Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predviđene i oštre kazne

Nova pravila za građane u centru Zagreba: Smeće će smjeti iznositi od 20 do 22 sata

Zagreb: Od danas su na prodajnim mjestima dostupne nove vrećice za razvrstavanje otpada
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.09.2022.
u 10:15

Kante ćemo maknuti u prvom tjednu listopada. Bit će šest odvoza tjedno, svaki dan u cijelom centru grada, miješani komunalni otpad moći će se odložiti jedino u tim vrećicama, a spremnika više neće biti u centru na javnim površinama, istaknuo je Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u subotu da se iz centra grada s javnih površina u prvom tjednu novog modela skupljanja otpada uklanjanju svi spremnici za miješani komunalni otpad, a građani će umjesto u njih otpad u ZG vrećicama odlagati na javne površine.

To se od 1. listopada odnosi isključivo na stanovnike centra grada koji nisu uspjeli svoje spremnike za miješani otpad staviti u zgrade. Ti će građani svoje ZG vrećice moći iznositi ispred ulaza i na mjesta gdje su do sada bili spremnici svaki dan, osim nedjelje, između 8 i 10 sati navečer, a u slučaju nepoštovanja dopuštenog vremena odlaganja vrećica predviđene su oštre kazne s kojima se kreće bez odlaganja, rekao je.

“Kante ćemo maknuti u prvom tjednu listopada. Bit će šest odvoza tjedno, svaki dan u cijelom centru grada, miješani komunalni otpad moći će se odložiti jedino u tim vrećicama, a u centru više neće biti spremnika na javnim površinama“, istaknuo je Tomašević.

Dodao je kako će spremnici ostati samo na mjestima zelenih otoka, za plastiku, papir, biootpad i staklo.

“Vrlo će rigorozno komunalni redari kažnjavati sve one koji će ZG vrećice u centru grada odlagati bilo prije tog termina, bilo poslije tog termina, dakle isključivo od 8 do 10 navečer”, poručio je Tomašević. Preporučio je i građanima, ako u vrijeme između 8 i 10 sati nisu kod kuće, da zamole susjeda da im iznese smeće ili jednostavno pričekaju sljedeći dan i vrećice odlože u predviđeno vrijeme. Istaknuo je i da građani i dalje mogu zadržati spremnike miješanog komunalnog otpada ako će ih držati unutar svoje parcele, ali će ih svaki dan od 8 do 10 navečer trebati iznositi na javnu površinu i ujutro vraćati unutar parcele.

“Kontrola prijelaznog modela ići će uz pomoć komunalnih redara i kamera. Što se tiče centra, bit ćemo rigorozni u kažnjavanju. Prvi dan kada se maknu spremnici s javnih površina, jedan dan će se izdavati upozorenja, a onda će krenuti kažnjavanja”, rekao je Tomašević. Istaknuo je da je to prijelazno rješenje dok Grad Zagreb ne postavi podzemne spremnike u centar grada, a najavljeno je da će ih do travnja biti oko 50. 

Komentara 29

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
11:06 26.09.2022.

Najbolji način za osvajanje drugog mandata je kažnjavanje vlastitih građana. Neprocjenjivo.

DL
Dvanaest__legija
13:33 26.09.2022.

Bit će smeća do koljena po cijelom gradu!

KO
koraknaprijed
10:36 26.09.2022.

Nemogu ljevičari bez policijskog sata,tako vam i treba,samo da kod uvedu žandare sa pendrecima,pun pogodak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije