Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikako da se krene

Odgađa se treći put, žičara upitna i za Kraljicu 2020.

Milan Bandić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/5
21.07.2018.
u 14:21

Gradonačelnik Milan Bandić najavio je prvu vožnju na Novu 2019., zatim rekao da se sve odgađa na šest mjeseci, a sad je opet zapelo

Nije to ništa neuobičajeno, kredit je to koji uzimamo svake godine – objašnjavao je jučer gradonačelnik Milan Bandić zaduženje od 250 milijuna kuna, koje će Grad otplaćivati sljedećih pet godina. Dio kapitalnih projekata financira se upravo na taj način, objasnio je, a jedan od njih ove godine bit će i žičara, na koju će se, uz proračunski već planiranih 150 milijuna, potrošiti još 80.

Optimistični smo, ali...

Ni to, međutim, neće pomoći da se prvi putnici njome na Sljeme popnu na ljeto sljedeće godine, kako je to najavio Bandić.

– Novom žičarom vozimo se prvi put na Novu godinu 2019. – optimističan je gradonačelnik bio u rujnu prošle godine, no već sljedećeg mjeseca ipak je objasnio kako se rok za dovršetak cijelog projekta pomiče za šest mjeseci zbog donošenja izmjena urbanističkog plana uređenja tzv. “vršne zone”, gdje bi žičara trebala imati posljednju stanicu. Svejedno mu je, kazao je tada, hoće li se Zagrepčani na vrh Medvednice povesti 1. siječnja ili 1. rujna 2019. jer bitna je samo činjenica da će to “biti najmodernija žičara u ovom dijelu Europe”. Koja, na kraju, neće biti gotova ni šest mjeseci od Nove godine, ali ni na spominjani 1. rujna.

Točno petnaest mjeseci rok je izvođačima radova, stoji barem tako u neki dan raspisanom natječaju kojim se traži tvrtka za građevinske radove na trasi buduće žičare, prođe li natječaj iz prve i na njega ne bude nikakvih žalbi, najoptimističniji početak radova mogu očekivati za dva mjeseca. Napravi li se, u teoriji, sve na vrijeme, prve bi se gondole prema Sljemenu mogle pokrenuti oko Snježne kraljice 2020. godine. Optimistična je to prognoza s obzirom na to da će se radovi izvoditi u zimskim mjesecima, ali u Gradu, neslužbeno doznajemo, nadaju se upravo tom scenariju iako u njega pomalo sumnjaju. Da se sve pokušava maksimalno požuriti, vidljivo je i iz dokumentacije natječaja, u kojoj stoji kako je “odabrani ponuditelj obvezan u roku od pet mjeseci od uvođenja u posao izvesti sve potrebne radove na izgradnji garaže te svih temelja postrojenja i infrastrukture duž koridora” jer su upravo ti radovi preduvjet za montažu opreme žičare, koju je Grad naručio posebnim natječajem. A samo radovi, bez sustava žičare, stajat će nešto više od 251 milijun kuna. Oni podrazumijevaju gradnju donje postaje s podzemnom garažom na etaži -1 i -2 te spremištem kabina na etaži +1, kutnih građevina, međupostaje Brestovac te gornje postaje, ali i niskonaponske trafostanice Brestovac, cijele infrastrukture duž trase s temeljima stupova i potrebne pristupne prometnice.

S obrisima grada

Sve se radi prema projektu tvrtke Elektroprojekt, a planirano je u tri grupe – sami radovi, sanitarna oprema i oprema platoa. Kad sve bude gotovo, tako bi oni koji tramvajem budu stizali do donje postaje nove žičare na platou trebali dočekivati medvjedica i mali medo, a oni koji se budu zaputili biciklom, imat će priliku popraviti ga ili oprati na posebnom “perilu”. Na poligonu kod donje postaje nalazit će se i “speedwall” za odrasle, odnosno stijena za penjanje. Kod blagajni na dnu žičare planira se i trgovina sportskom opremom te kafić. A kako bi sve imalo poseban štih, u holu će se smjestiti dekorativna instalacija koja će prikazivati obrise grada, dok će pultovi biti u retrodizajnu. Podsjetimo, duljina trase nove žičare bit će 4882,47 metara, a do vrha vozit će 16 i pol minuta.

Pogledajte i galeriju: Doček hrvatske reprezentacije na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Milan Bandić
1/20


 
Ključne riječi

Komentara 35

VE
verica2
16:37 21.07.2018.

Sramota!!! Žičara je normalno vozila u socijalizmu, a sada kada Zagreb ima prirez od 18% i proračun gotovo kao ostatak države ne može se osposobiti! Nevjerojatno i sramotno!!!

BB
bojan.boic
15:40 21.07.2018.

18 godina on raspolaže gradskim proračunom od skoro milijardu EUR godišnje. Za toliki novac sposoban gradonačelnik bi uz pomoć EU fondova izgradio podzemnu željeznicu a ovaj je na mogućoj trasi izgradio fontane.

Avatar comandante
comandante
16:59 21.07.2018.

Lopino lazljiva nesposobna bezobrazna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije