Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od njih se ne vidi cesta

O lokaciji kontejnera odlučuje se na tri razine, a čistoća ih onda istovari gdje ima mjesta

Kontejneri
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
16.10.2018.
u 17:30

Postavljanje zelenih otoka, kako doznajemo, dosta je zapravo složen proces u kojem sudjeluje čak nekoliko razina vlasti i poduzeća

Ideš mic po mic i nadaš se da onaj tko ti dolazi slijeva neće voziti prebrzo – tako posljednjih dana iz dvorišta zgrade na cestu izlaze stanari s početka Ulice grada Chicaga na Borovju, kojima pogled na promet blokiraju kontejneri. Jedan spremnik za tekstil, do njega onaj za staklo, pa za plastiku, a onda i onaj za papir smješteni su nasuprot kontejnera za miješani komunalni otpad, a iako stanovnici kvarta smeće redovito razdvajaju i pozdravljaju dolazak spremnika, nije im točno jasan kriterij po kojem se oni postavljaju.

– Gospoda iz Čistoće samo su stigla jedno jutro i spremnike posložila. Da se razumijemo, odlično je što su stigli jer nam trebaju. Otpad razdvajamo i dosad smo ga morali nositi kod susjednog bloka zgrada. Međutim, spremnici su se mogli postaviti barem pola metra dalje, odnosno više na pločnik kako bi promet bio pregledan. Oko ovih zgrada ima i dosta djece koja jure na romobilima i biciklima, tako da opreza nikad dovoljno – govore stanovnici Borovja koji, međutim, nisu jedini kojima kontejneri blokiraju pogled na cestu. U istom su problemu i u Španskom, ali i u ostalim kvartovima.

– Naši su spremnici ovdje već neko vrijeme. Doduše, nisam ni sigurna kamo bi se mogli maknuti, a da se pločnikom može normalno šetati te da se ne premjeste na zelene površine jer nema puno mjesta. Zeleni nam otoci trebaju, ali da moramo doći do pola ceste kako bismo uopće vidjeli je li sigurno izaći s parkinga, nije to baš najsigurniji način – rekla je Marija Kranjčec koja se svakodnevno, baš kao i stanovnici Borovja, poput puža vuče da bi došla do glavne ceste. A brzinom te životinje vozit će po kvartu i dalje jer posebnog rješenja za njihov prometno-kontejnerski problem baš i nema.

Postavljanje zelenih otoka, kako doznajemo, dosta je zapravo složen proces u kojem sudjeluje čak nekoliko razina vlasti i poduzeća. Same kontejnere na lice mjesta dovozi, naravno, Čistoća. Toj Holdingovoj podružnici dozvolu za postavljanje kontejnera izdaje Grad, ali na prijedlog Vijeća gradske četvrti. Koje, pak, objasnili su nam, ne daje konkretnu lokaciju, odnosno točnu adresu gdje bi kontejnere željelo, već kaže u kojem bi se bloku zgrada zeleni otok trebao postaviti.

Kako neslužbeno doznajemo iz Grada, “sloboda” spuštanja kontejnera ostavlja se onda Čistoći, odnosno uputa je da se kontejneri postave tako da su lako dostupni Zagrepčanima, a i da ne smetaju prolaznicima koji hodaju pločnicima. Vozači su, čini se, manje bitna stavka, barem ako je suditi po spremnicima iz Borovja i Španskog.

Koliko ima zelenih otoka po kvartovima?

Živim u Dubravi, gdje ima samo nekoliko zelenih otoka na cijeli kvart. To je zaista premalo jer je Dubrava ogromna. Ivan Prešečki (39)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

U svojoj ulici na Trešnjevci imam čak dva zelena otoka. Ali drugi dijelovi kvarta nisu pokriveni, što je apsurdno. Lovro Sremić (24)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

U Sloboštini je samo jedan zeleni otok koji je uvijek prepun smeća. Nikako nismo zadovoljni stanjem. Manuela Bauman (29)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

(Hana Ivković)

>> Pogledajte što građani Zagreba kažu o obnovi rotora 

Komentara 5

RP
rpzagreb
23:09 16.10.2018.

Tko i kako ga vodi, kako funkcionira i kako je organiziran grad Zagreb je nažalost postao jedna obična neprepoznatljiva selendra. Oni koji to ne vide ili ne žele vidjeti očito nisu dugo u gradu, bandicevi su placenici ili su nedavno tek došli. Na kraju, potpuno svjedno.

IB
iva.begovic
17:39 16.10.2018.

Najgore je u kvartovima gdje je puno ugostiteljskih objekata. Suvlasnici u stambeno-poslovnim zgradama kojima su u prizemlju kafići, pizerije, restorani i slično, ne dozvoljavaju ugostiteljima da im svojim otpadom, kojega na dnevnoj bazi može nastati puno, zatrpavaju kontejnere. Stoga oni otpad, nakon radnog vremena, obično iza 23 sata, nose u kontejnere na zelenim otocima u naselju. Učas napune kontejner za plastiku sa miješanim komunalnim otpadom: ostacima hrane, papirnate ambalaže od mlijeka i kave npr., staklenom ambalažom od sokova i metalnim otpadom od konzervi za piza sos npr. Dok se ne riješi odlaganje otpada iz ugostiteljskih objekata tako da imaju svoje spremnike i da plaćaju po volumenu (koji usput rečeno odražava i promet tj. prihod) nema rješenja za zelene otoke. Uvijek će biti pretrpani.

IG
igorl
15:42 19.10.2018.

Generalno ima rjesenja koja su jednostavna, jeftina i ne zahtjevaju nikakve nabave gomila kontejnera. Dovoljno je kopirati belgijsko rjesenje. Ali je u belgijsko rjesenje iznimno tesko, ako i nemoguce, ugraditi kumove i provizije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije