Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.07.2017. u 10:00

Tomislavac je “dvorana” pod zvjezdanim nebom, Zrinjevac plaža... To je i poanta gradskog zelenila

S dekicom na travi u centru grada, uz pijuckanje finog vina – i to iz čaša na štinglu – te slušanje dobre glazbe.

To je očito nova vrsta zabave Zagrepčana koja nam do prije nekoliko godina nije padala na pamet. Bili smo preuštogljeni da sjednemo u park uređen u stilu vrtova iz renesansnih dvoraca. No izgleda da smo otkrili svoje zelene oaze zahvaljujući upravo navali turista kojima je najprirodnija stvar zavaliti se na travu. Iako se možemo pohvaliti da smo i mi njima otkrili nešto novo – koncerte pod zvjezdanim nebom. Čak se i turisti iz Južne Koreje, koji su se prije dva dana našli na koncertu Gorana Bregovića i Zagrebačke filharmonije na Trgu kralja Tomislava, nisu mogli načuditi da takvo što slušaju besplatno. Na tisuće je stanovnika, ali i posjetitelja metropole, svoje mjesto na zelenoj površini došlo rezervirati satima ranije, a na travi su sjedile i gospođe u “najboljim godinama” i bebice koje su tek naučile sjediti u pratnji mladih mama. Nije neobično vidjeti ni muškarce koji u poluležećem položaju glazbu slušaju u svom najboljem odijelu, a žene u večernjim haljinama. Običaj je to koji smo pokupili “izvana” pa tako, primjerice, u Berlinu “čilaš” bez obzira na to jesi li u kratkim hlačama ili kravati i sakou. Ondje nije problem ni na javne zelene površine istresti nekoliko kubika pijeska samo kako bi se građanima približio ambijent plaže, što smo i mi mogli doživjeti na Zrinjevcu.

Doduše, još ima ljudi kojima smeta da drugi guštaju na travi, a neke su zelene površine i dalje nedostupne “ležačima”. Dok ih je normalno vidjeti na Tomislavcu, i izvan raznih koncerata, a ima ih i na Zrinjevcu, travu ispred Hrvatskog narodnog kazališta malo se tko usudi okupirati. Psihološku barijeru zabranjene livade nastojali su preskočiti i sami djelatnici, koji na Dan otvorenog trga predstave izvode upravo na zelenoj površini ispred HNK. A upravo je to i poanta gradskog zelenila, uživati u neposrednom dodiru s preostalom prirodom.      

Komentara 4

PU
Pukovnik
11:01 01.07.2017.

"kul" i "cilati". Prije si jedino mogao razlikovati RTZ i RTB po tome da su Hrvati pisali kako obrazovani svijet pise.

KA
kajinx
14:12 03.07.2017.

...baš kul kad se može u odijelu čilati na travi!!! Možemo drinkati biru i itati stejk, ako nam se ne broka kara i nemamo rupturu tajre.

80
8.000 eura, 8.000 eura!
11:12 02.07.2017.

Poštovana Petra Balija, zar vi kao obrazovana nivinarka ne znate da se piše "cool" a ne kul. Na ovakav način štetite svojem ugledu a i ugledu Večernjeg Lista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije