Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pogledajte kako je izgledao Remetinec 1969. godine

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada i iz svih zagrebačkih kvartova.
24. prosinca 2013. u 10:00 1 komentara 5228 prikaza
Remetinec
Foto: Muzej grada Zagreba
Pogledajte galeriju 1/3

U zapadnom dijelu Novog Zagreba, uz željezničku prugu Zagreb - Karlovac smješten je Remetinec koji se prvi put spominje u ispravama 1339. godine kada je posjed koji se nazivao Tupal dodijeljen remetskim pavlinima.

Već tada Remetinec je bio naseljeno mjesto koje je 1865. godine imalo 14 kuća i 168 stanovnika. Uz Remetinečku cestu u drugoj polovici 1950-ih započinje gradnja Naselja februarskih žrtava (danas Remetinečki gaj) nadovezujući se na nekadašnje selo Remetinec kao stambeno naselje sa tek sagrađenom zgradom općine, kinom i ambulantom.

Trešnjevka nekad kvart nekad i sad Dolazak tramvaja na Trešnjevku 1935. godine siget nekad kvart nekad i sad Pogledajte nebodere u Sigetu 1969. godine

Stambeni objekti novog naselja prvi su eksperiment montažne gradnje poduzeća Jugomont. Načini gradnje s tipiziranim objektima te polumontažnim i montažnim sustavima koji se već tada upotrebljavaju bit će model koji će se kasnije koristiti i kod drugih novih naselja (Zapruđe, Utrina). Godine 1956. sagrađeno je i Narodno sveučilište, koje će djelovati tijekom šezdesetih.

Godine 1977. otvara se i Centar za kulturu Novi Zagreb, tada jedina radna organizacija za kulturnu djelatnost u Novom Zagrebu. Naziv Remetinec ujedno je od 1955. godine korišten za općinu koja je obuhvaćala čitavo novozagrebačko područje kada se ono prvi put definira i objedinjuje unutar granica Zagreba. Ta općina tada postaje dio šireg gradskog područja u tadašnjem kotaru Zagreb, a već 1957. ulazi u sastav užeg gradskog područja.

Naziv Remetinec je za tu općinu korišten desetak godina. Naziv Novi Zagreb koji se danas koristi za imenovanje gradskih četvrti južno od Save tek se sredinom 1970-ih počinje koristiti kao ime općine Novi Zagreb.

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • tom2802:

    ............... a vidi danas, najelitniji dio grada.............