Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velikodušna donacija

HAZU, Arheološki muzej i MUO dobii 2,4 milijuna od Ine za saniranje štete od potresa

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/8
VL
Autor
Denis Derk
19.06.2020.
u 12:19

Naftna kompanija pomaže sanirati štete na zagrebačkim kulturnim institucijama nastale razornim potresom.

Čak 2,4 milijuna kuna ukupna je vrijednost kojom je Ina d.d. donirala tri velike hrvatske institucije kulture koje su teško stradale u potresu. Po 800.000 kuna dobit će HAZU, privremeno zatvoreni Arheološki muzej u Zagrebu i zagrebački Muzej za umjetnost i obrt, kojem je katastrofa prekinula proslavu 140. rođendana.

Ne znaju datum otvaranja

Doduše, teško je stradala i Strossmayerova galerija starih majstora koja je smještena u zgradi HAZU i koja je također zatvorena. Slike nisu oštećene, ali su premještene s drugog kata impozantnog zdanja na sigurno, a datum otvaranja obnovljene galerije još je u zoni nagađanja. Na svom je mjestu ostala jedino velika slika Parisa Bordone “Krunjenje Bogorodice”, a nedaleko od nje može se vidjeti i bista svjetski poznatog violinista Zlatka Balokovića, velikog donatora Akademije.

Predsjednik uprave Ine Sándor Fasimon istaknuo je da živimo u teškim vremenima, da je naftna i plinska industrija pogođena teškom krizom, ali da je Ina ostala prijatelj kulture. Ina je do sada za borbu protiv pandemije COVID-19 i sanaciju šteta nastalih potresom široj zajednici već donirala više od 1,5 milijuna kuna. Još je u travnju donirala 250.000 kuna akciji Zajedno za Zagreb te 100.000 kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Opustošena i periferija

Predsjednik HAZU Velimir Neidhardt zahvalio je velikoj hrvatskoj kompaniji na donaciji podsjetivši da je potres opustošio centar, ali i periferiju Zagreba, a da su posebno velike štete pretrpjele kulturne institucije. HAZU ima niz zgrada koje se nalaze u povijesno zaštićenom dijelu Zagreba, a koje su pretrpjele teška oštećenja, a među njima svakako treba istaknuti i zgradu Gliptoteke, kao i palaču Akademije, čiji neki dijelovi nose tzv. žutu oznaku.

– Najvažnija je pomoć koja dolazi na vrijeme, onda kad je doista potrebna. Donacija Ine pomoći će nam da MUO stane na noge puno brže nego inače - istaknuo je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović. Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja, čija je zgrada smještena u palači Vranyczany-Hafner iz 1879. godine, dobila oznaku “privremeno neuporabljivo”, rekao je da je radostan zbog donacije, ali i žalostan jer je potres u 10 sekundi muzeju priskrbio između deset mjeseci i deset godina dodatnoga posla.

– Ako su zgrade stradale, ideje nisu. Muzej ćemo obnoviti – poručio je optimistično Mihelić.

Na svečanosti u atriju HAZU (dodatno osiguranom metalnom konstrukcijom zbog vidljivih šteta od potresa) bili su i državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak, potpredsjednici Akademije Frano Parać i Davor Miličić te njen glavni tajnik Dario Vretenar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije