Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinuti građani

Kvartovske straže dok se ne pronađe trovač pasa

Psi,portal
Tomislav Miletic/PIXSELL
Autor
Mateja Šobak/VLM
01.03.2013.
u 16:00

Grupa građana “Zaustavimo trovanje” u dva dana skupila više od 2000 članova, a na Cvjetnom trgu sutra se u 14 sati okupljaju vlasnici pasa

Prvi pas na području Zagreba otrovan je prije dva tjedna. Dosad ih je uginulo petnaestak, a otrov, kako javljaju građani koji sa svojim ljubimcima u šetnje hodaju sa strahom, postavljen je već na 37 lokacija. U borbu protiv zasad još nepoznatog ili nepoznatih trovača uključile su se brojne udruge za zaštitu životinja, kao i sami građani koji si međusobno pomažu savjetima i šetačima pasa javljaju koje livade i parkove u gradu izbjegavati.

Ugroženi i ljudi

– Sve članove grupe pozivamo da nam se pridruže. Područja u kojima je potrebna pomoć jest formiranje građanskih timova za nadzor, izrada letaka i plakata za upozorenja te organizacija prosvjeda – jedna je od poruka koja se pojavila u grupi građana pod nazivom “Ustanimo na noge i zaustavimo trovanje pasa”, a u koju se u samo dva dana uključilo više od dvije tisuće ljudi. Svi su oni ogorčeni događajima koji su se događali proteklih 14 dana te će se sutra okupiti na Cvjetnom trgu i organizirati kvartovske straže kako bi što prije uhvatili nepoznatog trovača.

Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su kako dobivaju prijave o viđenom otrovu koje provjeravaju.

 – Policijski službenici obilaze otvorene prostore na području grada na kojima bi ljubimci mogli doći u kontakt s potencijalno opasnim tvarima, a sve radi eventualnog pronalaska takvih tvari i osoba koje ih postavljaju – rekli su iz PUZ-a.

O slučaju se jučer oglasio i gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo kako se postavljanjem otrova ne ugrožavaju samo životi pasa nego i ljudi.

– Suočeni s neshvatljivim, opasnim i protuzakonitim postupcima nepoznatih počinitelja, koji su svojim  neciviliziranim činom ugrozili život ili usmrtili veći broj kućnih ljubimaca na području grada Zagreba, izražavam nadu da će nadležna tijela što prije pronaći odgovorne i da će biti najstrože kažnjeni – rekao je gradonačelnik u čijoj je ulici, Bužanovoj, gdje i sam šeće sa psom Rudijem, jučer pronađen otrov, a jedan pas je i otrovan.

Još utvrđuju vrstu otrova

Kako se slučajevi trovanja isprva nisu prijavljivali policiji, još uvijek nije utvrđeno koji se otrov postavlja. Sumnja je prvo “pala” na pužomor u obliku bijelog praha koji je mirisom privlačan psima, no fotografije otrova koje se pojavljuju u posljednje vrijeme, a viđene su u zagrebačkim parkovima i livadama, nalikuju na otrov za štakore, bromadiolon.

– U otrov za štetočine dodaje se denatonij-benzoat, gorka tvar koja ne smeta glodavcima, ali nije ukusna psima – objasnili su iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo. Pas bi trebao pojesti više od 10 miligrama bromadiolona po kilogramu svoje težine da bi uginuo.

>>Bandić poručio: Nađite i sankcionirajte trovače pasa!

Komentara 4

MB
mali_bekrija
20:05 01.03.2013.

Nemojte puštati pse bez nadzora da šeću parkovima i neće biti otrovani.

VS
vstuden
20:33 01.03.2013.

Pa ljudi moji kaj vam ni jasno da u ovom gradu živi jedan manji dio bolesnika pa kaj se čudite pa to je metropola

TM
TM
12:03 02.03.2013.

U akciju u akciju u akciju,uzmite vrecice i poberite govna iza svojih ljubimaca.Ja svojega ljubimca drzim na uzici i cistim iza njega a vi,? pustite da sere i truje dijecu.Peticiju podpisite da se dijeca mogu igrati slobodno a da se ne zatruju od pasijeg izmeta.Peticija ,peticija za zdravu dijecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije