Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kao pored jurećeg vlaka

Nova karta buke: U centru grada dopušta se više decibela

buka
Foto: Zagreb.hr
1/3
08.03.2016.
u 17:55

Donosi se odluka o lokacijama u Zagrebu na kojima se smije prekoračiti dozvoljena buka. Izuzeci od ograničenja iz pravilnika Ministarstva zdravlja uvode se zbog raznih manifestacija i drugih okupljanja

“Ako vam smeta buka, odselite se na selo, gdje vam ništa i nitko neće smetati”, rečenica je koja se vjerojatno u Zagrebu koristi često gotovo kao: “Dobar dan, susjed”.

I dok jedni policiju zovu već na pojačane tonove iz susjednog stana za vrijeme tuluma, stanovnici užeg centra grada, Maksimira, Bundeka, zgrada uz Jarunsko jezero, Velesajam, karting-centar u Španskom i ŠRC Šalatu uskoro će po gradskoj odluci i službeno živjeti u zoni gdje se smije bučiti. Naime, prema pravilniku Ministarstva zdravlja, najviša dopuštena razina buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave jest 65 decibela danju i 50 noću, a u prijedlogu gradske odluke bit će dozvoljena buka i do 95 dB.

Prag boli 130

– Prema pravilniku Ministarstva, buka u stanu ne smije danju biti veća od 40 dB, a noću od 30, što odgovara ograničenju od 65 dB danju i 50 noću jer ljudsko uho može nesmetano podnijeti buku do 65 decibela – objasnio nam je Zijad Lelić iz tvrtke Gis-prom, koji ima licenciju mjeritelja buke. Za ilustraciju, iz TV-a izlazi zvuk jačine 55 dB, buka u prometnoj ulici ili kafiću je 70, automobil, fen za kosu i lavež pasa buče 70 dB, velika gužva jačine je 80, kamion, vatromet i vrlo prometna križanja 90, vlak u prolazu 95, dok je prag boli za ljudsko uho 130 dB.

Građani do 10. ožujka mogu dati prigovor na prijedlog odluke o najvišoj dopuštenoj razini buke, a organizatori manifestacija na otvorenom čije se trajanje predviđa nakon 23 sata obavezno moraju mjeriti buku, dok za dnevne priredbe nalog mora dati komunalno redarstvo

Iz Grada pak poručuju da je odluka u skladu sa Zakonom o zaštiti od buke i pravilnikom o najvišim dopuštenim razinama jer je lokalnim jedinicama omogućeno da vrijeme tišine prilagode svojim potrebama. Tako objašnjavaju da se izuzeci odnose na lokacije na kojima se želi “legalizirati” viša razina buke za vrijeme javnih priredbi i drugih okupljanja radi organiziranja razonode, zabave, sporta i sličnih sadržaja te putova za dolaženje i odlaženje sudionika manifestacija.

Mora se mjeriti

Navode i da je određena gornja granica buke koja se ne smije nadmašiti u blizini tonskog pulta smještenog ispred pozornice, no i na najizloženijem pročelju objekta stambene namjene. Tako je, primjerice, na Jelačićevu trgu dopuštena razina za manifestacije danju 95 dB, a noću 88, dok je na najizloženijem pročelju stambene zgrade 70 dB danju, odnosno 65 noću.

Foto: Zagreb.hr

Foto: Zagreb.hr

Prema prijedlogu odluke Ureda za energetiku, na koji građani do 10. ožujka mogu dati prigovor, organizatori manifestacija na otvorenom čije se trajanje predviđa nakon 23 sata obavezno moraju mjeriti buku, dok za dnevne priredbe nalog mora dati komunalno redarstvo. Ne osiguraju li mjerenje buke, kazne su od 3000 do 10.000 kuna, a od ograničenja buke izuzeti su organizatori mirnih okupljanja i javnih prosvjeda koji se održavaju radi javnog izražavanja i promicanja političkih, socijalnih i nacionalnih uvjerenja i ciljeva.

Komentara 5

Avatar fredi
fredi
18:24 08.03.2016.

Ma bravo, svaka čast ovima koji donose ovakve odluke. Mogu se kladiti da ti ne žive na lokacijama na kojima će dopustiti veću buku u večernjim i noćnim satima. A to vaše, kome se ovdje ne sviđa, neka ide na selo (ili izvan RH kako neki političari govore drugim političarima), stavite mačku o rep. Sram vas može biti zbog takvih poruka.

Avatar think pink
think pink
10:53 09.03.2016.

hahahaha - kaže ovaj veliki "stručnjak" za mjerenje buke: "Za ilustraciju, iz TV-a izlazi zvuk jačine 55 dB" . ma da??? znači svejedno kako glasno ili tiho postavim ton, jačina buke je uvijek 55db??? stvarno veliki stručnjak....

DU
Deleted user
11:41 09.03.2016.

Dozvolite mi kao jednom koji redovno ima buku sa Salate da primijetim slijedece: nije problem jacina zvuka, problem su basovi. Kada je buka do odredjene visine, zatvorim prozor i sve 5. Ali kada nabiju basove sve vibrira cak i kada jacina zvuka nije velika. I to upravo smeta jer kod baseva ne pomaze ni zatvoreni prozor, ni oropax za uha... Prema tome ja bih i to regulirao!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije