Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šetnja Zagrebomh

Potok Črnomerec Trešnjevčani obožavaju, no prema GUP-u trebao bi postati prometnica

Patka jutro provodi u okruženju prirode potoka Črnomerec
Sanjin Strukic/PIXSELL
02.01.2022.
u 15:49

Potok Črnomerec na Trešnjevci je granica koja Ciglenicu, Pongračevo i Gredice dijeli od voltinog, Ljubljanice i Gajeva. Ugrožava ga GUP prema kojem bi umjesto njega trebala niknuti prometnica

Kustošak, Vrapčak, Medveščak... Vodeno bogatstvo Zagreba su i njegovi potoci što mu nose bistru vodu iz srca Medvednice. Trešnjevčanima omiljeni potok svakako je potok Črnomerec, zeleno plavi koridor koji se s obronaka planine spušta sve do savskih obala. Novim GUP-om on je ugrožen jer ga je bivša gradska uprava željela zatvoriti na čitavom trešnjevačkom području i ondje napraviti cestu čemu se protive brojne lokalne udruge. 

Potok Črnomerec je jedan od najpoznatijih zagrebačkih potoka koji svojim imenom podsjeća na istoimenu gradsku četvrt koja je baš po njemu dobila ime i koja je dugi niz desetljeća predstavljala zapadni ulaz u grad, a još od 1910. godine predstavlja “rub grada” svojim tramvajskim okretištem.

Međutim, kolikogod je taj potok svojim gornjim dijelom toka obilježio podsljemenska naselja Lukšiće i Fraterščicu te gradski kvart Črnomerec, toliko je on i trešnjevački potok koji je sve do 1945. predstavljao zapadnu granicu grada Zagreba, tekao i još uvijek teče uz još jednu najzapadniju točku gradskog tramvaja, Remizu (od 1935.), i razdvaja lokalne kvartove Ciglenicu, Pongračevo i Gredice od Voltinog, Ljubljanice i Gajeva. A svoj krajnji doseg doseže već u samoj blizini rijeke Save svojim utokom u potok Vrapčak, piše Mapiranje Trešnjevke. 

Dakle, potok Črnomerec je i trešnjevački potok, jedan od njih šest (uz potoke Kraljevec, Kuniščak, Jelenovac, Kustošak i Vrapčak), i u tome je društvu on najistočniji i najbliži centru od onih koji još uvijek većinu svojeg toka teku nadzemno – i po tome je vrlo značajan.

Evo i nekoliko detalja o toku potoka: Črnomerec izvire kao Veliki potok nedaleko glavnog hrpta Medvednice, ispod planinarskog doma Grafičar, i spušta se niz brdske padine do Lukšića i dalje teče uz Fraterščicu i ulicu Črnomerec (dijelom zatvoren u podzemlje) do Ilice. Od Ilice kratko teče uz pješačku Zaprešićku ulicu da bi kroz tvornički krug tvornice “Pliva” došao na Trešnjevku kod Zagorske ulice. Dalje mu slijedi dugo i uglavnom mirno Fallerovo šetalište, kratki podzemni tok kod Remize, a zatim je ponovo na danjem svjetlu između Srednjaka i Gajevog sve do Gredica i utoka u Vrapčak. Najljepši dijelovi su oni između Zagorske i Remize te krajnji južni, kod Gredica.

S obzirom na to da taj potok svojim tokom povezuje toliko kvartova i čak dva tramvajska okretišta nije ni čudo da su gradske vlasti i planeri na njegovome mjestu zamislili prometnu infrastrukturu, magistralne gradske prometnice i tramvajsku vezu, za početak između Remize i Horvaćanske ceste, a poslije, rješavanjem prolaska kroz “Plivu”, i prema Črnomercu. Ali, sadašnji zeleni koridor ima još veću vrijednost ako ostane tako zelen kakav je i sada i ako se uz njega urede pješačke i biciklističke staze, parkovni sadržaji, sportska igrališta… umjesto da se na toj velikoj površini stvore nove tisuće kvadratnih metara asfalta, buke i prometnog meteža.

Građanska inicijativa “Spasimo potok Črnomerec” ima baš takve ciljeve: očuvanje otvorenog toka, zelenog koridora i živog svijeta potoka Črnomerec te uređenje javne šetnice uz cijeli tok potoka, od Medvednice do Save.

 

Komentara 7

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
11:23 03.01.2022.

Ne vidim problem. Ako ne žele dati potok, neka onda daju svoje zgrade i kuće koje bi se srušile da se paralelno uz potok napravi prometnica. No, prvo se treba zapitati, jesu li ti građani uopće zaslužili bilokakvu prometnicu.

ZE
ZedR
20:42 02.01.2022.

Potok Črnomerec dugogodišnjim zanemarivanjem čuvanjem istog od izvorišta do Save, doveden je u kategoriju otvorenog kanala, ljeti djelom smrdljive baruštine radi neredovitog protoka, ispuštanja voda iz dvorišta kuća uz potok. Jedini način da se vodotoci južnih padina Medvednice očuvaju, je izgradnja retenciji u podnožju gore, koji bibslužili kao rezervoari za održavanje stalnog protoka te kao zaštita od bujičnih voda. Same retencije mogu se urediti kao sanjkališta za klince čiji roditelji nemaju para za “skijaču” po mondenim EU skijalištima. Još prije stotinjak godina autohtona pastrva živjela je u potocima južnih obronaka, kao i danas rijedak potočni rak. Prirodoslovac Mišo Kišpatić, lijepo je opisao stanje tih vodotoka prije dva stoljeća. Sustavno “uređivanje”, tih vodotoka po naputcima pseudoznalacaviz hrvatskih voda, uz blagoslov i Bandićeve uprave, doveli su vodotoke do sadašnjeg stanja

VJ
VjekoZG
04:14 03.01.2022.

Samo jedan mali pogled na kartu Zagreba i autor članka će vidjeti grešku u nabrajanju kvartova. Kvart Srednjaci potok dijeli od kojeg kvarta???? Kvart Gredice dijeli od kojeg kvarta???? A tu se planira cesta već 20. godina i dulje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije