Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pogledajte nebodere u Sigetu 1969. godine

O povijesti četvrti u projektu 
Zagrebački kvartovi Muzeja grada Zagreba
10. prosinca 2013. u 09:00 1 komentara 13469 prikaza
siget nekad
Foto: Muzej grada Zagreba
Pogledajte galeriju 1/3

Nasuprot Zagrebačkom velesajmu 1963. godine počelo se graditi naselje Siget, i to od sjevernog dijela gdje se nalazi i šest nebodera. Prvi objekt u naselju, Brodarski institut, sagrađen je još 1952. godine.

Na relativno uskom prostoru između prvih stambenih objekata na sjevernom dijelu naselja i Brodarskog instituta sagrađene su u drugoj polovici 1960-ih prizemne kuće s vlastitim atrijem koje su ujedno i prvi veći pokušaj stambene individualne gradnje u južnom (Novom) Zagrebu.

Dubec kvart nekad i sad Pogledajte kako je izgledao Dubec 1972. godine Vrapče 1902. četvrt nekad i sada Pogledajte Vrapče 1902. i Vrapčanke kako peru rublje

U zapadnom dijelu naselja nalazi se Park mladenaca, koji se podizao od 1964. do 1978. godine. Kad bi se mladenci vjenčavali, uplaćivali bi novac za jednu mladicu, tzv. stablo mladosti – park danas ima 18.000 stabala. Uz park je 1973. godine sagrađen jedan od u to doba najvećih stambenih nebodera u Zagrebu, popularno nazvan Super Andrija, koji je projektirao Miroslav Catinelli.

U naselju se nalazi i crkva sv. Križa, građena tijekom 1970-ih. Prije nego što je sagrađena, na predviđenom je gradilištu podignuta mala drvena baraka koja je do izgradnje crkve služila kao vjersko okupljalište katolika novih naselja. Oko Trga senjskih uskoka poslovno je središte, a na sjeveroistočnom rubu naselja nalazi se trgovački centar Avenue Mall.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Avatar Šime Validžić
    Šime Validžić:

    Kako je lijepo i moderno izgledao Novi Zagreb (i slična naselja u drugim gradovima Hrvatske) prije nego što su ga pojedinci uništili tako što su izmijenili prozorsku stolariju i/ili rolete na pojedinim stanovima, i zatvarali balkone; tako da su zgrade ... prikaži još! izgubile svoj izvorni pravilni izgled. Trebalo je organizirati da se prozorska stolarija obnavlja planski tako da je ista na svim stanovima na pojedinoj zgradi i zabraniti zatvaranje balkona.