Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvart nekad i sad

Pogledajte kako je izgledao Remetinec 1969. godine

Remetinec
Foto: Muzej grada Zagreba
1/3
24.12.2013.
u 10:00

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada i iz svih zagrebačkih kvartova.

U zapadnom dijelu Novog Zagreba, uz željezničku prugu Zagreb - Karlovac smješten je Remetinec koji se prvi put spominje u ispravama 1339. godine kada je posjed koji se nazivao Tupal dodijeljen remetskim pavlinima.

Već tada Remetinec je bio naseljeno mjesto koje je 1865. godine imalo 14 kuća i 168 stanovnika. Uz Remetinečku cestu u drugoj polovici 1950-ih započinje gradnja Naselja februarskih žrtava (danas Remetinečki gaj) nadovezujući se na nekadašnje selo Remetinec kao stambeno naselje sa tek sagrađenom zgradom općine, kinom i ambulantom.

Stambeni objekti novog naselja prvi su eksperiment montažne gradnje poduzeća Jugomont. Načini gradnje s tipiziranim objektima te polumontažnim i montažnim sustavima koji se već tada upotrebljavaju bit će model koji će se kasnije koristiti i kod drugih novih naselja (Zapruđe, Utrina). Godine 1956. sagrađeno je i Narodno sveučilište, koje će djelovati tijekom šezdesetih.

Godine 1977. otvara se i Centar za kulturu Novi Zagreb, tada jedina radna organizacija za kulturnu djelatnost u Novom Zagrebu. Naziv Remetinec ujedno je od 1955. godine korišten za općinu koja je obuhvaćala čitavo novozagrebačko područje kada se ono prvi put definira i objedinjuje unutar granica Zagreba. Ta općina tada postaje dio šireg gradskog područja u tadašnjem kotaru Zagreb, a već 1957. ulazi u sastav užeg gradskog područja.

Naziv Remetinec je za tu općinu korišten desetak godina. Naziv Novi Zagreb koji se danas koristi za imenovanje gradskih četvrti južno od Save tek se sredinom 1970-ih počinje koristiti kao ime općine Novi Zagreb.

Komentara 1

TO
tom2802
16:57 24.12.2013.

............... a vidi danas, najelitniji dio grada.............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije