Kakav bi to advent bio bez okusa koji mame na još jedan zalogaj i mirisa koji nas vode kroz hladnoću ravno do mjesta gdje nastaje prava blagdanska čarolija? Srećom, takav scenarij ne morate ni zamišljati - i ove vas godine na Strossmayerovom trgu čeka Fuliranje. Ovaj omiljeni zagrebački festival i ovoga će blagdanskog razdoblja biti vaš domaćin uz najfinija jela i kreativne gastronomske kombinacije koje razvesele svako nepce. Već sljedeće srijede moći ćete kušati nove i provjerene specijalitete, a mi vam donosimo pregled onoga što će se kuhati i posluživati kako biste se na vrijeme pripremili za ovu gastro blagdansku avanturu.
Na kućici Picnic Mingle & Fun čeka vas možda i najukusniji sendvič koji ćete ove zime probati. Njihov pastrami, koji je oduševio prve kušatelje, dolazi u sourdough kruhu Boogie Bakeryja, a sastoji se od tanko rezanih dimljenih goveđih prsa, topljenog sira, dinstanog kupusa i dimljene majoneze. Sendvič na prvi pogled osvaja svojim bogatim izgledom, a potpuno oduševljava okusom. Uz njega, Picnicova ekipa na Fuliranju će nuditi i klasične kobasice kao vječnog favorita i među najvećim gastronomskim znalcima.
Zabavan i neočekivan spoj donosi Dante Tapas & More svojom Baošticadom - dalmatinskom verzijom poznatog jela, pripremljenom „na naš način“, a posluženom u mekanom kineskom bao bun pecivu. Uz to ćete se moći upustiti i u pravo gastro putovanje Španjolskom uz jela poput kroketa s jamón pršutom, Señor Spicy kobasice s umakom i pečenim kukuruzom u somunu te autentičnog španjolskog klasika patatas bravas. A za savršeni završetak čeka vas i sangria.
Buncek priprema - a što drugo nego buncek! Njihov Don Prasco donosi ovu klasičnu deliciju u drukčijem izdanju, a poslužuje se s dijonnaise umakom, salsom, inćunima te slawom od jabuke, komorača i rikole. Ovo je jelo savršen izbor za sve koji tradicionalna jela vole kušati na malo drugačiji način.
Veliki će se red zasigurno stvarati pred kuhinjom Noela, koji dolazi s nekoliko hit kombinacija. Ovog su Fuliranja odlučili predstaviti novo jelo PigRoll, a radi se o brioche pecivu punjenom pečenom svinjetinom, domaćom turšijom i karameliziranim jabukama, idealnim spojem kiselog i slatkog u kojem voće i povrće doslovno plešu zajedno. Uz ovaj novitet, Noelova ekipa pripremila je i nekoliko klasika poput purice s mlincima, pečene buče te krpice sa zeljem i buncekom u tacosima.
Zimske klasike s buncekom i zeljem na Fuliranje donosi i SpudBud, jedno koje se polako dinsta s buncekom i hren umakom, te drugo u obliku sekeli gulaša, omiljenog među Zagrepčanima. Osim toga, nemojte se ustručavati naručiti i neke od njihovih redovnih favorita, poput chilli con carea ili pulled porka, koji će i u zimskom ruhu savršeno ugrijati.
Ljubitelji šiš-kobasice ne smiju propustiti one koje im priprema Mario Mihelj i njegova ekipa, a moći ćete ih kombinirati s raznim dodatnim prilozima, a poseban zimski štih daje im slatko-kiseli umak, kupus te bučine sjemenke. Na kranjske kobasice, najtraženije adventsko jelo, svratite i do Instituta za kobasice by Mate Janković, gdje vas čekaju njihove uvijek kreativne i nepogrešivo ukusne varijante.
Za ljubitelje brze hrane tu je Ivan Pažanin, koji će predstaviti svoj specijalni burger Crispy Kapula - sočnost mesa neće vas ostaviti ravnodušnima, a hrskavost svakim zalogajem doslovno će vas oboriti s nogu. Uz burger, vječni favorit među posjetiteljima je i pizza, koju donosi Pizza Social Club. Moći ćete uživati u calzoneu s porilukom, a posebno intrigantna je pizza s ndujom, pikantnom talijanskom kobasicom koja će zadovoljiti ljubitelje začinjenijih okusa.
Tjesteninu iz velikog koluta sira i ove će vam godine servirati ekipa Pastemisee, a moći ćete birati između tri raskošne varijante. Cacio e pepe donosi onaj savršeno kremasti spoj sira, tjestenine i papra, bolonjez je pravi izbor za sve koji vole igrati na sigurno, dok je tjestenina s tartufima rezervirana za potpuni jesensko-zimski užitak.
Dalmaciju, ali i dašak Azije, u hladni Zagreb donosi Strikomann's Bistro, koji za ovu godinu priprema svoj specijal Octo-Dog -hrskavi krak hobotnice u tempuri s posebnim umakom. Ljubitelji ribe moći će uživati i u bogatom tuna gulašu, dok je za one koji preferiraju meso tu i sendvič s tartar biftekom. U bistru se nadaju da će upravo hobotnica i tuna ovog adventa zasjati u punom sjaju.
Slatkoljupci, ali i oni koji vole pratiti trendove, ne smiju propustiti Matilda's Cake koju priprema Juraj Klepić. Riječ je o čokoladnoj torti idealnoj za sve kojima nikada ništa nije dovoljno slatko, a posebna je po tome što se doslovno kupa u dodatnoj čokoladi. Ova će vas slastica oduševiti svojom mekanošću, a ljubitelji deserata moći će uživati i u fritulama i churrosima s raznim dodacima i preljevima, čija popularnost nikada ne blijedi. Ne propustite se zasladiti ni uz Brulee Bar i njihovu kremastu slasticu.
Miris cimeta i kuhanog vina širit će se Fuliranjem iz kućica Rakijarnice i Gingle Bells, pa ćete uz izvrsnu hranu moći uživati i u nizu blagdanskih pića, od kuhanog vina i gina do piva, ali i alkoholnih i bezalkoholnih napitaka. Na Strossmayerovom trgu nikada ne morate biti gladni, a Fuliranje je pravo mjesto da svoje blagdane provedete na najukusniji način, jer glazba, hrana i dobro društvo uvijek idu zajedno.