Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski tjedan mobilnosti

Ostavite auto i prebacite se na bicikl, romobil, role, pješačenje

20.09.2018.
u 12:02

Korištenje alternativnih oblika prijevoza postaje dio urbane kulture.

Dan bez automobila, dresura i timarenje bicikla, kreativne šetnje Ribnjakom, nordijsko hodanje Maksimirom, škola vožnje na dva kotača, ali i trčanja za odrasle... To su samo neke od aktivnosti u koje se možete uključiti do subote u sklopu ovogodišnjega Europskoga tjedna mobilnosti čija je tema “Kombiniraj i kreni”.

Manifestacija u kojoj metropola sudjeluje već 12. godinu nema za cilj samo potaknuti na korištenje održivih oblika prijevoza kao što su tramvaji, bicikli, romobili, role... nego i ukazati na probleme s kojima se u gradskim središtima svakodnevno susreću osobe s tjelesnim invaliditetom.

Sudjeluje 2000 gradova

– Igra je najbolji način da svi osjetimo što je to prava mobilnost u gradu i koliko nam je svima dostupna – rekla je zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević na jučer održanim “Igrama mobilnosti” na kojima su sudionici morali svladavati zapreke u invalidskim kolicima, ali i orijentirati se u prostoru uz pomoć bijelog štapa.

Pogledajte video - Ovo su crne prometne točke u Zagrebu i okolici

Kroz bogat program za sve uzraste koji je pripremio Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji s brojnim udrugama, kao i s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, Zagreb se natječe za prestižnu nagradu Mobility Awards. Točnije, između više od 2000 gradova koji sudjeluju u Europskom tjednu mobilnosti, hrvatska metropola brani titulu “najzlatnijega sudionika” koju je stekla 2012.

Da se taj uspjeh ponovi, potrebno je za početak ostvariti tri kriterija: organizirati aktivnosti u Europskom tjednu mobilnosti, uvesti barem jednu novu trajnu mjeru kojom se promiče prelazak s osobnih automobila na održive oblike prijevoza te obilježiti Dan bez automobila 22. rujna. Osim što Zagreb ostvaruje sva tri kriterija, primjetno je da je iz godine u godinu sve veći broj njegovih stanovnika zainteresiran za život s manje automobila.

– Alternative osobnim vozilima postaju dio nove urbane kulture u našim gradovima. Građani nazad prisvajaju gradska središta i ulice pa će se sve više govoriti o proširenju pješačkih zona i biciklističke infrastrukture, kao i o daljnjem razvijanju inovativnih koncepata javnog prijevoza – rekao je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Pogledajte video - Kako građani dijela Novog Zagreba reagiraju što ostaju bez tramvaja

Nema prolaza u centru

U subotu će se između 8 i 20 sati tradicionalno za aute zatvoriti središte omeđeno Gundulićevom, Mesničkom, Gornjim gradom, Jurišićevom, Palmotićevom, Boškovićevom i Hebrangovom, a u podne će s Europskoga trga krenuti vožnja “Zagrebačka žbica”, kao i mimohod u koji su pozvani roleri, skateboarderi, pješaci...

– Bit će organizirano i razgledavanje grada u ZET-ovu vlakiću, čemu će se posebno obradovati turisti – poručuju organizatori.

Komentara 2

DA
DarthVader
18:23 20.09.2018.

Jebale vas biciklice.

Avatar Vucibatina
Vucibatina
07:43 21.09.2018.

Brzo na autobusni kolodvor dok još ima karata za Irsku !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije