Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Mi sa šest ruku sviramo klavir kao jedna osoba

Višesatno svakodnevno vježbanje donijelo im je prvo mjesto na Međunarodnom natjecanju za šesteroručno i osmeroručno sviranje klavira
17. svibnja 2018. u 22:01 1 komentara 832 prikaza
klavir
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Sve tri pohađaju i opću gimnaziju i Srednju glazbenu školu Pavla Markovca, a još stignu i na tečaj talijanskoga jezika ili na probu s kazališnom grupom. Najviše vole i svirati i slušati Chopina, a u klavir su zaljubljene posljednjih devet godina. Upravo im je ljubav prema glazbi uz višesatno svakodnevno vježbanje donijela prvo mjesto na Međunarodnom natjecanju za šesteroručno i osmeroručno sviranje koje se održalo krajem travnja u Marktoberdorfu. One su Lana Jurinić, Katarina Bulović i Lucija Kuveždić, u svijetu klasične glazbe u koji se polako ali sigurno probijaju poznatije kao Trio Lakalu.

Milan Bandić Virtualna bitka Švaljek ‘popravlja’ gradski projekt, Bandić pokrenuo aplikaciju iz 2014

Novo natjecanje u Bugarskoj

– Za natjecanje smo počele vježbati još krajem prošloga ljeta kada smo dobile program. Naime, program za sviranje dobile smo kako bismo došle spremne na predmet komorna glazba u sklopu kojeg i sviramo šesteroručno – rekla je Lana Jurinić. Prije natjecanja u Njemačkoj, Trio Lakalu u disciplini šesteroručnoga sviranja okušao se na domaćem terenu na natjecanju komornih sastava učenika i studenata glazbe i plesa koje se održalo u prosincu prošle godine.

– Pobjeda na nacionalnom natjecanju djevojke je automatski kvalificirala na njemačko natjecanje na kojem je nastupilo dvanaest ansambala iz cijeloga svijeta. Osvojeno prvo mjesto u Marktoberdorfu osiguralo im je pak sudjelovanje na natjecanju u Albeni u Bugarskoj koje će se održati početkom iduće školske godine. Inače, to su jedina dva natjecanja takve vrste u svijetu – govori ponosna profesorica Jelica Kuzmin te dodaje kako su djevojke osvojeni novac s natjecanja odlučile pokloniti knjižnici svoje glazbene škole za nabavu novih nota.

Vježbamo i solo sviranje

Kao glavni razlog uspjeha djevojke ističu dobru organizaciju.

– Osim vježbanja za natjecanje, nismo smjele zapostavljati ni vježbanje za solo program, kao ni obveze koje imamo u gimnaziji. Mislim da je upravo puno obveza koje svaka od nas svakodnevno ima ono što nas motivira na rad – poručile su djevojke te dodale kako su se sastajale svake subote na zajedničkim probama koje su se poprilično znale odužiti, ali sada vide i da se itekako isplatilo.

Vecernjakovi novinari testiraju pica katove po gradu. Gastropatrola VL-a Testirali smo pizza cutove u Zagrebu: evo koji je najbolji, a koje treba izbjegavati strross Rupe na šetalištu Sanirali su propali asfalt, Stross sad čeka veliku rekonstrukciju Mia Dimšić Mia Dimšić: Sve su moje pjesme osobne od riječi do riječi jer mi inače ne bi imale smisla

 

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj