Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova metoda testiranja

Kako funkcionira 'drive in' u Zagrebu: U utorak je došlo oko 150 ljudi. Bilo je i pozitivnih

U NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ uvedena „drive in“dijagnostika koronavirusa
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
01.04.2020.
u 15:38

Prilikom ovog testiranja nije potrebno izlaziti iz osobnih automobila, što povećava razinu sigurnosti osoba koje se testiraju i zdravstvenih djelatnika sa Zavoda

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ od utorka je uvedena ''drive in'' dijagnostika koronavirusa kako bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povećao broj testiranih osoba. Prilikom ovog testiranja nije potrebno izlaziti iz osobnih automobila, što povećava razinu sigurnosti osoba koje se testiraju i zdravstvenih djelatnika sa Zavoda. Može se doći i pješice i testirati.

Prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, prim. dr. med., voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ objasnila je kako točno ova metoda funkcionira te prikazala cjelokupan proces testiranja osoba na koronavirus.

"Čim izađe taj uzorak kada je napravljen, javljamo svima da je pozitivan. To je jako dobro uspostavljeno. Jučer je bilo oko 150 ljudi do navečer. Bilo je, naravno, pozitivnih", kazala je Vraneš.

"Djelatnici ovo već rade tri tjedna. Nas 50 radimo dan i noć. Znaju svi kako se uzimaju uzorci. Uzimamo posebnim obriscima. Čeka se da štapić upije virus. Rezultati stižu za tri i pol sata. To je jako brzo i dobro funkcionira. Pacijenti i djelatnici dobro su zaštićeni", kazala je.

Od 7 do 19 sati maksimalno se može testirati 300 ljudi. Iz Zavoda su naglasili da rade i druge Covid ambulante na šest punktova u Zagrebu, a da se uzorci uzimaju i u Klinici za infektivne bolesti, kao i u KB-u Zagreb.

Video: Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

Komentara 6

DU
Deleted user
14:00 01.04.2020.

Kako funkcionira 'drive in' .... drive in, a na kojem je ovo jeziku. interesanto je da niko ne komentiraovo, a da kojim slucajem rijec mirise na "srpski" komentari bi bili ubitacni.

SO
Sir Oliver
13:24 01.04.2020.

Odlicno napravljeno, iako ZG nije grad drzava kao Lihtenstein, trebalo bi to rasporediti po svim ostalim, barem vecim gradovima.

KO
Kokoiduhovi
22:10 05.04.2020.

Ma to niš ne vrijedi. Ne jamči da ipak nemaš virus jer to nisu kvalitetni i pouzdani potpuni testovi. Pa je govorila prof. Markotić o tim tra-la-la testovima. To je samo da Bandic i gradski zavod za jz "A. Štampar" poberu neku lovu i da se Bandic moze slikati i reklamirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije