Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Pet tisuća kuna hranarine dobit će svi radnici gradskih tvrtki

Kada se zbroje hranarina, nagrade, božićnica i regres, u idućoj godini na račun radnika sjest će više od 12.500 kuna
28. prosinca 2019. u 10:43 3 komentara 1930 prikaza
Milan Bandić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ukupno 12.500 kuna koje se neće oporezivati iduće će godine putem takozvane hranarine, nagrade, božićnice i regresa sjedati na račune radnika Holdinga, Zagrebačkog električnog tramvaja, Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) te Velesajma, dok će im se dosadašnja osnovica plaće od 2884,87 kune povećati 5,8 posto i iznosit će 3052,20 kune, što je prvo povećanje nakon deset godina.

meso KUPCI TO NE MOGU OTKRITI Petina uzoraka mljevenog mesa nabavljenih u Zagrebu ne udovoljava zakonskim zahtjevima

Povećanje nakon deset godina


Obznanili su tako ovaj tjedan sindikati Holdinga i predstavnici spomenuta tri trgovačka društva te gradonačelnik Milan Bandić koji su se usuglasili o novom kolektivnom ugovoru. On će od 1. siječnja vrijediti za iduće četiri godine. Završeni pregovori između Grada i sindikata počeli su prije devet mjeseci, a potpisivanje kolektivnog ugovora, koji nije mnogo mijenjao svoju formu od 2002. godine do sada, bit će do kraja ove godine.

– Došli smo sa svojim prijedlozima i nakon mukotrpnih pregovora našli se na sredini. Zadovoljni smo jer smo prvi put nakon 2009. godine, odnosno nakon krize, dobili povećanje plaća – rekao je predstavnik sindikata ZET-a Ante Jelić. Ugovorom će, naime, svi radnici gradskih tvrtki, njih 10.700, dobiti 2500 kuna u obliku božićnice i regresa, dok su ranije primali 384 kune više, što je ukupno 2884 kune. Tako će se polovina novog iznosa, odnosno božićnica, po običaju isplatiti krajem godine, dok će 1250 kuna regresa dobiti u prvoj polovici godine. Iako su se božićnica i regres smanjili ukupno za 384 kune jer su postali dio neoporezivog iznosa, radnicima su, kažu iz sindikata, kompenzirali razliku nagradom od 5000 kuna na godišnjoj razini. Tako će u Holdingu u prvih šest mjeseci zaposlenici biti nagrađeni s 2500 kune, a istim će im se iznosom i u drugoj polovici godine povećati račun. U ZET-u, Velesajmu i ViO-u, pak, kazao nam je Jelić, dobit će jednak novčani iznos, ali još nije poznato hoće li se na isti način i isplaćivati.

– Tako je i s hranarinom, odnosno s 5000 kuna koje će na razini cijele godine dobiti radnici za troškove užine. Svaki će djelatnik dobiti jednaku svotu, ali još nismo ispregovarali detalje vezane za podjelu – ističe Jelić. U Holdingu će se hranarina, koja je prvi put uvedena u ugovor, isplaćivati po jedna dvanaestina svaki mjesec, točnije 416 kuna.

nezgoda u draškovićevoj U centru Zagreba zaletio se autom u izlog trgovine

– Kad smo u ožujku počeli s pregovorima, hranarina nije bila u planu, ali u međuvremenu je Vlada odlučila da će i ona biti neoporeziva pa smo se i za to izborili. Tako poslodavac nema dodatnih troškova u vidu poreza, a radnici dobivaju dodatnih 5000 kuna u godini – rekla je predsjednica pregovaračkog odbora sindikata Holdinga Mirjana Kaltak.

Kažnjava se bolovanje

Sindikati i grad također su, zbog česte zloupotrebe bolovanja, ispregovarali da će se stopa za prvih šest dana bolovanja smanjiti za deset posto, odnosno s 85 na 75 posto.

– Prečesto se događalo da su radnici, kad nisu mogli dobiti godišnji ili slobodan dan, otišli na bolovanje i to je remetilo proces rada. Uz to, prevelik je to trošak postalo poslodavcima – rekla je M. Kaltak.

Chefov kutak: Hrvoje Nakić otkriva svoj idealan brunch za poslovnjake UVIJEK DOBRA IDEJA Chef s Michelinovom preporukom otkriva što vole jesti hrvatski biznismeni

Ostali će se dani bolovanja, dodaje, isplaćivati po stopi od 95 posto do 42 dana, a nakon toga troškove pokriva HZZO.Novim ugovorima, pak, poskupljenja usluga za građane, ističe Bandić, u metropoli neće biti.

VIDEO: Prosvjed protiv poskupljenja smeća

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • volina:

  Mater i oca vam on hebo tko god glasuje za njega a isto i onima koji drže prijave protiv njega u ladicama.

 • Avatar ledhr
  ledhr:

  Lako je tuđim ... po plotu mlatiti.

 • Avatar maxist
  maxist:

  "dodataka" koliko i nečija godišnja mirovina........svi do trećeg koljena znaju za koga će trčati na biralište........