Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlatne ruke

Od odrezanih ostataka vinove loze i masline rade megaskulpture

10.10.2017.
u 08:51

Braća umjetnici iz Lužana skulpture izrađuju tek godinu dana, a dvadeset eksponata izložili su uz Slavonsku aveniju kod Resnika

Gotovo da nema vozača i putnika kojima zadnjih tjedana pogled nije skrenuo na drvene konje, dupina, boškarina, kentaura i sovu na Slavonskoj aveniji. Iza neobičnih skulptura kod Resnika stoje petorica braće iz Udruge Arteco Pavletić koji su svoje umijeće Zagrepčanima došli pokazati iz mjesta Lužani kod Slavonskog Broda.

– Iduća tri mjeseca ovdje će biti izložba koju građani mogu besplatno razgledati, ali istodobno ćemo pripremati eksponate za božićni park koji će biti otvoren za advent – objasnio je Zoran Pavletić.

Slavonski umjetnici skulpture izrađuju tek godinu dana, a glavni im je materijal drveni otpad, odnosno, ostaci maslinova drva i orezane vinove loze. Ispod skulptura stavljaju metalnu konstrukciju kako bi bilo čvršće, a u zagrebačkom parku može se vidjeti 20-ak izložaka.

– Najveći je izložak u parku konj, za čiju je izradu potrošen cijeli vinograd, a teži oko 400 kilograma – otkrio je Zdenko Pavletić. Na ideju za udrugu koja, osim braće, broji još i dva Krčanina, došli su jer su željeli ekologiju povezati s umjetnošću i kulturnom baštinom. Pritom su istražili i obiteljsko stablo te kao zanimljivu poveznicu otkrili da im je pradjed bio lugar kod Josipa Kozarca dok je pisao svoje najpoznatije djelo, pripovijetku “Tena”.

– Sve su naše skulpture u prirodnoj veličini, a imamo i Malika Tintilinića. Lokacija je pomalo neobična jer smo neprofitna udruga pa ovisimo o donacijama, a ovdje nam je prostor ustupila tvrtka Rox. Do adventa planiramo napraviti i štalicu, Svetu obitelj i Sveta tri kralja, a izloške ćemo i osvijetliti – kazao je Marinko Pavletić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije