Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPORBA BANDIĆU:

'Ovo je ucjena. Ili prihvatite Plan ili će Zagrepčanima poskupjeti smeće!'

11. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/5
26.04.2018.
u 18:58

Čitav dan se čekalo na sjednici Skupštine povlačenje Plana gospodarenja otpada s dnevnog reda

Hoće ili neće – čekalo se čitav dan na sjednici Skupštine povlačenje Plana gospodarenja otpada s dnevnog reda skupštinske sjednice jer već prije njena početka, osim oporbe, odbijanje podrške gradonačelniku Milanu Bandiću najavili su Neovisni za Hrvatsku, a suzdržan je obećao biti HDZ.

Oko 17 sati rasprava je ipak počela. Razlog je vrlo jednostavan i objasnili su ga zajedno Bandić i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić – ne donese li se Plan, kante, kamione i svu ostalu opremu koja se treba nabaviti kako bi se otpad odvajao platit će Zagrepčani.

– I bez donošenja Plana gospodarenja raditi možemo na svim predviđenim lokacijama, ali ne možemo povlačiti sredstva iz Europske unije – objasnila je Mirka Jozić činjenicu da će se, s Planom ili bez njega, i dalje graditi kompostana u Brezovici te sanirati klizište u Kostanjeku, a dalje će se ići i s Centrom za gospodarenje otpadom, samo što će se „on zvati nekako drugačije“. Kako je rekla, do 25. svibnja rok je da se Grad prijavi za sufinanciranje kanti, a ne napravi li to do zadanog datuma, 85 posto cifre koja će se izdvojiti za infrastrukturu za otpad, a koju bi inače dala EU, platit će se iz proračuna ili kreditom.

– Problem ćemo riješiti kako god vi glasovali – poručio je zastupnicima gradonačelnik Milan Bandić, pa dodao da je on ionako u „win-win situaciji“. Hoće li „dobiti peneze ili neće, svejedno mu je“.

– Na vama je, bujrum – rekao je skupštinarima Bandić, a onda istaknuo da alternativna rješenja ni za jednu lokaciju, odnosno ni za Resnik, ni za Brezovicu, ni Podsused od oporbe nije dobio. A spreman je na sva rješenja, rekao je.

– Ovo je ništa drugo nego ucjena. Ili prihvatite Plan ili će Zagrepčanima poskupiti smeće. Na taj se način ne može raditi – Bandiću je odgovorio SDP-ov Matej Mišić, dok je Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska istaknuo da nije točno da alternative za lokacije planiranih objekata za obradu otpada nisu predložene. Kako je kazao, na Plan stiglo je više od dvije tisuća primjedbi, a i udruge i stručnjaci predlagali su druga rješenja.

Zastupnici su dosad prošli tek pet od 54 točke dnevnog reda, a iako su već na prvoj prihvatili izmjenu Poslovnika kojim su nastojali skratiti trajanje sjednice, do rasprave o Planu stigli su tek nakon osam sati zasjedanja.

Poruke Bandiću

„Ne trujte nam budućnost“, „I vaš je ovo dom“, ali i „Stavi pravu stvar na pravo mjesto u Rementinec“ – transparenti su to protiv donošenja Plana gospodarenja otpadom koji su već ujutro dočekali zastupnike na ulazu u Skupštinu. Većina njih bila je, naravno, upućena gradonačelniku Milanu Bandiću, i to od strane stotinjak prosvjednika koji su na Gornji grad stigli uglavnom iz Resnika, Podsuseda i Brezovice, a podršku dali su im i saborski zastupnici SDP-ov Gordan Maras, Branimir Bunjac iz Živog zida te MOST-ovi Nikola Grmoja i Marko Sladoljev.

– Niz godina borimo se protiv negospodarenja otpadom, baziranog na mega centru u kojem je predviđena izgradnja spalionice koja je sada dobila novo ime „energana“ – rekla je Branka Genzić Horvat iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR), na čijem bi se području trebao graditi Centar za gospodarenje otpadom. Planu jasno „ne“ rekli su i stanovnici Podsuseda, gdje se planira odlaganje građevinskog otpada.

– Potvrđujemo to i s 7753 potpisa na peticiji – kazala je Lucija Račić iz Udruge Eko 2000 iz Podsuseda, dok je Nikolina Frklić iz Inicijative građana Brezovice poručila gradonačelniku da je „tužno da se, uz borbu za egzistenciju i ostanak u ovoj zemlji, treba boriti i za čist zrak“. Kompostana usred naselja, kaže Frklić, nije opcija.

– Borit ćemo se do kraja svim pravnim mehanizmima, ako treba i tijelima ćemo zaustaviti gradnju – poručili su stanovnici Brezovice.

Komentara 7

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
21:12 26.04.2018.

Hm, Bandić je kriminalac koji je bio u Remetincu, a ova kokoš Mirka, zna o gospodarenju otpadom isto ko i Marica o krivom rudu. Naravno da oni svim sredstvima pokušavaju ostati u ovoj priči od koje imaju koristi. Ali, čak i bedasti purgeri su shvatili da su oni samo pljačkaši gradskog proračuna. Kada se izgradio Centar za gospodarenje otpadom u Mariščini pokraj Rijeke, cijene odvoza smeća išle su gore 109 posto. To je istina, a ne ova trabunjanja kokainaša i kokoši, koja kaže da ne zna kako će se zvati Centar za gospodarenje otpadom, ali će se nekako zvati. I takva osoba vodi gradski ured za gospodarstvo i ekologiju. Na pročistaču imaju kriminalca Pavića sa pet stanova ulovljenih u mutnim vodama, Horvat je odletio nakon afere. Najjača žalost je kad je na početku sjednice gradske Skupštine Bandić napao Brumnića, koji je kao rekao da ga ni Bog neće pogledati, a ovaj, Bandić se našao smrtno uvrijeđen od takve uvrede. Pazi, bivši komunista i politički radnik na Opštine Pešćenica, stara i provjerena komunjara, uvrijedio se što neko tako govori o njemu, kao sada dokazanom kršćaninu, koji je odnio svijeću od deset kila na Mariju Bistricu! Dakle, čovjek je slučaj za svog frenda Čelića, sada u nemilosti, jer čak ni direktor Vrapča ne smije ovom jadnom i posrnulom liku reči kako stoje stvari. Ali jbg, svaka sila za vremena, a svako ludilo, bože oprosti, - dovijeka.

DU
Deleted user
21:35 26.04.2018.

Daj prvo napravite centre za zbrinjavanje. Jučer vam je bila reportaža iz grada udaljenog na cca sat i pol vožnje od Zagreba. Ljubljana već dvije godine nosi titulu 1.eko grada u EU. Ako vam se ne sviđa taj model, oditee u EU prijestolnicu pa uzmite taj model. Ne izmišljajte toplu vodu, koja je odavno izmišljena. Niti imamo strategiju niti imamo znanje o ovakvom poslu. Sve se radi populistički i radi promoviranja pojedinaca, a dakako i vrhunskoj zaradi istih tih pojedinaca .

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
20:59 26.04.2018.

Bože uzmi ga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije