Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOKUKINO KIC

Kako je Tito evakuirao 28 tisuća Dalmatinaca u Egipat?

Dokukino KIC
29.06.2023.
u 10:00

U šatorima usred pustinje oni su simulirali komunistički model naselja koji je Zapadu trebao pokazati kako će izgledati Jugoslavija nakon kraja Drugog svjetskog rata

Dokukino KIC ušlo je u završnicu bogate sezone u kojoj su Zagrepčane i njihove goste počastili raznovrsnim dokumentarnim naslovima. Na redu je posljednji vikend projekcija, a prvo će se u petak u 19 sati gledati kontroverzni lažni dokumentarac, crnu komediju natopljenu nasiljem Čovjek grize psa, koja je bila i zabranjena u više zemalja.

U njemu dokumentaristi prate Bena, elegantnog, duhovitog i šarmantnog serijskog ubojicu u njegovom veselom pohodu. Riječ je o žestokoj i beskompromisnoj satiri odnosa medija i nasilja, a uvod u film dat će filmska kritičarka Ejla Kovačević.

Filmsko gostovanje najstarije nezavisne dokumentarne filmske produkcije Factum dolazi u subotu i to uz film Djeca tranzicije prerano preminulog autora Matije Vukšića. U njemu pratimo odrastanje četvero djece u društvu u kojem sretno djetinjstvo postaje sve veći luksuz. Nakon projekcije održat će se razgovor s profesoricom i pedagoginjom Eminom Horvat, te producentom filma Nenadom Puhovskim, a razgovor će moderirati filmski kritičar Hrvoje Pukšec. Ulaz je slobodan.


>> VEZANI ČLANCI: 


Istog dana Dokukino ugošćuje Okolišni filmski festival i otvorenje manifestacije usmjerene protiv zagađenja plastikom, Srpanj bez plastike, uz dokumentarac Izvan prostora i vremena. Redatelj Geyrhalter posjećuje lokacije širom svijeta, prateći kretanje nepreglednih količina otpada, od planinskih vrhova u Švicarskoj do Nepala i Maldiva, te pustinja Nevade. Film kreće u 21.30, a ulaz je slobodan.

Svježa poslastica za sam kraj sezone nedjeljna je projekcija novog filma nagrađivanog redatelja Ivana Ramljaka El Shatt – Nacrt za utopiju koji stiže s netom završenog Festivala mediteranskog filma Split na kojem je osvojio nagradu publike i posebno priznanje žirija. 

Film donosi priču o 28.000 Dalmatinaca koje je Tito, uz pomoć Saveznika, evakuirao u Egipat. U šatorima usred pustinje oni su simulirali komunistički model naselja koji je Zapadu trebao pokazati kako će izgledati Jugoslavija nakon kraja Drugog svjetskog rata. Nakon filma filmska kritičarka i voditeljica Dokukina Dina Pokrajac razgovarat će s redateljem filma Ramljakom te slikaricom i strip crtačicom Helenom Klakočar koja je obiteljska sjećanja na zbjeg utkala u grafički roman El Shatt – fragmenti. 

>>VIDEO: Tomašević o istrazi oko kosilica na Zrinjevcu

Komentara 1

TI
Tigarrr
05:25 30.06.2023.

Neki povjesničari tvrde kako je to bio dogovoreni genocid kojim se bespotrebno micalo Dalmatince kako bi se oslabilo nacionalno biće u Hrvatskoj i ojačala jugoslavenizacija Dalmqcije. Pustinja umjesto npr.tada oslobođene bliske Italije bila je grob stotinama i tek na pritisak saveznika bil su vraćeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije