Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Novinarstvo po HNS-u

16. studenoga 2002. u 00:00 17 prikaza

Ni HDZ se toliko nije uplitao u novinarski posao kao HNS: posredovali su kod urednika ne bi li se smijenilo TV novinarku koja prati gradsku politiku, tražili snimke radijskih vijesti u kojima se spominje HNS, optuživali novinare za neprofesionalnost jer su izvještavali s novinarskih konferencija drugih stranaka, spuštali telefonske slušalice novinarima kojima nisu zadovoljni čim bi im se ovi predstavili, jednom kolegi ugledni je narodnjak zaprijetio šamarom, a Sud časti Hrvatskog novinarskog društva nedavno je odbacio jednu tužbu HNS-a - neosnovanom.

Večernjakovu novinarku glasnogovornik stranke Boris Blažeković optužio je da je zatvorila njegov restoran "Meduzu" i zaposlenike otjerala na ulicu. Istodobno, Blažeković se oštro protivio što njegovu funkciju glasnogovornika uopće spominjemo u kontekstu njegova restorana. A sve telefonom - iz središnjice HNS-a.

Prozivanje Večernjeg lista zbog navodne informacije da se u Zagrebu pripremaju izbori smiješno je, gospodine Blažekoviću, u vremenu kad vaša stranka i njen koalicijski partner Zagreb neprekidno drže u neizvjesnosti od prijevremenih izbora.

Kad već smatrate najnormalnijim da ispravljate nečiji stav, ponovit ću da iznenadna uzastopna pojavljivanja predsjednice HNS-a Vesne Pusić - prvo na otvaranju odvojka Žitnjaka pa na Autobusnom kolodvoru - doista sugeriraju na predizborne aktivnosti. Jer, poznato je da, iako gradska zastupnica, dr. Pusić malo sudjeluje u radu Skupštine Grada i ondje se pojavi samo kad je koalicijska kriza u jeku. A što se tiče iskonstruiranih napisa i trača o njenoj kazni za parkiranje u pješačkoj zoni, iskonstruirali su ih stanari kojima ste susjedi i koji su nemoćni dok im dužnosnički automobili uzurpiraju ulicu. Trač nije - vidjelo se iz faksimila kazne, ali, suprotno vašem mišljenju, javnosti zanimljivo jest. Jer, dr. Pusić promiče izuzetno visoke moralne i demokratske kriterije, koje ne bi smjela poljuljati ni prekršajna kazna.

Nemam želju ocrniti HNS. Imam želju ukazati na propuste, nedosljednosti i zablude, a jedna od njih je i vaša neobična sklonost sustavnog prozivanja novinara.

Od političara očekujem projekte koji će koristiti Zagrebu, a ne lica koja bih najradije gledala. Isto tako među novinarima, gospodine Blažekoviću, ne moraju biti lica koje biste vi najradije gledali.

PREVENCIJA
Brzi test na koronu još ne stiže, ali klasični su testovi pouzdaniji: 'Evo gdje ih naći'
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality