Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvart nekad i sad

Pogledajte nebodere u Sigetu 1969. godine

siget nekad
Foto: Muzej grada Zagreba
1/3
10.12.2013.
u 09:00

O povijesti četvrti u projektu 
Zagrebački kvartovi Muzeja grada Zagreba

Nasuprot Zagrebačkom velesajmu 1963. godine počelo se graditi naselje Siget, i to od sjevernog dijela gdje se nalazi i šest nebodera. Prvi objekt u naselju, Brodarski institut, sagrađen je još 1952. godine.

Na relativno uskom prostoru između prvih stambenih objekata na sjevernom dijelu naselja i Brodarskog instituta sagrađene su u drugoj polovici 1960-ih prizemne kuće s vlastitim atrijem koje su ujedno i prvi veći pokušaj stambene individualne gradnje u južnom (Novom) Zagrebu.

U zapadnom dijelu naselja nalazi se Park mladenaca, koji se podizao od 1964. do 1978. godine. Kad bi se mladenci vjenčavali, uplaćivali bi novac za jednu mladicu, tzv. stablo mladosti – park danas ima 18.000 stabala. Uz park je 1973. godine sagrađen jedan od u to doba najvećih stambenih nebodera u Zagrebu, popularno nazvan Super Andrija, koji je projektirao Miroslav Catinelli.

U naselju se nalazi i crkva sv. Križa, građena tijekom 1970-ih. Prije nego što je sagrađena, na predviđenom je gradilištu podignuta mala drvena baraka koja je do izgradnje crkve služila kao vjersko okupljalište katolika novih naselja. Oko Trga senjskih uskoka poslovno je središte, a na sjeveroistočnom rubu naselja nalazi se trgovački centar Avenue Mall.

Komentara 1

Avatar Šime Validžić
Šime Validžić
09:19 11.12.2013.

Kako je lijepo i moderno izgledao Novi Zagreb (i slična naselja u drugim gradovima Hrvatske) prije nego što su ga pojedinci uništili tako što su izmijenili prozorsku stolariju i/ili rolete na pojedinim stanovima, i zatvarali balkone; tako da su zgrade izgubile svoj izvorni pravilni izgled. Trebalo je organizirati da se prozorska stolarija obnavlja planski tako da je ista na svim stanovima na pojedinoj zgradi i zabraniti zatvaranje balkona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije