Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'KULTURA ZA SVE'

Novi Zagreb od idućeg se mjeseca pretvara u gradski centar kulture

Zagreb: Predstavljen projekt SuKultura
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/2
24.06.2020.
u 15:20

U programu udruga Domino izvest će „Predstavu zajednice“ o potrebi jačanja kvartovskog zajedništva, dok je Točka na I pripremila predstavu nastalu prema motivima Krležinih novela Bitka kod Bistrice Lesne i Tri domobrana u kojoj, uz profesionalne glumce, sudjeluju i štićenici Doma za starije osobe Sveta Ana.

U kazališnim radionicama, klaunsko-cirkuske točkama i ambijentalnim instalacijama od 10. do 12. srpnja moći ćete uživati u  Travnom na platou Mamutice, u Kulturnom centru te atomskom skloništu ovog kvarta. Manifestaciju „Kultura za sve!“ koju organiziraju projekt SuKulutra i suradnici pokazat će na koji način model sudioničkog upravljanja može zaživjeti u praksi jer gotovo svi umjetnički programi ostvareni su u suradnji sa stanovnicima Novog Zagreba koji su sudjelovali u nizu radionica te zajedničkim snagama – pod vodstvom umjetnika i kreativaca iz raznih udruga – oblikovali umjetničke sadržaje.

U programu udruga Domino izvest će „Predstavu zajednice“ o potrebi jačanja kvartovskog zajedništva, dok je Točka na I pripremila predstavu nastalu prema motivima Krležinih novela Bitka kod Bistrice Lesne i Tri domobrana u kojoj, uz profesionalne glumce, sudjeluju i štićenici Doma za starije osobe Sveta Ana.

Triko Cirkus Teatar će, koristeći jezik klaunske igre i cirkuske elemente, izvesti predstavu „Stanari u mamutu“, u koju su uključeni stanovnici svih generacija, a u organizaciji Eurokaza nastaje kombinacija predstave i ambijentalne tvorevine pod nazivom Pet godišnjih doba. Zgrada Mamutice ishodiše je programa „Tijelo Riječi“, koji su za udrugu Domino osmislile Josipa Bubaš i Neva Lukić kako bi zajedno sa stanovnicima ove najveće zagrebačke stambene zgrade u nizu solo točaka i grupnih izvedbi pokazale na koje načine može zaživjeti ideja „zgrade-grada“.

Dinamiziranje kulturne produkcije u Novom Zagrebu, otvorenost za sve građane koji se mogu aktivno uključiti i kreirati programe po svojim željama i potrebama te dostupnost kulture za sve, od najmlađe do najstarije populacije, osnovne su premise SuKulture, objašnjeno je na današnjoj konferenciji za medije.

- KUC Travno i ranije je organizirao i realizirao brojne kulturne i obrazovne programe, događanja i aktivnosti, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom planu, a velik dio programa profiliran je kvartovski i namijenjen lokalnoj zajednici, s kojom se kontinuirano njeguju prijateljski i dobrosusjedski odnosi – poručio je Andro Vladušić.

U 11. do 13. rujna na zapadu će Novog Zagreba, u Remetinečkom gaju, pod okriljem CZK-a Novi Zagreb biti organizirana „Akcija za trg“ kada će svoje umjetničke programe, nastale također u suradnji s lokalnom publikom, prezentirati izvedbena skupina BADco., interdisciplinarna platforma Bacači sjenki, naš poznati VJ Ivan Lušičić Liik, umjetničke organizacije Studio Artless i Radio Kanzas te Udruga za Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII).

Studio Artless, primjerice, istraživat će skrivene priče iz susjedstva u Remetinečkom gaju, a kroz razgovore sa stanovnicima bilježit će se načini korištenja naselja i 'nevidljive' putanje. Dan Remetinca obilježit će brojne glazbene točke, kvartovske šetnje i privremene intervencije koje će podsjetiti na povijest naselja. Bacači sjenki će stvoriti mobilni interpretacijski izvedbeni centar Zapruđa u sklopu kojeg će sa stanovnicima Zapruđa razgovarati o povijesti, svakodnevici, potrebama i problemima ovog kvarta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije