Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zakon se nije poštivao'

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova: Podrška trudnici Čavajdi, ugrozili su joj zdravlje i život

Zagreb: Povjerenstvo za ravnopravnost spolova obišlo izložbu "Žene i tehnika"
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/2
07.05.2022.
u 14:49

Gradska uprava Grada Zagreba i gradonačelnik jasno su istaknuli da je neprihvatljivo da gospođa Čavajda nije u mogućnosti ostvariti zakonsko pravo na prekid trudnoće, kao što je i neprihvatljivo da u klinici svi zaposleni ginekolozi i ginekologinje imaju priziv savjesti. Ovo Povjerenstvo podržava takav stav

Slučaj trudnice Mirele Čavajde kojoj odbijaju prekid trudnoće unatoč teškoj dijagnozi ploda na noge je podignuo javnost, hrvatsku medicinu, svijet politike, državni vrh. O ovoj teškoj situaciji očitovali su se i iz zagrebačkog Povjerenstvo za ravnopravnost spolova koje je priopćenjem dalo podršku Čavajdi te osudilo dosadašnji rad bolnica 

- Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba iskazuje podršku gospođi Mireli Čavajdi te svim drugim ženama koje su suočene s diskriminatornim praksama vezanim uz ostvarivanje njihovih prava na odlučivanje o reproduktivnom zdravlju.  Onemogućiti ženama medicinski prekid trudnoće na njihov zahtjev znači ženama oduzeti ne samo slobodu  ostvarivanja njihovih Ustavom zajamčenih prava na zdravstvenu zaštitu već i slobodu odlučivanja o vlastitom životu.
 
Iako Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece govori o "ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje", ženama je već desetljećima to pravo ograničeno, a pobačaj je teško ili gotovo nikako ostvariv kako u Zagrebu, tako i u mnogim hrvatskim gradovima. Zbog desetljeća stigmatizacije žena i njihovih reproduktivnih prava i slobode odlučivanja te jačanja ultrakonzervativnih struja danas za posljedicu imamo da je u javnim zdravstvenim ustanovama 60 % ginekologa i ginekologinja s prizivom savjesti što dovodi do de facto nedostupnosti pobačaja u mnogim dijelovima Hrvatske. Usporedo treba istaknuti da se samo 3% njihovih slovenskih kolega ginekologa i ginekologinja poziva na priziv savjesti.
 
Činjenica da Vlada ni tri godine nakon odluke Ustavnoga suda nije donijela novi zakon o pobačaju ili unaprijedila stari, govori kako ova Vlada ne poštuje ni Ustav ni Ustavni sud, ni prava žena ni stavove svojih građanki i građana koji razumiju da su žene te koje imaju pravo odlučivati o svome tijelu i životu. Premda je važeći zakon jasan - svaka žena ima pravo na prekid trudnoće do 10. tjedna, kao i nakon 10. tjedna u slučaju medicinske indikacije, vidimo da se Zakon u slučaju gospođe Čavajde nije poštivao. Komisija Kliničke bolnice "Sveti Duh" potvrdila je da se radi o teškoj malformaciji ploda, odnosno da postoji medicinska indikacija za prekid trudnoće, no unatoč tome četiri su joj klinike u Zagrebu uskratile medicinski zahvat.
 
Nažalost, čuli smo i liječnike koji sumnjaju u nalaze svojih kolega, stavljajući svoj svjetonazorski izbor ispred Zakona i ispred izbora pacijentice, gospođe Čavajde. Ne samo da su te klinike prekršile Zakon i reproduktivna prava i prava pacijenata već su gospođi Čavajdi ugrozili fizičko i psihičko zdravlje i život. Budući da Hrvatska ne poštuje ni vlastiti zakon ni pravo žene da odlučuje o svom životu, gospođa Čavajda će biti primorana potražiti zdravstvenu zaštitu u susjednoj Sloveniji, o vlastitom trošku.
 
Hoće li odgovornost za zdravlje, pa i život, žena kojima medicinski zahvat pobačaja nije dostupan u njihovim gradovima, a ne mogu platiti troškove puta i zahvata, preuzeti oni koji su dopustili da zahvat osim što nije dostupan ni besplatan, bude i nesiguran? 
Kako je jedna od navedenih klinika i dio Kliničke bolnice "Sveti Duh", kojoj je osnivač Grad Zagreb, gradska uprava Grada Zagreba i gradonačelnik jasno su istaknuli da je neprihvatljivo da gospođa Čavajda nije u mogućnosti ostvariti zakonsko pravo na prekid trudnoće, kao što je i neprihvatljivo da u klinici svi zaposleni ginekolozi i ginekologinje imaju priziv savjesti. Ovo Povjerenstvo podržava takav stav i nastavit će pratiti realizaciju navedenih mjera i osiguranje sigurnog i dostupnog pobačaja.
 
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba i ranije je tražilo da se neprihvatljiva situacija u gradskoj klinici promijeni i od nove uprave Kliničke bolnice "Sveti Duh" dobilo je odgovor da će se u klinici osigurati svi uvjeti kako bi žene ostvarile svoje pravo na sigurnu medicinsku zaštitu. Ustrajat ćemo i u zahtjevima da prestanu i druge neprimjerene prakse, uključujući skupine pred bolnicom koje uznemiravaju građanke koje traže medicinsku zaštitu, te zalagati se za unapređenje te iste zaštite, uključujući medikamentozni prekid neželjene trudnoće i dostupnost kontracepcije. 
 
Bit ćemo one koje rade na promjenama za unapređenje zaštite žena poštujući njihova prava - stoji u priopćenju koji potpisuje predsjednica Povjerenstva Rada Borić. 

Komentara 3

MA
marta22
16:10 07.05.2022.

Ugrozili su trudnicu, a nisu ugrozili dijete? Kakva je razlika ubiti dijete u 8. mjesecu trudnoće u utrobi majke i rođeno dijete od 6 mjeseci ili 2 godine?

KI
kizz1
07:39 08.05.2022.

zašto ste stavili sliku prikaze

DU
Deleted user
09:51 10.05.2022.

Briga njih za trudnicu, glavno da imaju razlog napadati vlast jer nije njihova. Naravno da sve državne bolnice moraju imati i kadar koji sve radi što zakon dopušta, ali to su ovi " što se bacaju po asfaltu i lupajuu po kloncima" mogli pokrenuti prije godinu dana kada su vlast u zg preuzeli. Objektivno je o tom slučaju rekao dr. Goluža i ovi "tuuulipani" bi trebali uvažiti struku , znam teško je jer su oni studirali do 36, ali ima u RH i pametnih, koji u roku završe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije