Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Plin jeftiniji cijele godine, a za koliko - to još Zagrepčani ne znaju

Vlada je odlučila da se cijena kućanstvima snizi 18%, no Gradska plinara tek će nakon utvrđivanja tarifa objaviti koliko će to biti u kunama
24. ožujka 2016. u 08:00 0 komentara 420 prikaza
plin brojilo
Foto: Anto Magzan/Pixsell

Plin za kućanstva pojeftinit će 18 posto, ne samo u proljetnim i ljetnim mjesecima kada su računi podnošljiviji kućnom budžetu Zagrepčana, nego i krajem godine, u preskupim zimskim mjesecima.  

To je dobro, ali...

Jeftiniji obračun koji će osjetiti 304.000 korisnika Gradske plinare Zagreb započinje s prvim danom travnja – tako je to i službeno odlučeno na jučerašnjoj sjednici Vlade, a novi obračun nižih cijena na snazi ostaje sve do 31. ožujka 2017. godine.

– Za kućanstva možemo očekivati smanjenje cijene otprilike 18 posto, ovisno o troškovima distributera – kazao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić objašnjavajući Vladinu odluku. 
Prema takvoj odluci, plin s područja Hrvatske Ina je dužna prodavati HEP-u po cijeni od 0,1369 kuna po kilovatsatu, a HEP će plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom kućanstava prodavati po cijeni od 0,1734 kune po kWh.

– Do objave izmjene metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, a koja će biti objavljena na internetskoj stranici Hrvatske energetske regulatorne agencije, ne raspolažemo informacijama o cijenama za krajnje kupce – odgovorili su iz Gradske plinare Zagreb na naš upit o konkretnim iznosima ušteda u kunama koje mogu očekivati Zagrepčani. 

Niža cijena uvijek je dobrodošla, ali cijene snizuju prije ljeta, a mislim da će ih prije zime, nažalost, opet dići.

Ipak, prije desetak dana, kada je pojeftinjenje plina najavljeno i kada se tek očekivala Vladina potvrda, kalkuliralo se kako će Zagrepčani uštedjeti mjesečno i do 60 kuna na svojim računima.
Iako zadovoljni najavama o nižoj cijeni plina, građani su jučer ipak bili skeptični. Izražavali su sumnju da će se niža cijena primjenjivati i na zimske mjesece, jer se i prije događalo da se baš uoči zime plin obračunava po višim cijenama.

>>Žele li tako, građani će plin moći plaćati i na rate

– Naravno da mi je bilo drago kad su najavili niže cijene plina, pojeftinjenje je uvijek dobrodošlo. No cijene plina uvijek snizuju prije ljeta, a mislim da će ih prije zime, bez obzira na najave, opet vratiti na staro – kazao je 40-godišnji Marin Mačečević. Slično misli i Zagrepčani Danijel Mrvelj koji ujedno poručuje da sniženje plina neće bitno utjecati na njegove kućne troškove. A u metropoli, kako su poručili iz Gradske plinare, prosječna godišnja potrošnja plina je 10.500 kilovatsati, a cijena po kWh ovisi o tarifnoj stavci koja se određuje prema godišnjoj potrošnji energenta.

plin REAKCIJA Ina: Odluka Vlade o cijeni plina imat će nepovoljan učinak na naše prihode radijator odluka Vlade Građanima jeftiniji plin od 1. travnja

– Najveći dio potrošača iz kategorije kućanstava svrstava se u tarifnu stavku 2, što znači 0,2752 kuna po kilovatsatu – tako se dobije krajnja cijena bez PDV-a. To znači da godišnji izračun za plin iznosi oko 2900 kuna bez uračunatog PDV-a – objasnili su iz Plinare, jedinoga zagrebačkog opskrbljivača plina. Što se tiče cijene plina za industrijske potrošače, tu ipak nema izmjena.

Za industriju tržišno

– Cijene za industriju nisu regulirane, nego se utvrđuju tržišno. Te su cijene trenutačno u skladu s niskim cijenama u regiji i industrija od toga ima koristi – rekao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić. On je ujedno komentirao probleme s razdjelnicima te poručio da i distributeri trebaju povećati efikasnost, a sustavi moraju smanjiti gubitke.

HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.