade i ljude te ga kvantificirati, odnosno pretočiti u brojke. Stvaranje baze podataka o zgradama u hrvatskoj prijestolnici središnji je dio projekta koji omogućava analize te posljedično donošenje odluka, strateška promišljanja i organizacijske procese. Punjenje baze podataka vrši se popisom zgrada s naglaskom na podacima o konstrukciji zgrade u cjelini. Provodi se u dvije faze. 

- Od danas će građanima biti omogućen e-upis  ili ''upload'' podataka na stranici  ili izravno. A od 11. listopada inženjeri će popisivati građevine pregledima arhivske građe, preklapanjem postojećih baza podataka te pregledima na terenu pri čemu se neće pregledavati svaka stambena jedinica već zgrada u cjelini. Osnovni podatci koje će građani upisivati o svojoj zgradi ili obiteljskoj kući su: godina izgradnje, godina rekonstrukcije, katnost, pravilnost tlocrta građevine, podaci o konstrukciji zgrade, materijalu od kojeg je izgrađena, podaci o krovištu, temeljima, podaci o liftu i stubištu i slično - navode iz Grada.

Procjene rizika od potresa (osnovni cilj projekta, ali i obveza RH prema EU pri čemu se procjene rade svake 4 godine – kvaliteta podataka je ključna)   

Podrška obnovi/održavanju zgrada/investicijama (primjerice, prikupljeni podaci će biti izvrsna podloga procesima obnove i nadopuna podataka dobivenih brzim pregledima odnosno popularnih ''naljepnica'') 

Podloga sustavu pregleda zgrada nakon potresa (podaci će omogućiti kvalitetnu podlogu za preglede u slučaju budućih razornih potresa čime će se omogućiti značajno kvalitetnije procjene, ali i edukacija stručnjaka) 

Seizmički certifikat (ključni iskorak u budućnosti, ali i obveza prema Zakonu o obnovi, a prikupljeni podaci mogu poslužiti kao podloga pri čemu su ključni kvalitetni podaci - koristili bi se samo uz privolu građana) 



 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije