Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica zagrebačke skupštine

HDZ opleo po Tomaševiću zbog zaduženja od 50 milijuna eura: 'Ako mislite kukati, niste se trebali kandidirati'

Zagreb: Neugodna sirena u prvoj pauzi Gradske skupštine uznemirila zastupnike
Sanjin Strukic/PIXSELL
31.03.2022.
u 10:05

Među točkama dnevnog reda je i prijedlog odluke o kratkoročnom zaduženju grada kod Europske banke za obnovu i razvitak u iznosu od 50 milijuna eura, Izvješće o radu gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića od početka mandata do kraja 2021., izvješće u Zelenoj tržnici, stanju skloništa u Zagrebu, Gradskoj plinari opskrba itd

Na dnevnom redu 10. sjednice Skupštine grada Zagreba je 25. točaka, a počela je jutros oko 9 sati. Među točkama dnevnog reda je i prijedlog odluke o kratkoročnom zaduženju grada kod Europske banke za obnovu i razvitak u iznosu od 50 milijuna eura, Izvješće o radu gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića od početka mandata do kraja 2021., izvješće u Zelenoj tržnici, stanju skloništa u Zagrebu, Gradskoj plinari opskrba te Holdingovoj podružnici Čistoća tkao i odluka o djelomičnom podmirenju dugova zagrebačkih bolnica KB Sveti duh, Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne bolnice za plućne bolesti.

09:15- “Obavještavam vas da je gradonačelnik Zagreba povukao Prijedlog zaključka o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi na nekretnini oznake Klara”, otkrio je predsjednik Skupštine Joško Klisović, a potom su članovi kluba Možemo zatražili pauzu. 

Aktualni sat

9:30- Nakon pauze, prihvaćen je dnevni red. Prvo pitanje postavio je Nenad Predovan, a ticalo se otkaza u Holdingu (BM365). 

-Gradonačelniče Tomaševiću, vrlo je neprofesionalno i neetično ponašanje Uprave prema radnicima u Holdingu. Sve je okrenuto naglavačke s tim procesom otpuštanja. Prvo treba napraviti sistematizaciju pa onda utvrditi tko je višak. To kako radi Uprava ZGH jako je štetno i nakaradno. Na pitanje novinara, vi se gradonačelniče smješkate i podcjenjujete problem i kažete da vas podržavaju sindikati. Tu podršku vidjeli smo ispred Holdinga neki dan. Moje pitanje je -zašto podržavate nezakonito činjenje na najosjetljivijim poslovima kao što su otkazi? Znate li što se u Holdingu uopće događa otkako je Uprava uputila dokument o kolektivnom višku radnika - upitao je Tomaševića. On mu je odgovorio da je proces savjetovanja o otkazima počeo krajem godine te da je sve po zakonu. 

“Sindikati i Uprava komuniciraju, a na prosvjedu je bilo nekoliko stotina radnika od njih sedam tisuća. Radi se o manjinskom dijelu sindikata, a većina je u procesu savjetovanja s Upravom. Popis je rađen po jasnim i objektivnim kriterijima- odgovorio je gradonačelnik.

9:35 - Potom je pitanje postavila Gordana Rusak, također iz Stranke rada i solidarnosti, a ticalo se rupa na ulicama. 

-Gradonačelniče, teško je proći bilo kojim dijelom grada, a da noga ne zapne u rupi. Radovi su počeli, rokovi su prolongirani i sve stoji - započela je Rusak i upozorila na situaciju na Tuškancu. Tomaševića je upitala kada planira početi raditi i rješavati probleme.

-Da bi se takvi poslovi napravili, potrebno je provesti javne nabave i neke od sanacija na fotografijama koje ste pokazali u centru su već sanirane - odgovorio joj je gradonačelnik i dodao da ne zna zašto su se rokovi na Tuškancu produljeni te da i njega samog frustrira kad vidi koliko su radovi na gradilištima (ne)aktivni.

09:40- Idući je na redu bio Marijan Tomurad (MB365). Zanimalo ga je zašto u Trnskom i Novom Brestju pauk i komunalni redari 'dižu' automobile, a nedostaje parkirnih mjesta. 

-Vaši iz Možemo su bili protiv izgradnje garaže, a sada zovu pauk za nepropisno parkiranje. Novo Brestje kada je projektirano, nisu predvidjeli dovoljnu širinu ulica, a stanovnici dobivaju kazne - rekao je Tomurad. Tomašević mu je odgovorio kako prometni redari postupaju po zakonu. 

-Što se tiče Brestja, moramo vidjeti je li to rješivo jednosmjernim ulicama. Sami ste rekli da ulice nisu projektirane za zgrade i upitno je zašto su tako projektirane i jesu li standardi o broju parkirnih mjesta poštivani. Pitanje parkirnih mjesta u gradu je nešto čime  ćemo se pozabaviti ovdje. Morat ćemo donijeti drugačiju parkirnu politiku- rekao je Tomašević. 

Tomurad mu je pojasnio kako je naselje projektirano prije 30 godina i da jednosmjerne ulice mogu biti rješenje, no dok se ono ne iznađe, ne bio trebalo kažnjavati ljude. 

-Ima i građana kojima smeta da se na nogostupu ilegalno parkiraju automobili. Možemo vidjeti s gradskim uredom kako privremeno riješiti problem. Trend da svaka obitelj ima dva ili tri automobila, ni jedan grad ne može izdržati, ne možemo svaku zelenu površinu pretvoriti u parking. Zbog tog vas molim da surađujemo oko toga da se više koristi javni prijevoz- kazao je Tomašević. 

09:45- Kristijan Jelić (HSLS) upozorio je na antipoduzetničku klimu u gradu. 

-Sve više poduzetnika nam se obraća zbog toga, projekti koji su prošli suglasnost se stopiraju. Investitori su ishodili lokacijske dozvole, a na Vijećima gradskih četvrti su ih odbijali bez ikakvog objašnjenja, a radi se o mali parcelicama. Je li mišljenje aktivista vrjednije od mišljenja stručnjaka? Ovako se koči razvoj Zagreba jer se u 90% slučajeva radi o malim kvadraturama na zemljištu koja su u vlasništvu investitora- pitao je Jelić. Gradonačelnik je kazao da ne može govoriti generalno već da mu kaže o kojoj parceli se radi i o kojoj četvrti. 

-Bez konzultacije s gradskim četvrtima, nije moguće donositi kvalitetne odluke- pojasnio je gradonačelnik. Jelić je potom pročitao mailove iz GČ Gornja Dubrava. Gospođa je htjela kupiti zemljište, parcelu od 360 kvadrata. 

-Pokrenula je to u svibnju, u ožujku su joj rekli da još mišljenje VGČ-a nije ishodovano - rekao je Jelić. Tomašević je rekao kako nije točno da su svi u vijećima četvrti aktivisti. 

-U VGČ Gornja Dubrava većinu drži HDZ, vaš koalicijski partner. Njih pitajte zašto to nisu donijeli i stavili na dnevni red. Prvo s njima to riješite, a onda pričajte o antipoduzetničkoj klimi- odgovorio je gradonačelnik. 

9:55- Iduće je pitanje postavila Lucija Topolovec (BM365). 

-Kazali ste neki dan da zaštitari neće dobiti otkaz u Holdingu jer ondje postoje redari i čuvari. Zašto će oni dobiti otkaz, a prije neki dan smo bili suočeni s vandalizmom u Šestinama i evidentno je da takvih čuvara nedostaje- pitala je L.Topolovec. 

Tomašević je kazao kako nije shvatio pitanje jer se vandalizam dogodio na parceli kojom upravlja župa, a ne Gradska groblja. Ona mu je pojasnila da ju zanima zašto će redari i čuvari dobiti otkaze u Holdingu. 

-Raspisan je natječaj za nove komunalne redare. I dalje ne vidim vezu jednog s drugim- rekao je. 

10.00- Mirjana Kujundžić Tiljak (HDZ) pitala je o dopisu koji su poslala šest gradskih kazališta koji su rekli da u javnim potrebama u kulturi nisu objavljena financijska sredstva za provedbu programa te da na brojne upite nisu dobili odgovore. Kazala je i da Grad Zagreb duguje kazalištima sredstva za studeni i prosinac te je upitala kolika su im financijska sredstva odobrena. 

-Neke stvari koji ste naveli nisu točne. S novim zakonom o proračunu, sve su ustanove dobile limit što je izglasano u proračunu Gada Zagreba. Programska vijeća više ne odlučuju o sredstvima već se ona izglasavaju u Skupštini. Limiti su bili smanjeni i bilo je nesporazuma, došlo je do smanjena i to je nešto što ćemo ispraviti u narednim tjednima. Jučer smo imali sastanak s jednom od ravnateljica. Nije točno da studeni nije plaćen, no kada smo došli na vlas imali smo 6 mjeseci zaostataka od prošle vlasti. Zaostatak je smanjen, a s kazalištima će se razgovarati individualno kako se im se kompenziraju smanjena sredstva- odgovorio je Tomašević.

10:05- Mario Župan (HDZ) pitao je o novoj ravnateljici Muzeja suvremene umjetnosti, ima li prijavu u Zagrebu i je li upoznat s time da je MSU zatražio dodjelu gradskog stana. Gdje je prijavljena i na kojoj adresi stanuje, pitao je on. 

-Znam da vas u HDZ-u posebno zanimaju korištenje stanova u državnom i gradskom vlasništvu, to vam je fetiš. Ravnateljica je stupila na dužnost i nije u posjedu nikakvog gradskog stana, to mi je prva informacija. Postoje pravilnik i povjerenstvo koje se time bave. Ne vidim problem da netko tko ovdje do sada nije živio, a upravlja bitnom institucijom ne dobije takav stan, no za sada ona nije u posjedu nikakvog stana- kaže Tomašević. Župan mu je odgovorio da je Upravno vijeće MSU zatražilo da joj se dodijeli takav stan što piše i u zapisniku. 

-Ravnateljica je u MSU apartmanu na račun grada Zagreba! - upozorio je. 

Tomašević je rekao da nije nikada nešto takvo potpisivao te da nije u korištenju nikakvog gradskog stana i da će se uskoro ići u reviziju korištenja gradskih stanova. 

10.10- Idući je pitao Trpimir Goluža (MOST). Ponovio je hoće li Sesvete i dalje biti slijepo crijevo Zagreba. 

-Jeste li svjesni da ste svojim nečinjenjem donijeli u stanje zanemarene upale slijepog crijeva. Ljudi su ogorčeni, puno ste im obećavali, a ništa niste napravili - pitao je. Tomašević mu je rekao da ponavlja teme i da njegove informacije nisu točne i da i dalje radi performans s Love Actually natpisima. 

-Za razliku od svih konkretnih pitanja, vi postavljate općenita pitanja i ja neću igrati takvu igru- rekao je Tomašević, a Goluža je zatražio pojašnjenje. 

-Manipulacija je trajno obilježje vašeg karaktera. Otkako ste dobili izboru, jedino kada ste bili u Sesvetama je bilo u Dumovcu gdje ste najavili otvorenje hotela za mačke. Hoće li nakon toga doći na red vrtić u Sesvetskom Kraljevcu? Svi projekti koje ste najavili, nisu se pomakli ni milimetra - odgovorio je Goluža. Tomašević mu je rekao je da se na vrtiću radi.

-Mene pitaju Sesvećani zašto netko plaća jumbo plakat van kampanje i reklamira se. Vi se bavite plakatima, mi ćemo graditi vrtiće -poručio je. 

10.15- Mostovac Lovro Marković (MOST) pitao je kako Uprava Holdinga misli sačuvati one koji rade svoj posao i imaju znanja koje drugi nemaju. 

-Dolazi nam na naplatu tri milijarde duga. U administraciji radi previše ljudi i radi se po kriterijima kako bi postojali objektivni kriteriji- rekao je Tomašević. 

Marković mu je na to odgovorio da je većina toga što je rekao stoji, no da nije odgovorio na pitanje koje je postavio, a to ej kako sačuvati kvalitetne ljude u sustavu Holdinga. 

-Bojim se da u popisima ima jako puno nelogičnosti, a najveći je problem nepravda. U tome nećete imati podršku građana. Pokrećemo inicijativu za tematsku sjednicu na temu Holdinga i pozivam sindikate da prosvjeduju ispred- rekao je. Tomašević je rekao da radni učinak nitko nije pratio, a Holding valja stabilizirati odmah. 

-Nešto manje od 300 operativnih radnih mjesta se nudi, doći će i do preslagivanja. njih oko 100 želi otići, uz otpremnine, to ne spominjete. prosvjede je organizirao manji dio sindikata, veći dio nije, pročitajte njihove izjave- poručio je gradonačelnik. 

10.20- Pitanje o drobilicama postavio je HDZ-ovac Vladimir Iviček. interesiralo je kada će drobilice u Resniku i Jakuševcu profunkcionirati, koliko koštaju in koliko košta najam one koja radi.

-Dozvala drobilicu građevinskog je pri kraju, kao i za onu za glomazni. Ne može ukupno koštati više od 200.000 kuna, to je maksimalni trošak i ona će se koristiti do tog iznosa. Ugovori s privatnim tvrtkama koštaju puno više. Za drobilice nismo mogli dobiti dozvole dok one nisu došle- odgovorio je Tomašević. Iviček je pitao koliko su koštale dvije drobilice. 

-Drobilica je 3,2 milijuna ova za građevinski, a za glomazni 2,9 od čega će se dio platiti iz sredstava EU- rekao je.

10.30- Otpad na gradskim grobljima koji se ne odvozi zanimao je SDP-ovku Davorku Moslavec Forjan

-Dobit ćete pisani odgovor. ono što znam je to da se radi na sortiranju otpada koji ondje nastaje da se što manje koriste usluge privatnih poduzeća. Nisam znao da postoje takve hrpe i sanirat ćemo ih u najbržem roku- rekao je.- 

10.40- Predsjednik Skupštine Joško Klisović označio je stanku. 

TOČKA 1.
Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Zagreba za 2022.

11.38- Glasalo se o 1. Točki, Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Zagreba za 2022. koji ej usvojen većinom glasova. Glasovalo je 32 zastupnika, 28 za 1 protiv i 3 suzdržana. 

11.40- Trpimir Goluža (Most) zatražio je stanku u ime svog kluba koja je odobrena. 

12.10- Trpimir Goluža obrazložio je stanku.

-Gradski proračun Sesveta umanjen je na 23 milijuna kuna, odnosno na 13 milijuna kuna. Brestje je najveće naselje u Sesvetama. Po broju stanovnika veće je od mnogih gradova i u obiteljskim kućama ondje živi 11.000 ljudi, no tamo ljudi žive u prašini koja izaziva respiratore probleme jer nisu asfaltirane ulice nakon izmjene kanalizacijske mreže a razlog je nekoordiniranost rada gradskih službi. Sredstva nisu iskorištena i vraćena su u gradski proračun. Gradu je ostao novac, a Brestjanima prašina. Predlažem da grad financira asfaltiranje- rekao je Goluža. 

TOČKA 2.
01) Izvješće o nenaplaćenim potraživanjima Grada Zagreba s naslova javnih davanja za koja su se ispunile pretpostavke za otpis
02) Izvješće o nenaplaćenim potraživanjima Grada Zagreba s naslova nejavnih davanja za koja su se ispunile pretpostavke za otpis

12.15 - Predsjednik Skupštine Joško Klisović predložio je objedinjeno glasovanje o obje točke što je jednoglasno prihvaćeno. 

12.17 - Pročelnici Dinko Bilić i Zorica Zulić obrazložili su izvješća. 

12.23- Potrebno je vidjeti što je bilo pogrešno u procedurama i kontrolama naplate da se pojavi ovoliko mnogo predmeta. kada se popis provjeri, vidi se da se ondje ponavlja dvadesetak pravnih subjekata. Valja utvrditi je li bilo kakvih propusta, poručio je zastupnik Damir Bakić (Možemo). 

12.29- Za riječ se potom u ime svog kluba javio Renato Petek (SDP). 

-Ovo je jedan od primjera nasljeđa koje je dobila nova vlast u gradu. Tražio sam podatke, takav dug iznosi 1,7 milijardi kuna, a sada otpisujemo 313 milijuna kuna. Dio ovih poslova radio je GSKG i očekujemo izvješće. Ne postoji opcija neplaćanja spomeničke rente. Ovdje podvlačimo crtu, gradonačelnik će otpisati dugove jer se ne mogu naplatiti, no treba prekinuti s ovakvom praksom. Važno je i pronaći odgovorne ako je došlo do propusta i urediti sustav - poručio je Petek.

12.34.- Prvi u pojedinačnoj raspravi bio je Nenad Matić (Zelena lista) koji je problematizirao stečaje poduzeća koje su bili gradski dužnici. 

12.36- Pojeo vuk magare, ostajemo bez 313 milijuna kuna, a to da će se utvrditi odgovornost, to su priče za malu djecu. Interne revizije u Plinar nisu ništa ustanovile, pa čisto sumnjam da ćete nešto ustanoviti oko ovih dugova koji sežu od 1995. - poručio je u pojedinačnoj raspravi Trpimir Goluža (Most). 

12.37Gradonačelnik Tomašević je uzeo završnu riječ. 

-Ta su potraživanja potpuno nenaplativa. To ej problematično u bilanci jer tvrdimo da je nešto imovina, a nije pa smo krenuli s čišćenjem bilance i zato smo stavili izvješće na gradsku skupštinu, da se vidi koji su to dužnici, da vide preko šifre o kome se radi. Inicijativa je napravljena na temelju revizije Kontrolnog ureda pa smo sjeli da se ustanovi konačna tablica koja nas je sve šokirala. Kad podvučemo crtu, moramo ustanoviti bolji sustav naplate. Sada je sustav bolji, opomene su češće, pokreću se ovrhe kada je to nužno, radimo i na digitalnom sustavu kako bi se spriječile zlouporabe. Koristit ćemo sve svoje pravne mogućnosti da se ovo ne bi ponovili. neplaćanje nećemo tolerirati, napravit ćemo i liste srama. ovdje ima i nekih političkih stranaka i njih ćemo prije otpisa obavijestiti da moralno podmire svoja dugovanja iako su u zastari. radimo ovo da ne trošimo na odvjetničke usluge za nenaplativa potraživanja- zaključio je gradonačelnik. 

12.42- Oba su izvješća prihvaćena gotovo jednoglasno. 

TOČKA 3.
Prijedlog zaključka o kratkoročnom zaduživanju Grada Zagreba

12.44- Privremena pročelnica Gradskog ureda za financije i javnu nabavu Danijela Juroš Pečnik, obrazložila je prijedlog zaduženja grada od 50 milijuna eura kod Europske banke za obnovu i razvoj. 

-Suradnja s respektabilnom financijskom institucijom je korak dalje prema poboljšanju kreditnog rejtinga grada - poručila je ona te dodala kako je kreditni rejting iz negativnog nedavno promijenjen u stabilni. Zajam će se, kaže, nastojati vratiti do kraja ove godine.  

12.47- U ime Kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste, Nenad Matić zatražio je stanku. 

13.06- Nenad Matić obrazložio je stanku i kazao da će podržati zaduženje. 

13.07- Za raspravu se u ime kluba javio Mislav Herman (HDZ).

-U prvih šest mjeseci uklanjanjem troškova zadužili ste Gad za više od 100 milijuna eura kredita. S današnjim zaduženjem Grad se zadužuje za milijardu i sto milijuna kuna, to je 110 milijuna mjesečno. Zašto toliko i zašto toliko učestalo? Koliko dodatnih kredita će se morati podići kada na naplatu dođu potraživanja roditelja odgojitelja, nepravedno otpuštenih u Holdingu, HERE i zaposlenika Plinare. Ima li tome kraja? - upitao je Herman. 

13.09 - Riječ je uzeo gradonačelnik Tomašević. 

-Kolega Herman, kada smo došli na vlast akumulirani gubitak je bio 1,400 milijardi kuna za trošenje novca na ono za što nije bio predviđen. Dospjele neplaćena obveze bile su na kraju 2020 oko 800 milijuna kuna. Vidjet ćete kako smanjujemo te dospjele neplaćene obveze. Kad smo došli na vlast dugovali smo državi oko 800 milijuna kuna. Do danas smo platili oko 700 milijuna kuna, gotovo cijeli dug prema državi. Oko 400 milijuna kuna u srpnju što smo izglasali za likvidnost bit će vraćen u srpnju. I ovo će biti vraćeno do kraja ove godine -odgovorio je. 

13.13- Lovro Marković (MOST) ukazao je na propust u njegovom izlaganju. 

-Grad Zagreb pokazuje da u 10 mjeseci nije uspio ostvariti financijsku stabilnost, a moglo se postići i rebalansom lanjskog i donošenjem proračuna za ovu godinu. Iznos kredita sličan je onom prošlom, ako se stvari nastave, i iduće godine ćemo očekivati novo zaduženje. Najveći je proračun za ovu godinu, a niste osigurali 50 milijuna za redovito poslovanje. Kratkoročno zaduženje pokazuje loše tekuće upravljanje- poručio je Mostovac. 

13.15- HDZ-ovac Herman poručio je Tomaševiću da je iste rečenice o zaduživanju izgovarao pokojni gradonačelnik Milan Bandić. 

13.16- Tomašević je rekao da mu je neugodno slušati kako miješaju kruške i jabuke te pokazuju financijsku nepismenost. 

-Kad je Zagreb bio prisiljen dići kratkoročni kredit? Sram me bilo reći koliko je bilo na računu Zagreba kada smo došli, morali smo naći novac za plaće. Kredit za likvidnost nije dio proračuna, a kamate uredno servisiramo - rekao je gradonačelnik. 

13.18- Replicirao mu je Mario Župan (HDZ). 

-Ok, našli ste se u teškoj situaciji, no ono što ste smanjili, niste uložili u građane., u komunalnu infrastrukturu, male komunalne akcije, ne asfaltiraju se ulice, ne krpaju šahtovi. Batina ima dva kraja, financije nisu lagane, no u nepunih šest mjeseci dva puta ste se kratkoročno zadužili, ako mislite kukati, niste se trebali kandidirati za gradonačelnika- rekao je. 

13.20 - Herman je poručio da gradonačelniku želi puno uspjeha u financijskoj stabilizaciji Zagreba. 

13.21 - Nestranačka zastupnica Dina Vasić kazala je da kao financijašica u ovom zaduživanju ne vidi ništa sporno. 

13.22- Mostovac Lovro Marković rekao je pak da je prošlo 10 mjeseci kontinuiranih prohoda Zagreba. 

-Koliko su Zagreb i njegova poduzeća uprihodili u 10 mjeseci? Ako je kroz račun grada prošlo 10 milijardi kuna, a sada se zadužujemo za 50 to je loša posljedica upravljanja. Volio bi čuti hoće li biti i trećeg zaduživanja - pitao je Marković te prošao kroz stavke ugovora o zaduživanju. Upozorio je i na stavku da, ako dođe do poremećaja na tržištu, može povećati kamatnu stopu.

-Na ovaj način grad preuzima financijski rizik na koji ne bi trebao pristati. Klub zastupnika Mosta očekuje da bi banke trebale imati više povjerenja u gradsku vlast i zato nećemo podržati ovo nepovoljno zaduživanje  -rekao je on. 

13.31- Markoviću je odgovorio Damir Bakić (Zagreb je naš). 

-Kredit je usmjeren prema Holdingu i ZET- i njima će namiriti sva dospjela potraživanja, omogućiti im da riješe obaveze s vlastitim dobavljačima i krenu u restrukturiranje. Ovo ej kredit koji nam je nužan jer kada se gledaju prihodi i obveze za ovu godinu, vidljiva je ogromna asimetrije i zbog ne nam kredit treba i vjerujem od a ćemo ga do kraja godine vratiti. Koji su očekivani prihodi grada? Koji su očekivani prihodi od prodaje imovine, čija je njihova dinamika, kolike su obaveze prema banka ma već naslijeđene, koje su obaveze prema dobavljačima, trenutne i projicirane, obaveze prema ustanovama, korisnicima, naslijeđene i tekuće, koje su obaveze prema državi, koliko ćemo dobiti refundaciju sredstava iz Fonda solidarnosti, koliko će nam trebati za obnovu prije nego ih refundirati, a koliko za obnovu privatnih zgrada, koliko grad duguje Holdingu, a koliko zetu, kolike su njihove dospjele obaveze, to ej dio pitanja na koja moramo odgovoriti ako želimo raspravljati o ovom kreditu. ne očekujem da potpredsjednik Herman koji je otišao treba znati odgovore na ova pitanja. Ipak, minimum pristojnosti bi bio znati ako želite negativno komentirati -rekao je Bakić.

13.38- U ime kluba SDP-a nestranačka Dina Vasić poručila je da će Klub podržati zaduživanje te održala kratku školicu financija Kolegi Markoviću. 

-Europska banka za obnovu i razvoj oprezna je institucija. Ovaj kredit se može koristiti kao financijska poluga za nove projektima i zarađivanje na njima. Govorilo se i o groznim stavkama ovog kredita koji su sastavnicama kamatnih stopa. ne smatramo to zaduženje lošim. Možda je bilo lošeg financijskog planiranje, no kada su ispale neplaćene frakture, to nas je frapiralo, a to je greška onih koji su to ostavili - obrazložila je Dina Vasić

13.43- Za pojedinačnu raspravu prvi se javio Nenad Predovan (BM365).

-Ova vlat nije ušla u tuđi, već u svoj dnevni boravak i njega treba uređivati. Da bi to mogla, mora stvarati nove vrijednosti za što su je odabrali građani. Umjesto toga, ona se zadužuje i to puno više nego prethodna - rekao je. 

13.46- Za govornicu je potom ponovno došao Lovro Marković (MOST) koji se osvrnuo na govor profesorice Vasić. 

-Ne moramo biti financijaši da bismo prepoznali manjkavosti ovog ugovora -poručio je. 

13.49 - Izuli ste me iz cipela, poručila mu je pak Dina Vasić. Dug nije baba roga, dodala je. 

-Naslijedili smo dugove koji stižu na naplatu. Para nema, ostavljena nam je ispražnjena blagajna i grcamo u dugovima. To će se refinancirati, a kratkoročni dugovi će se vratiti- žustro je poručila.

13.53 - Mostovac Marković rekao je da kod zaduživanja treba bolje iskoristiti pregovaračku poziciju nego štop je to napravljeno u ovom slučaju. 

13.54 - U svojoj replici Dina Vasić kazala mu je da bira riječi kada se razgovara o ozbiljnim stvarima. 

-Ako ovo vratimo na vrijeme, moguće je da u budućnosti dobijemo i bolje kreditne uvjete -rekla je. 

13.56 - Njoj je replicirao Nenad Predovan

- Od vas tražim da ne interpretirate ono što sam vam ja rekao krivo. Nisam rekao da će nas potjerati ova vlast u ropstvo, već suprotno. Ne dijelim s gradonačelnikom optimizam za dobru financijsku situacijom, to ej bila poruka - rekao ej. 

13.59 - Zastupnica Vasić pozvala je Predovana na kavicu i druženje s građanima na Jarunski plac. 

14.00- Za raspravu se javio i Mario Župan (HDZ). 

-Sve je točno i precizno profesorice Vasić. Ovaj kredit nema svrhu i namjenu zaduživanja za neki projekt od kojeg se može zasaditi i otplatiti ga. Nadam se da će to Zagreb moći vratiti. Ako se Zagreb kratkoročno zadužuje , neće imati pozitivan kreditni rejting. Ovo je zaduživanje čisto krpanje rupa - kazao je. 

14.05 - HSLS-ov Kristijan Jelić također se javio za repliku. 

- Meni je jasno da je to kratkoročno zaduživanje, no neću ga podržati jer je dio zaduženja ide na ZET gdje se ništa nije poduzelo na racionalizaciji poslovanja i uštedama- rekao je Jalić. 

14.09 - Završnu riječ uzeo je Tomislav Tomašević.

-Frapiran sam neznanjem i dužinom ove rasprave. I kad znate da smo u pravu, vi ćete glasati protiv. kada HSLS kaže niste racionalizirali ZET, pojave se na prosvjedu Holdinga koji racionaliziramo. Što se tiče HDZ-a, pet godina ste s Milanom Bandićem bili na vlasti. Vratit ćemo kredite, ponavljam to - rekao je.

14.20- Prijedlog zaključka stavljen je na glasanje. Prihvaćen je s 31 glasom za, 7 protiv i četiti suzdržana. Nakon toga predsjednik Skupštine Joško Klisović ouznačio je stanku za ručak do 16 sati.

TOČKA 4.
Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 4. lipnja do 31. prosinca 2021.

 

 

 

 

 

 

Komentara 25

AC
accusator
15:09 31.03.2022.

Ajde Mia, dogovori se sa sobom, jel 50 milijarda il 50 milijuna ojra... ni bas zanemariva razlika

JZ
Joža-Zg
11:23 31.03.2022.

Tomašević laže

DU
Deleted user
17:59 31.03.2022.

Pa nisu oni niš krivi, svi su znali i svojim očima gledali i vidjeli da ništa u životu ne znaju osim lupati po loncima i bacati se po asfaltu dok im milijunske donacije uredno sjedaju na račune. Oni koji studirajuju do 36 godine života i trošili studenske obroke ,više im je izgleda vrijednosti ušlo u želudac, nego u glavu predviđeno za 4 godine redovnog studiranja, po godini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije