Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krško prijeti

Plan za bijeg iz grada u slučaju nuklearne nesreće

'obzor......krsko.....17.07.2008.    krsko - nuklearna elektrana krsko     foto: marko lukunic / vecernji list'
Marko Lukunić/Večernji list
12.11.2012.
u 17:51

U Gradskoj skupštini održan je danas međunarodni skup "Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće"

Ako dođe do nesreće većih razmjera u slovenskoj nuklearnoj elektrani Krško, opasnost prijeti čak i 38 kilometara ugroženoj hrvatskoj metropoli. U tom slučaju najvažnije je imati spreman plan i izbjeći paniku koja bi mogla biti glavna kočnica uspješnoj evakuaciji i bijegu iz grada.

Iz mjerodavnog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama kazali su da imaju već pripremljen plan evakuacije Zagrepčana koji će se aktivirati u slučaju takve opasnosti, ali i drugih opasnosti poput velikih potresa.

Jarun, Hipodrom, Park mladenaca i okretište u Prečkom bili bi glavna okupljališta

Glavne bi gradske prometnice u tim situacijama trebale podnijeti najveći teret jer će se stanovnici, ovisno o izvoru opasnosti, njima upućivati u raznim smjerovima. U sedamnaest gradskih četvrti određene su i površine za evakuaciju autobusima i vlakovima, a pripremljeno je i dvadeset lokacija za šatorska naselja za prihvat stanovnika bez krova nad glavom. Jarun, Hipodrom, Park mladenaca i okretište u Prečkom bili bi glavna okupljališta odakle bi građani odlazili u sigurne zone.

Na međunarodnom skupu koji je na temu “Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće” održan jučer u Gradskoj skupštini istaknuto je kako je malo vjerojatno da će se plan morati i provesti, ali da je potreban. Nositelj projekta pripreme je Općina Krško, a osim Zagreba, u njega su uključena i druga potencijalno ugrožena mjesta u Hrvatskoj i Sloveniji. Projekt stoji otprilike 530.000 eura, a na Zagreb će se potrošiti 130.000 eura.

– Pripreme traju dvije godine, a cilj im je unaprijediti pripravnost sustava zaštite i spašavanja, pripremiti stanovništvo te uspostaviti međunarodnu suradnje – istaknuo je Pavle Kalinić, pročelnik ureda.

>>Nuklearka Krško ponovno počela s radom

Ključne riječi

Komentara 21

VA
vatra
19:27 12.11.2012.

nuklearna energija je opasna. NEK Krško nalazi se 32 km od Trga B. Jelačića. zatvorimo Krško prije nego bude prekasno.

QW
qwertz
16:38 10.11.2017.

Treba taj Krško zaprt i nema onda opasnosti ni potrebe za vježbom. Je samo onda se treba potrudit struju drugačije radit, a to se nikom ne da.. :(

Avatar Idler 3
Idler 3
18:21 12.11.2012.

Ak kojim slučajem Krško rukne Zagreb više nigdar nebu glavni grad. Treba ozbiljno razmislit kam bu se nakon tog naselilo njegve stanovnike, a ne sam razmišljat i pravit silne planove o općoj bježaniji !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije