Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi TV format

Kreće prvi “romski dnevnik”, gost premijere – Milan Bandić

cigani
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
19.09.2011.
u 20:30

"Meni je prije svega drago da ćemo kolegica i ja ući u knjige kao prve voditeljice romskog dnevnika"

Početkom listopada na televiziji Z1 počinje emitiranje prvog romskog dnevnika u Zagrebu. Pokretač je projekta poznato televizijsko lice – Sead Hasanović zvani Braco Cigan, odnosno Cro Rom iz Noćne more Željka Malnara.

Sačuvati romski jezik

"Mangljero romale avdžive kapočmil angluno dnevniko” – rečenica je kojom će jednom tjedno pozdravljati voditeljice informativnog dijela dnevnika, a izgovarat će je Klaudija Jašarevski i Sabrija Dumnica. Osim dnevnika, u shemi emisije predviđen je i intervju s istaknutim osobama iz javnog i političkog života Zagreba i Hrvatske, a prvi gost, najavio je Hasanović, bit će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Dok se “čager” s Peščenice pred kamerama osjeća kao doma, za njegove će kolegice vođenje informativne emisije na romskom jeziku biti potpuno novo iskustvo.

– Ne bih rekla da ću biti zvijezda, no sigurna sam da će nas ljudi na ulici prepoznavati. Meni je prije svega drago da ćemo kolegica i ja ući u knjige kao prve voditeljice romskog dnevnika u Hrvatskoj – kazala je Jašarevski, inače majka dvoje djece i frizerka po zanimanju.

Sretna je što će se pojaviti na malim ekranima i Sabrija Dumnica, koja smatra kako je ovo pravi put za afirmaciju jezika kojim se Romi u metropoli sve manje služe. Vijesti koje će voditeljice prezentirati publici imat će titlove, što će omogućiti lakše praćenje.

Konstruktivan pristup

– Postoji opasnost da jezik nestane jer vrlo malo Roma govori romski. Mi kod kuće svi govorimo romski, ali jezik nije standardiziran. Trebamo sačuvati romski jezik – nadovezala se Dumnica, koja je otkrila kako je televizijski posao obiteljski biznis.

Naime, njezin rođak već je stekao iskustva u Makedoniji, gdje je bio voditelj slične emisije na romskom jeziku.

– Ja sam kotač Roma. Ovo je velika stvar i drago mi je da je to uspjelo. Prvi gost bit će nam Milan Bandić. Medij je moć. Imam deset godina iskustva na televiziji i mislim da će rezultati biti dobri.

Upozoravat ćemo na konkretne probleme romskih naselja, iskreno, spontano i bez dlake na jeziku – objasnio je Braco, koji kaže da u Zagrebu, prema neslužbenim podacima, živi oko pet tisuća Roma.

Socijalnu komponentu istaknuo je Branko Kuzele, glavni urednik televizije Z1, na kojoj će se emitirati prvi “romski dnevnik”.

– Bit je emisije u tome da i sami Romi sudjeluju u njezinoj pripremi.

Bitan nam je konstruktivan pristup jer se malo zna o onoj kvalitetnoj strani Roma. Malo se zna o uspješnim privrednicima, većinom prevladava mišljenje da Romi prose, da ne rade ništa, a upravo je suprotno. To je slika koju bismo mi htjeli afirmirati – objasnio je glavni urednik Kuzele.

Komentara 3

BG
bijesna glista
22:49 19.09.2011.

Hm Z1 je zagrebačka televizija. Konačno je Bandić došao na svoje i među svoje. I Kuzele isto. Slažem se sa njim da prevladava mišljenje da Romi samo prose i da se malo zna o uspješnim privrednicima iz njihovih redova, kojii uvoze i zbrinjavaju opasan i radioaktivan otpad iz zemalja zapadne Evrope, švercaju ljude, dilaju drogu, prodaju ukradene automobile i dijelove, bave se kamatarenjem, prostitucijom i lijepo su obučeni i dobro plačaju reklame. Kusturica je snimio \"Dom za vešanje\" i ova ekipa nema tu što dodati, osim blijedih kopija.

Avatar Niškorist
Niškorist
07:40 20.09.2011.

Hoče u goste zvat Jadranku ona zna ciganski

ME
meho
15:16 21.09.2011.

Sve pohvale Z1 TV za namjeru da Romi u gradu Zagrebu dobiju priliku da se medijski eksponiraju. Vrlo pozitivno ali već u samom startu u ovom novinskom članku, tj. fotografijama potkrala im se velika greška. Naime buduće voditeljice uz prisustvoo gospodina Kuzele i Cro Roma Brace sjede na Romskoj zastavi. Kakva je to poruka većinskom stanovništvu? Pitam se dali bi gospodin Kuzele ili bilo koji Hrvat sjeo na zastavu RH s obzirom da je to u najmanju ruku neprimjereno ako ne i nešto gore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije